back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο διευθύνων σύμβουλος της VW θα διαλέξει τον δρόμο της Αρετής ή της Κακίας;

Διαβάστε επίσης

Ποινικές διώξεις για απάτη, απιστία και παραβίαση νομοθεσίας περί ανταγωνισμού ασκήθηκαν χθες εναντίον του πρώην διεθύνοντος συμβούλου της Volkswagen, Μάρτιν Βίντερκορν, από την εισαγγελία του Μπράουνσβαϊγκ, για το σκάνδαλο Diesel.

Διώκονται άλλα τέσσερα στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δημοσιευθεί, ενώ υπό διερεύνηση βρίσκονται δεκάδες άλλα.

Οι “ακίνδυνες” διώξεις στις ΗΠΑ

O Βίντερκορν βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις στις ΗΠΑ, αλλά είναι απίθανο να οδηγηθεί σε δίκη εκεί, καθώς η Γερμανία δεν εκδίδει τους πολίτες της.

Εισαγγελείς: ο Βίντερκορν ήξερε τα πάντα

Οι αρμόδιοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Βίντερκορν όφειλε να έχει ενημερώσει τους κατόχους αυτοκινήτων Volkswagen και τις αρχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ για την χειραγώγηση των εκπομπών ρύπων νωρίτερα από ό,τι έπραξε.

Επιπλέον, του καταλόγισαν ότι ενέκρινε μία “άχρηστη”, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, αναβάθμιση του λογισμικού, η οποία σχεδιάστηκε με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη της πραγματικής αιτίας πίσω από τα αυξημένα επίπεδα εκπομπών ρύπων.

Εάν κριθεί ένοχος, ο πρώην ισχυρός άνδρας της VW θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών.

Η απάτη

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι είχε χρησιμοποιήσει παράνομο λογισμικό με στόχο να “ξεγελάσει” τις εργαστηριακές δοκιμές εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ. Μέσω του λογισμικού αυτού, τα οχήματα απέδιδαν καλύτερα στις εργαστηριακές συνθήκες από ό,τι στον δρόμο. Είχε εγκατασταθεί σε περίπου 600.000 οχήματα στις ΗΠΑ την περίοδο 2009-2015 και σε εκατομμύρια άλλα παγκοσμίως.

Η αποκάλυψη

Η απάτη αποκαλύφθηκε έπειτα από μία μελέτη για τις εκπομπές ρύπων που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε σε μία σειρά ερευνών στη Γερμανία και άλλες χώρες ανά τον πλανήτη.

Μέχρι στιγμής, το κόστος του σκανδάλου για την Volkswagen ανέρχεται στα 28 δισ. ευρώ.

Η μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιγοράς των ΗΠΑ

Τον προηγούμενο μήνα, η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατέθεσε μήνυση εναντίον της Volkswagen αλλά και του Βίντερκορν για “μαζική απάτη”. Η SEC ισχυρίζεται ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραπλάνησε τους επενδυτές, εκδίδοντας ομόλογα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να ενημερώσει για τα αλλοιωμένα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών. HVW απάντησε ότι θα δώσει αυτή την δικαστική μάχη με σθένος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νυν διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, τα χειρότερα για την εταιρία πέρασαν, “μένει, όμως, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πελατών της”.

Το μεγάλο στοίχημα για την VW

Αυτό φαίνεται να είναι, όντως, το μεγαλύτερο στοίχημα για την VW. Το γεγονός ότι άνοιξαν τα νέα νομικά κεφάλαια αυτής της υπόθεσης μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει. Άρχισαν και πάλι να εμφανίζονται τίτλοι στα ΜΜΕ με αρνητικό πρόσημο. Σε τέτοιο περιβάλλον, οι πιθανοί αγοραστές αυτοκινήτων θα σκεφτούν: „Δεν θα πάρω αυτοκίνητο από τους απατεώνες!“. Ο δρόμος προς την ανάκτηση του κύρους για την Volkswagen θα διακόπτεται τακτικά από δικάσιμους.

Φταίω ή δεν ήξερα τίποτα;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα επιλέξει να κρατήσει στο δικαστήριο, ένας από τους πιο προνομιούχους συνταξιούχους της χώρας. Ο 71χρονος Βίντερκορν λαμβάνει 3100 ευρώ σύνταξη. Σε ημερήσια βάση! Θα διαλέξει τον δρόμο της Αρετής, μέσω της ταπεινοφροσύνης και της παραδοχής της ενοχής του, ή της Κακίας, υιοθετώντας ένα στιλ “Εγώ δεν ήξερα τίποτα”; Ίσως, ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσει τη φήμη της ετιαρίας και τη δική του υστεροφημία να είναι τελικά να πει “απλώς” την αλήθεια.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα