back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Brexit και Notre-Dame στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΕΚ

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει χωρίς να επιτρέψει στο Brexit να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της, μιλώντας στη τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο πριν από τις Ευρωεκλογές.

Γιούνκερ: Απίθανο το ενδεχόμενο νέας παράτασης στο Brexit

Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν θεωρεί πιθανή νέα αναβολή της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ πέραν της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου. Τόνισε, πάντως, ότι εάν η Συμφωνία Αποχώρησης δεν επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα υπάρξει σκληρό Brexit.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε: “Tο Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης”, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί βάση σε άλλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΕ τους επόμενους μήνες, όπως η ολοκλήρωση εμπορικών συμφωνιών, ο προϋπολισμός 2021-2017, αλλά και η ανάδειξη των νέων επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάκλησης του αιτήματος εξόδου από το Λονδίνο, παρότι διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί το σενάριο αυτό πολύ πιθανό.

Τουσκ: “Δεν πρέπει να ενδώσουμε στην μοιρολατρία”

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτρέψει στην ΕΕ να δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος και εκείνος στο ενδεχόμενο αναστροφής του Brexit, είπε: “Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή στην ιστορία μας χρειαζόμαστε ονειροπόλους και όνειρα. Δεν πρέπει να ενδώσουμε στην μοιρολατρία. Εγω τουλάχιστον δεν θα σταματήσω να ονειρεύομαι μία καλύτερη και ενωμένη Ευρώπη”.

Η Παναγία των Παρισίων και η ΕΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας δεν θα μπορούσε σήμερα να μη γίνει αναφορά και στην καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

Οι Γιούνκερ και Τουσκ εξέφρασαν τη λύπη τους και δεσμεύθηκαν για την επίδειξη αλληλεγγύης από την ΕΕ στη Γαλλία. Και δεν ήταν οι μόνοι. Μάλιστα, πολλοί εκ των ομιλητών κατά τη συζήτηση για το Brexit πήγαν ένα βήμα παραπέρα.Αναφέρθηκαν στην πυρκαγιά, θέλοντας να επισημάνουν ότι η ΕΕ είναι μία κοινωνία, τα μέλη της οποίας συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κάλεσε τα 751 μέλη του να δωρίσουν τον ημερήσιο μισθό τους, προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση του πολιτιστικού και θρησκευτικού μνημείου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα