back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Έρευνα All.can: Μία στις δύο διαγνώσεις καρκίνου γίνεται τυχαία

Διαβάστε επίσης

Οι οικονομικές και άλλες επιπτώσεις στη ζωή των καρκινοπαθών, αλλά και η διαχείριση τους από το σύστημα Υγείας αποτυπώθηκε στη μεγάλη πανελλαδική έρευνα All.Can.

Η έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά με τη συμμετοχή 640 ασθενών και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας πανευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας All.Can, που έχει σκοπό να αποτελέσει μια αφορμή διαλόγου στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσεων και προτάσεων για τα προβλήματα των καρκινοπαθών. Η ανάπτυξη της ελληνικής Πλατφόρμας All.Can, είναι υπό την αιγίδα της Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με τη συνεργασία πολλών επιστημονικών εταιρειών και φορέων.

Η μελέτη All.Can, η οποία θα αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας, ώστε να αποτελέσει οδηγό για βελτίωση των υφιστάμενων πολιτικών, αποκάλυψε ότι:

• ο καρκίνος μετά τη διάγνωση επιβαρύνει εξαιρετικά τους ασθενείς σε ποσοστό 89%, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει μια μείωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών της τάξεως του 20-30%.
• το 58% των ασθενών δήλωσε ότι τα περισσότερα έξοδα αφορούσαν τη μετακίνηση του
• Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στην επαγγελματική ζωή των πασχόντων, καθώς ο 1 στους 4 (26%) δήλωσε ότι η ασθένεια τον οδήγησε να χάσει τη δουλειά του. Το ποσοστό αυτών που βρίσκονται ακόμη σε θεραπεία και δεν μπορούν να εργαστούν ανεβαίνει στο 38%.
• κατά μέσο όρο απαιτούνται 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό και μέχρι να διαγνωστεί ο καρκίνος, ενώ ο μέσος χρόνος διάγνωσης για την περίπτωση των μεταστάσεων είναι 2-3 μήνες
• μόνο 1 στους 10 ασθενείς διαγνώστηκε μέσω προληπτικών εξετάσεων
• πάνω από μία στις 2 διαγνώσεις έγινε συμπωματικά, στο πλαίσιο τυχαίου ελέγχου για άλλη ασθένεια
• οι 2 στους 10 ασθενείς διαγνώστηκαν πολύ αργά όταν είχαν ήδη μεταστάσεις
• οι 2 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν είχαν σωστή διάγνωση από την αρχή, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 χρειάστηκαν πάνω από 3 μήνες για να λάβουν σωστή διάγνωση.
• 1 στους 2 ασθενείς, δεν είχε καμμιά πληροφόρηση για τον καρκίνο από υποστηρικτικές ομάδες ασθενών
• σχεδόν οι 6 στους 10 δήλωσαν ότι είχαν αρκετή πληροφόρηση, οι 4 στους 10 μέσω της οικογένειας και οι 4 στους 10 μέσω του διαδικτύου.

“Ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων”, χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), κ. Κ. Αποστολίδου, την πρωτοβουλία της ελληνικής πλατφόρμας της IQVIA, καθώς, όπως είπε ο κατακερματισμός της ογκολογικής περίθαλψης κοστίζει χρήματα, χρόνο και ενέργεια, ενώ έχει σημαντικές επιβαρυντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα