back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παναγία των Παρισίων: Σύμβολο ακεραιότητας που καταρρέει

Διαβάστε επίσης

«Όλη η φωτιά έσβησε. Βρισκόμαστε πλέον στη φάση της εμπειρογνωμοσύνης», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μπροστά στη Νοτρ Νταμ. Το τέλος της καταστροφής γράφτηκε. Η φωτιά έσβησε. Σημαντικά τμήματα του ναού διασώθηκαν.

Δωρεές εκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

Ο Δυτικός κόσμος όμως, είναι συγκολισμένος. Το βράδυ της Δευτέρας 15 Απριλίου βλέπει σε απευθείας μετάδοση την καταστροφή του εμβληματικού ναού στη καρδιά της Γαλλικής Πρωτεύουσας. Εικόνες των Γάλλων που έχουν βγεί στο δρόμο και κλαίνε, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Είναι γεγονός που θλίβει βαθιά την κοινή γνώμη. Τίθεται όμως το ερώτημα γιατί η καταστροφή της Παναγίας των Παρίσιων προκαλεί αυτήν τη συλλογική αντίδραση;

Η Χάρις Κανελλοπούλου  ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και συγγραφέας μίλησε στις Ντάμες Σπαθί Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου:

«Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό γεγονός που δεν μπορεί κανείς να το απομονώσει ακριβώς μέσα στο στενό πεδίο ενός συμβολισμού που αφορά μόνο ένα φάσμα της χριστιανικής πίστης ή μόνο τη συμβολή του στο αρχιτεκτονικό φάσμα. Η Παναγία των Παρισίων είναι η ψυχή του Παρισιού, ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα που ξεπερνά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον ίδιο τον χρόνο, και νομίζω ότι αυτό είναι που συγκλονίζει βαθιά, να βλέπουμε ένα σύμβολο ένα μνημείο της ανθρωπότητας και του παγκόσμιου πολιτισμού για το οποίο έχουμε τη σθεναρή πεποιθηση και βεβαιότητα ότι παραμένει ακέραιο και ακλόνητο στον χρόνο, να καταρρέει ένα τμήμα του μέσα σε λίγες στιγμές.»

Πλήγμα για το συλλογικό ασυνείδητο

Τα εμβληματικά τοπόσημα των Ευρωπαικών πόλεων, πέραν της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας αποτελούν για το συλλογικό ασυνειδητο έναν ισχυρό πυλώνα σταθερότητας. Για αυτό και η καταστροφή του ναού έν μια νυκτι, συγκλονίζει ατομικά και ομαδικά. Επιπροσθέτως η συγκλονιστική πυρκαγιά αποκάλυψε ακόμη μια φορά την ανυπέρβλητη δύναμη της φύσης έναντι του ανθρώπινου δημιουργήματος.

Η κα Καννελοπούλου ανέλυσε την ιστορία της Εκκλησίας και τους συμβολισμούς που φέρει:

«Πρόκειται ένα κτίριο γοτθικού ρυθμού το οποίο χτίστηκε στο νησί Ντε λα Σιτε του ποταμού Σηκουάνα στην καρδιά της Γαλλικής πρωτεύουσας, κατασκευάστηκε από τον 12ο ως το 14ο αιώνα με το θεμέλιο λίθο από τον Πάπα Αλεξανδρο 3ος και το Βασιλιά Λουδοβίκος τον 7ο. Είναι λοιπόν ένα οικοδόμημα γοτθικού ρυθμού το οποίο ακριβώς δηλώνει όλη αυτή τη μεγάλη πίστη προς τον θεό, την ανάταση όπως υψόνεται με μεγάλες οξυκόρυφες γωνίες, τόξα,όσο πιο ψηλά τόσο ο θεός εμφανίζεται με μεγαλύτερο δέος απέναντι στον άνθρωπο.

Και βέβαια μέσα του υπάρχουν πολυ σημαντικά βιτρό, μεσαιωνικές τοιχογραφίες γλυπτά, κάποια από τα οποία, βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους που έχουν και λειτουργικό χαρακτήρα, κάποια ως υδροροές αλλά και διακοσμητικό. Ένα οικοδόμημα που υψώθηκε κατα το μεσαίωνα και βάδισε μέσα στον χρόνο και με περιόδους όπου είχε ατονήσει η σημασία του αλλά και με περιόδους που δέχτηκε πλήγματα όπως ήταν κατα τη γαλλική επανασταση για να επανέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσα από το μυθιστόρημα του Bίκτορος Oυγκό τον 19ο αι. Και εκεί να ενεργοποιήσei αυτό το αφήγημα, τις αναστηλωτικές εργασίες που ξεκίνησαν τον 19ο αι. Και να έχουμε την εικόνα που είχαμε μέχρι την καταστροφική πυρκαγιά».

επιμέλεια Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα