back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία: αργοί ρυθμοί και αγκάθια στο δρόμο για την εθνική συνεννόηση

Διαβάστε επίσης

Αργοί ρυθμοί καταγράφονται στην προσπάθεια για εθνική συνεννόηση στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να επιτευχθεί μία κοινή στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο brexit.

Στην Τερέζα Μέι και την απροθυμία της να υποχωρήσει από τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές αποδίδουν πηγές που πρόσκεινται στις συζητήσεις με τους Εργατικούς τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων.

Αγκάθι η τελωνιακή ένωση

Οι ίδιοι άνθρωποι μάλιστα, υποστηρίζουν στην «Guardian», ότι εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν αποφασίσει να κάνει πίσω στο ζήτημα της μελλοντικής τελωνειακής ένωσης, δεν θα υπάρξει ουδεμία πρόοδος στο Brexit.

Την ανάγκη του συμβιβασμού στο μείζον θέμα της τελωνειακής ένωσης τόνισε χθες από την πλευρά του και ο υπουργός Επικρατείας Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο οποίος εκπροσωπεί τη βρετανική κυβέρνηση στις συνομιλίες. Σε κάθε περίπτωση, ο Λίντινγκτον διέψευσε τις όποιες πληροφορίες ότι η κυβέρνησης είναι έτοιμη να κάνει στροφή στις θέσεις της και τόνισε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν επίσης και οι Εργατικοί.

Στάση αναμονής από το Εργατικό κόμμα

Το Εργατικό Κόμμα από την πλευρά του επιμένει ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης και ενόσω η αντιπολίτευση αναζητεί λύσεις και σε άλλα βασικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των εργατών και την ασφάλεια, το βασικό θέμα της τελωνειακής ένωσης, παραμένει άλυτο. «Πρέπει να πάρει μία πολιτική απόφαση για το αν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της όχι», δήλωσε μία πηγή στην «Guardian».

Σύμφωνα με τον Λίντινγκτον, και οι δύο πλευρές έχουν κοινό έδαφος για το μελλοντικό τελωνειακό καθεστώς. Αρνήθηκε ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος και να ξεκαθαρίσει εάν η Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να δεχτεί το αίτημα του Τζέρεμι Κόρμπιν για κοινή εξωτερική τιμολογιακή πολιτική με την Ε.Ε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Βρυξέλλες έδωσαν μία ακόμη παράταση του Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου. Η νέα παράταση είναι «ευέλικτη», το οποίο σημαίνει ότι εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταφέρει να συμφωνήσει σε μία κοινή γραμμή και στη συνέχεια δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία αποχώρησης, η Βρετανία θα έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει νωρίτερα από την Ένωση. Ειδεμή, θα πρέπει να συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα