back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρασινίζοντας το γκρίζο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Αγρότες στη ταράτσα

Ο πρώτος συλλογικός ταρατσόκηπος της γειτονιάς του Αγίου Ελευθέριου στα Πατήσια, κατασκευασμένος εξ’ ολοκλήρου από εθελοντές είναι πλέον πραγματικότητα. Έτσι, λοιπόν, οι δημιουργοί του το γιορτάζουν, το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στις 12.00 το μεσημέρι, καλώντας τους Αθηναίους να τον επισκεφθούν.

Ο κήπος έχει δημιουργηθεί στη ταράτσα του ιστορικού κτιρίου του εκπαιδευτηρίου «Ήφαιστος» στη διασταύρωση των οδών Τσίλλερ και Ρως 3.

Η δράση πραγματοποιείται από την Οργάνωση Γη, τον εκπαιδευτικό Σύνδεσμο Αθηνών «Ήφαιστος» και το 4ο ΕΠΑΛ Αθήνας, που συμμετέχοντας στις δράσεις αστικής αναζωογόνησης που υπογράφει το ΠΟΛΗ² – This is Athens του Δήμου Αθηναίων, προσφέρουν λίγο πράσινο στο γκρίζο της πόλης μας.

Σημείο συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς

«Στόχος μας είναι να πρασινίσουμε την πόλη» λέει στον Αθήνα 9.84 η υπεύθυνη επικοινωνίας της Οργάνωσης Γη, Μαριλένα Κόκκα. «Όραμά μας είναι ο ταρατσόκηπος να γίνει ένα σημείο συνάντησης της γειτονιάς, όπου πολίτες όλων των ηλικιών θα ενημερώνονται για την αστική γεωργία, θα απασχολούνται δημιουργικά, φυτεύοντας αρωματικά φυτά και λαχανικά. Θα ανακαλύψουν πως μπορούν να φτιάξουν ξύλινα παρτέρια για το δικό τους μπαλκόνι ή ταράτσα. Θα μάθουν πώς μπορούν να φτιάξουν το δικό τους κομπόστ, πώς γίνεται η συγκομιδή κ.α. Επίσης θα είναι ένας παραγωγικός κήπος. Σκοπός μας είναι να αξιοποιηθούν τα λαχανικά που θα παράγει από τους κατοίκους της γειτονιάς ή και να συνεργαστούμε με τοπικές επιχειρήσεις».

agrotes_sti_taratsa

Ο κήπος δημιουργήθηκε σε 2 μήνες με τη συμμετοχή 70 εθελοντών και διαθέτει 30 ξύλινα παρτέρια. Σημαντική βοήθεια στη δημιουργία του προσέφεραν οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Αθήνας, το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό συγκρότημα του εκπαιδευτηρίου «Ήφαιστος». Η τεχνική-επαγγελματική σχολή, που ιδρύθηκε από τον Σωκράτη Λαδόπουλο το 1935.

«Μιλάμε για ένα ιστορικό κτίριο» αναφέρει η κα Κόκκα, «το οποίο, δυστυχώς, στο μεγαλύτερό του μέρος είναι άδειο. Ένας ακόμη στόχος μας είναι να ζωντανέψει το κτίριο».

Οι ταρατσόκηποι

Οι ταρατσόκηποι ενισχύουν το «πρασίνισμα» της πόλης, δημιουργούν φυσική θερμομόνωση σε κτήρια, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, και υποστηρίζουν την παράγωγη και την κατανάλωση τοπικών και εποχιακών προϊόντων μέσω της καλλιέργειας βρώσιμων ποιοτικών ειδών μέσα στον αστικό ιστό. Επιπροσθέτως, η ενασχόληση με την αστική γεωργία συνεισφέρει στην βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, και την ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα