back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης στο PBS: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς»

Διαβάστε επίσης

«Στην Ελλάδα δεν κρίνεται απλά το μέλλον της οικονομίας, αλλά το μέλλον της δημοκρατίας μας», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς, παρεμβαίνει στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης” και υποστήριξε ότι “αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν θα επιτύχει γιατί απλούστατα θα χάσει τις επόμενες εκλογές».

Σε συνέντευξή του στον Ίαν Μπρέμερ και στην εκπομπή «Gzero World» του αμερικανικού δικτύου PBS, η οποία μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συστηματικά τους δημοκρατικούς θεσμούς, παρεμβαίνει στην ελευθερία του Τύπου και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και κάνει ακριβώς το ίδιο με τους ανεξάρτητους θεσμούς και τις ανεξάρτητες αρχές».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον λαϊκισμό και τα πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στους θεσμούς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. «Αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν θα επιτύχει γιατί απλούστατα θα χάσει τις επόμενες εκλογές» είπε, προσθέτοντας πως «όταν οι λαϊκιστές έρχονται στην εξουσία, επειδή ως συνήθως δεν μπορούν να παραγάγουν αποτελέσματα, έχουν την τάση να υιοθετούν αυταρχική συμπεριφορά».

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το αν οι θεσμοί άντεξαν την πίεση αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Παππά σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και στη στάση που τήρησε σε αρκετές περιπτώσεις η αντιπολίτευση απέναντι στις ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός, όμως, ότι υπήρξαν αντιστάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν έγινε απόπειρα παρέμβασης στους θεσμούς, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Οι θεσμοί ήταν όντως αρκετά ισχυροί, δέχθηκαν όμως και μεγάλη πίεση. Και ναι, το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν κρίθηκε απαραίτητο, έλαβε σημαντικές αποφάσεις, που αποτελούν ορόσημο κατά της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει το τοπίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αλλά η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου οι θεσμοί πρέπει να γίνουν ακόμα ισχυρότεροι. Προφανώς πιστεύω πάρα πολύ στη σημασία που έχουν οι θεσμοί και ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην ποιότητα των θεσμών και στο επίπεδο της ευημερίας μιας χώρας – και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Ένας από τους λόγους που απέτυχε η προσπάθεια παρέμβασης στους θεσμούς, ήταν το γεγονός ότι καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο μέτωπο ως αντιπολίτευση, ήμασταν πολύ ξεκάθαροι, αναδείξαμε τα ζητήματα, παλέψαμε σκληρά στη Βουλή για να ενημερώσουμε τους πολίτες για όσα συνέβησαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έγινε η προσπάθεια να παίξει αυτό το παιχνίδι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα