back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πέθανε η μούσα του Μπέργκμαν Μπίμπι Άντερσον

Διαβάστε επίσης

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η Σουηδή ηθοποιός και μούσα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Μπίμπι Άντερσον.

Η υγεία της Αντερσον , τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν πολύ επιβαρυμένη μετά το εγκεφαλικό που έπαθε το 2009 στην Γαλλία.

Η Μπέριτ Ελίζαμπετ Άντερσον, γνωστή με το καλλιτεχνικό όνομα Μπίμπι Άντερσον, γεννήθηκε το 1935 στη Στοκχόλμη. Γονείς της ήταν η κοινωνική λειτουργός, Κάριν Μάνσιον-Άντερσον και ο επιχειρηματίας, Γιόζεφ Άντερσον. Η Μπέριτ σπούδασε υποκριτική στη σχολή Gösta Terserus, στη Βασιλική Δραματική Σχολή της Στοκχόλμης.

Η Αντερσον ανήκε στις μεγάλες κυρίες της υποκριτικής στη Σουηδία. Η συνεργασία της με τον Μπέργκμαν άρχισε όταν ήταν 15 ετών. Τότε πρωταγωνίστησε σε διαφημιστικά σποτ, παραγωγής του μεγάλου δημιουργού.

Αργότερα έπαιξε σε πολλά από τα κλασικά έργα του κινηματογραφιστή, μεταξύ των οποίων η «Εβδομη Σφραγίδα» και οι «Αγριες Φράουλες». Κορυφαία ήταν η ερμηνεία της το 1966 στην «Περσόνα», όπου συνδέθηκε άρρηκτα με τον ρόλο της Άλμα και τον συγκλονιστικό μονόλογο της ηρωίδας για «τον καλύτερο οργασμό που είχε ποτέ».

Κέρδισε το Βραβείο Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών μαζί με τις συμπρωταγωνίστριές της για την ταινία «Στο κατώφλι της ζωής».

Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσωπική διάκρισή της ήταν για την ταινία «Η ερωμένη» του Βίλγκοτ Σγιόμαν, για την οποία η Αντερσον κέρδισε την Αργυρή Άρκτο – Βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Είχε συνεργαστεί και με τους χολιγουντιανούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους Τζον Χιούστον και Ρόμπερτ Όλτμαν, ενώ είχε λάβει μέρος και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, έχοντας ανέβει και στην σκηνή του Μπρόντγουεϊ.

«Αφήνει πίσω της ένα τεράστιο κενό για όλους εκείνους που είχαν το προνόμιο να ζήσουν στο πλευρό της» είπε η κόρη της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα