back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντιδράσεις για την σύλληψη Ασάνζ

Διαβάστε επίσης

“Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού”, ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας. Μία είδηση που προκάλεσε πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις.

Σνόουντεν: Μαύρη στιγμή για την ελευθερία του τύπου

Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν υπενθύμισε τις αποφάσεις του ΟΗΕ σύμφωνα με τις οποίες ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαρακτήρισε δε την σύλληψη “μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου”.
“Οι φωτογραφίες που δείχνουν πως ο πρεσβευτής του Ισημερινού προσκαλεί τη μυστική αστυνομία της Βρετανίας για να σύρει έξω από το κτίριο της πρεσβείας κάποιον του οποίου η δημοσιογραφική δουλειά – είτε αυτό αρέσει είτε όχι- έχει βραβευτεί, θα μπουν στα βιβλία της Ιστορίας. Οι επικριτές του Ασάνζ μπορούν να χαίρονται, αλλά αυτή είναι μια μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου”, έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Χίλαρι Κλίντον: Πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έκανε

“Είναι σαφές από το κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε ότι (η σύλληψη) σχετίζεται με συνέργεια στην πειρατεία στρατιωτικού υπολογιστεί για την κλοπή πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ”, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Νέα Υόρκη λίγο μετά την είδηση της σύλληψης του Ασάνζ“.
Να θυμίσουμε ότι η Wikileaks είχε κάνει στην προεκλογική περίοδο του 2016 αποκαλύψεις που θεωρείται ότι έπληξαν ιδιαίτερα την πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών.
“Η ουσία είναι πως ο Τζούλιαν Ασανς πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έκανε, τουλάχιστον για όσα του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες”, πρόσθεσε η Κλίντον.

Ικανοποιημένος ο Βρετανός ΥΠΕΣ

Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι έληξε η υπόθεση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Σαζίντ Τζαβίντ, κατά την ενημέρωση του βρετανικού κοινοβουλίου. Σημείωσε δε ότι η απόφαση του Κίτο να ανακαλέσει το καθεστώς ασύλου προς τον Ασάνζ “αντανακλά τη βελτίωση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Ισημερινό”, υπό την κυβέρνηση του προέδρου Λένιν Μορένο.
“Ο κ. Ασάνζ θα έχει τώρα την ευκαιρία να αμφισβητήσει τις κατηγορίες εναντίον του στο δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα για την έκδοσή του. Είναι σωστό που εφαρμόζουμε την δικαστική οδό δίκαια και διεκδικούμε με σεβασμό την ισότητα ενώπιον του νόμου”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Τζέρεμι Χαντ: Κανείς υπεράνω του νόμου

“Το μέλλον του Ασάνζ θα αποφασιστεί από τα βρετανικά δικαστήρια”, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. “Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου”, πρόσθεσε μιλώντας στο Sky News.
“Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας, κρυβόταν από την πραγματικότητα για χρόνια. Είναι το σωστό το μέλλον του να αποφασισθεί από το βρετανικό δικαστικό σύστημα”, επισήμανε.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα