back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

22χρονος φοιτητής εμπνεύστηκε την έξυπνη εφαρμογή «Πότε έρχεται το λεωφορείο μου»

Διαβάστε επίσης

Λύση σε ένα καθημερινό πρόβλημα για τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών, έρχεται να δώσει ένας 22χρονος, με την εφαρμογή που δημιούργησε.

Φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, ο Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, εμπνεύστηκε στις πολύωρες αναμονές του στις στάσεις, μία εφαρμογή αυτοματοποιημένων απαντήσεων, με την… ευκρινή επωνυμία «Πότε έρχεται το λεωφορείο μου»!

«Πρόκειται για ένα chatbot, δηλαδή μια εφαρμογή αυτοματοποιημένων απαντήσεων. Πιο απλά, είναι ένα σύστημα που λειτουργεί στο Facebook Messenger και όταν του στέλνεις κάποιο μήνυμα σου απαντάει αυτόματα με συγκεκριμένες πληροφορίες. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν του στέλνεις τη γραμμή και τη στάση που θέλεις ή την τοποθεσία σου, σου απαντάει με το πότε θα φτάσει τα λεωφορείο σου στην στάση. Τα δεδομένα τα παίρνει κατευθείαν από την τηλεματική του ΟΑΣΑ», εξήγησε ο ίδιος ο δημιουργός της εφαρμογής, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή “Άλλα Νέα;” με τις Έλενα Μπρέγιαννη και Μαρία Παύλου.

Με ειλικρίνεια ομολόγησε πως η έμπνευση δεν ήρθε μόνο από την περιέργεια του για τις νέες τεχνολογίες που συνεχώς τον ωθούσε στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων τους, αλλά και από τις πολλές ώρες αναμονής του 140, που καθημερινά τον μετέφερε στη σχολή του.

Η εφαρμογή γεννήθηκε ουσιαστικά πριν από 3 χρόνια, όταν απλώς έλεγε ανέκδοτα και απαντούσε σε απλές ερωτήσεις όπως ‘Τι κάνεις’ κτλ. Με το χρόνο εξελίχθηκε και κατάφερε να απαντήσει και στο φλέγον ερώτημα κάθε επιβάτη των μέσων μαζικής μεταφοράς: «Πότε έρχεται το λεωφορείο μου».

Όπως εξηγεί: «Τότε, μόλις είχε ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της τηλεματικής του ΟΑΣΑ, και έτσι το προγραμμάτισα ώστε όταν το ρωτάω ‘Πότε έρχεται το λεωφορείο μου’, να μου απαντάει με την ώρα άφιξης του λεωφορείου που παίρνω κάθε πρωί για τη σχολή. Και κάπου εκεί, συνειδητοποίησα πόσο χρήσιμο θα ήταν για το σύνολο του επιβατικού κοινού, αφού τότε δεν είχε βγει η εφαρμογή της τηλεματικής για κινητά. Μάλιστα, όταν το ξεκίνησα, το είχα συνδεδεμένο και με το Twitter καθώς ήταν πιο εύκολη η σύνδεσή του εκεί. Όμως μετά από μία εβδομάδα το μετέφερα στο Facebook Messenger».

Μέχρι στιγμής την εφαρμογή την έχουν χρησιμοποιήσει πάνω από 240.000 άτομα, ενώ κάθε μέρα περίπου 10.000 χρήστες την εμπιστεύονται για τις μετακινήσεις τους. Μπορεί να λειτουργήσει και μέσω του 0.facebook.com (της έκδοσης του Facebook που δεν χρειάζεται να έχεις MB στο κινητό σου για να το χρησιμοποιήσεις) οπότε μπορούν να εξυπηρετηθούν και αυτοί που δεν έχουν βάλει πρόσφατα κάρτα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα