back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Διεθνής ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Διαβάστε επίσης

«Συνεχίζουμε τον ιερό αγώνα για την παράνομη αφαίρεση των γλυπτών», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην έναρξη της διεθνούς ημερίδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Χαρακτήρισε την ημερίδα ως έναν ακόμη λαμπερό κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών για την επανένωση των γλυπτών που έχουν γίνει από το 1984.

«Είναι χρέος μας, η νηφάλια, σταθερή και επιμονή προσπάθεια για να επανέλθει η ακεραιότητα του μνημείου», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και σημείωσε ότι «είναι πολιτιστικός μονόδρομος, εκκρεμότητα ηθική, πολιτική και επιστημονική και κάθε αναχρονιστική επίκληση μας βρίσκει ξένους».

Η Διεθνής ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν αναλύσεις για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις αλλά και οι στρατηγική και οι προοπτικές για τη επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η σύνοψη των έως τώρα εξελίξεων και η αποτίμησή τους με σκοπό τη στήριξη της διεκδίκησης μέσω της συμπόρευσης διαφορετικών φορέων, την ενίσχυση των θετικών σημείων και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Η υψηλής αξίας και σπουδαιότητας συνάντηση συμβάλλει καθοριστικά στο δίκαιο πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιστροφή από το Βρετανικό Μουσείο των βιαίως αποσπασθέντων τμημάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα -του πιο εμβληματικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς- και την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, έγκριτοι αρχαιολόγοι, νομικοί, αρχιτέκτονες και ιστορικοί, εμπειρογνώμονες, ειδικοί και εκπρόσωποι εθνικών επιτροπών για την επανένωση των Γλυπτών, παρουσιάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος και της πορείας του τα τελευταία χρόνια.

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Διεθνή Ένωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Βίκυ Παπαπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα