back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

Για Παναγία των Παρισίων (Notre Dame): “Δακρυσμένη Παναγία” Τι λέει ο διεθνής Τύπος για την καταστροφική πυρκαγιά στο Παρίσι.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Παναγία των Παρισίων κατέστρεψε την οροφή προκαλώντας κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού παρισινού μνημείου, αφήνοντας άναυδη τη Γαλλία και όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, οι πυροσβέστες μπόρεσαν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.
Ο γαλλικός Τύπος αφιερώνει τα πρωτοσέλιδά του στην ιστορία και τις τρομακτικές φωτογραφίες της πυρκαγιάς.
Η Croix, μια γαλλική καθολική εφημερίδα έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: Η καρδιά μας στις στάχτες.
Les Echos την αποκαλεί “Τραγωδία του Παρισιού” προσθέτοντας ότι μια “βίαιη φωτιά” κατέστρεψε τον καθεδρικό οδηγώντας σε “αξιοσημείωτη παγκόσμια συγκίνηση”.
Το πρωτοσέλιδο της Parisien “Δακρυσμένη Παναγιά” ενώ “Καταστροφή” είναι ο τίτλος της Figaro που αναφέρει ότι “μηνύματα αλληλεγγύης και θλίψης ξεχύθηκαν απο όλο τον κόσμο”.
“Το Δράμα μας (Notre Drame)” ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Liberation.
Στη Βρετανία, οι Times έχουν τίτλο “Μάχη για να σώσουμε την Παναγιά των Παρισίων” αναφέροντας ότι η πυρκαγιά χρειάστηκε, μόλις 5 ώρες να καταστρέψει τον καθεδρικό των 855 ετών και ότι “ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ήδη για τους κινδύνους σε ό,τι αφορά το γοτθικό μνημείο”.
Η Daily Mail αναφέρει ότι “εννέα αιώνες ιστορίας χάθηκαν σε μια ανίερη κόλαση”
Η Daily Telegraph φέρει εικόνα της πυρκαγιάς υπό τον τίτλο: Το Παρίσι κλαίαει για την αγαπημένη του Παναγία. Το άρθρο αναφέρει ότι “η καρδιά του Παρισιού σχίστηκε” από την πυρκαγιά.
Ο Guardian αναφέρεται στην αιτία της πυρκαγιάς επισημαίνοντας ότι “η αστυνομία είπε ότι πιστεύουν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε απο ατύχημα, που συνδέεται με εργασίες εντός του καθεδρικού” .
Η i έχει βασικό θέμα “η τραγωδία της Παναγίας των Παρισίων” στο πρωτοσέλιδό της και επίσης μια δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν “ένα κομμάτι όλων μας κάηκε”.
Οι FT περιλαμβάνουν μια εικόνα του καθεδρικού στις φλόγες και αναφέρει χαρακτηριστικά “μια καταστροφική πυρκαγιά διέλυσε τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων το σύμβολο του Παρισιού, ενώ ηταν σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης.
“Ένα ολόκληρο έθνος κλαίει ενώ η πυρκαγιά καταστρέφει την Παναγία των Παρισίων” ο τίτλος της Express.
“Μια πυρκαγιά καταστρέφει την Παναγία των Παρισίων, το σύμβολο παγκόσμιου πολιτισμού” αναφέρει η Pais.
“Πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων είναι ήδη υπό έλεγχο – Τα 77 λεπτά που άλλαξαν την ιστορία” ο σχετικός τίτλος της Corriere de la Sera.

O Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να ξαναχτιστεί ο μεσαιωνικός καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων. H πυρκαγιά προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού παρισινού μνημείου, αφήνοντας άναυδη τη Γαλλία και όλο τον κόσμο, ωστόσο οι πυροσβέστες μπόρεσαν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους αναφέρει το ΒΒC. Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη. Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και – ανεκτίμητης αξίας- έργα τέχνης ήταν δυνατόν. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. Πρόκειται για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα. H αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι ακόμα γνωστή αλλά οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μάλλον συνδέεται με εργασίες εντός του ναού. Το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού δήλωσε ότι η πυρκαγιά ερευνάται ως ατύχημα.

Επισκεπτόμενος το σημείο τη Δευτέρα αργά το βράδυ ο κ Μακρόν δήλωσε ότι “τα χειρότερα απεφεύχθησαν” και δεσμεύθηκε να ξεκινήσει διεθνής εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την ανακατασκευή του ναού. “Θα χτίσουμε ξανά τον καθεδρικό όλοι μαζί και αδιαμφισβήτητα αποτελεί μέρος του γαλλικού πεπρωμένου και ένα έργο που θα έχουμε ξανά έτοιμο σύντομα” προσέθεσε. “Αυτό περιμένουν οι Γάλλοι και επειδή αξίζει στην ιστορία μας” είπε χαρακτηρίζοντας το περιστατικό “τρομακτική τραγωδία”.

Ο δισεκατομμυριούχος, Φρανσουά Ενρί Πινό επικεφαλής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Kering που περιλαμβάνει διάσημους οίκους όπως τον Gucci και τον Yves Saint Laurent δεσμεύθηκε να χορηγήσει 100 εκ ευρώ για την ανακατασκευή της Παναγίας των Παρισίων, αναφέρει το AFP ενώ ο γαλλικός φιλανθρωπικός οργανισμός Fondation du Patrimoine ξεκίνησε ήδη διεθνή εκστρατεία για την εξεύρεση κονδυλίων για την ανακατασκευή του καθεδρικού μέσω του σάιτ της Unesco αναφέρει η Monde.
H πυρκαγιά ξεκίνησε στις 18.30 τοπική ώρα χθες και γρήγορα εξαπλώθηκε στην οροφή του καθεδρικού καταστρέφοντας τα τζάμια από βιτρό και το ξύλινο εσωτερικό του. Οι πυροσβέστες επιχειρούσαν για ώρες προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Σήμερα θα γίνει καταγραφή της έκτασης της ζημιάς. Τμήματα του κτιρίου ήταν ήδη υπό ανακαίνιση και 16 αγάλματα είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους την περασμένη εβδομάδα. Ο Μακρόν δήλωσε ότι ο καθεδρικός είναι για όλους τους Γάλλους” περιλαμβανομένων και εκείνων που ποτέ δεν τον είχαν επισκεφθεί ενώ επαίνεσε “το μεγάλο κουράγιο” που επέδειξαν οι 500 πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Ομάδες ειδικών κατόρθωσαν να σώσουν πολύτιμα έργα τέχνης και θρησκευτικά σύμβολα περιλαμβανομένου αυτού που θεωρείται ότι ήταν αγκάθινο στεφάνι που έφερε ο Ιησούς πριν τη σταύρωση του, το οποίο βρισκόταν εντός του καθεδρικού σε ειδικό τμήμα που κατασκευάστηκε το 12ο αιώνα. “Υπήρξε μια μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης. Σώθηκαν έργα τέχνης και μπορέσαμε να τα μεταφέρουμε σε ασφαλές μέρος” δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. “Είναι μια τραγωδία για όλο τον κόσμο… η Παναγία των Παρισίων είναι ολόκληρη η ιστορία του Παρισιού” ειπε.

Ο ιστορικός Καμίλ Πασκάλ δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο BFMTV ότι πρόκειται για “ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά” που καταστράφηκε. “Υπήρξαν χαρούμενα αλλά και ατυχή γεγονότα ανά τους αιώνες που έχουν σημαδευτεί από τον ήχο από τις καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων. Τρομάζουμε με ό,τι παρακολουθούμε”.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ανταποκριτή του BBC κανένα άλλο μνημείο στη Γαλλία δεν μοιάζει με την Παναγία των Παρισίων. Ο βασικός του ανταγωνιστής, το εθνικό σύμβολο του Πύργου του Άιφελ ειναι σχετικά νεότερο μνημείο. Η Παναγία των Παρισίων κοσμούσε το Παρίσι από το 1200. Προκάλεσε έμπνευση για ένα από τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας του Βίκτορος Ουγκό και από τότε ο ναός συνδέεται απευθείας με το Παρίσι. Την τελευταία φορά που ο ναός επλήγη απο καταστροφές ήταν στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Επέζησε δύο παγκόσμιων πολέμων, χωρίς να υποστεί το παραμικρό. Η χθεσινή πυρκαγιά ήταν αδιαμφισβήτητα ενα μεγάλο σοκ για τους Γάλλους και όχι μόνο.

Για ΗΠΑ – Ε.Ε: Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενέκριναν χθες ένα ακόμα μέρος της εκεχειρίας Γιούνκερ – Τραμπ ανάβοντας το “πράσινο φως” να ξεκινήσει η Κομισιόν συνομιλίες για για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Η επίτροπος της Ε.Ε. για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη για εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον, καθώς όλες οι χώρες της Ε.Ε. ψήφισαν υπέρ της έγκρισης των διαπραγματευτικών εντολών που πρότεινε η Κομισιόν, με εξαίρεση τη Γαλλία που ψήφισε κατά και το Βέλγιο που απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, αναφέρει το POLITICO.

Δύο θα είναι οι γύροι των διαπραγματεύσεων. Ο ένας θα αφορά τη μείωση των δασμών σε βιομηχανικά αγαθά και ο άλλος έχει ως στόχο να καταστήσει πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να παρουσιάζουν προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται και στις προδιαγραφές της Ε.Ε. και στις αμερικανικές. Oι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τη Μάλμστρομ, προτού λήξει η θητεία της Κομισιόν, στις 31 Οκτωβρίου. Η Μάλμστρομ υπογράμμισε ότι μία πιθανή συμφωνία για τους δασμούς είναι πολύ λιγότερο φιλόδοξη συγκριτικά με τον γύρο διαπραγματεύσεων στην εμπορική συμφωνία TTIΡ (Συμφωνία Διατλαντικού Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, ΗΠΑ και Καναδά), o οποίος έπειτα από τρία έτη παραμένει στάσιμος και θεωρείται πλέον παρωχημένος. Και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, θεωρεί ότι οι διμερείς εμπορικές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, αν και όπως είπε και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν στο τέλος.
Μια συμφωνία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η ροή εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών αντιπροσωπεύει το 30% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών. Τον Ιούλιο του 2018 οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι προτίθενται να κινηθούν αμοιβαία προς τον σκοπό να μην υπάρχουν τελωνειακοί δασμοί στις ανταλλαγές τους στη βιομηχανία, με εξαίρεση την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Κομισιόν έχει ήδη δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα, με την προϋπόθεση όμως να μη συμπεριληφθούν από την πλευρά των ΗΠΑ τα αγροτικά προϊόντα, που όμως αποτελεί βασικό αίτημα των ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν σημαντική πρόσβαση στην αγορά αγροτικών προϊόντων. «Η γεωργία δεν θα συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις. Είναι η κόκκινη γραμμή της Ευρώπης», είπε η Μάλμστρομ.

Στη Γερμανία: Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Volkswagen Mάρτιν Βίντερκορν και τεσσάρων ακόμη μάνατζερ του γερμανικού ομίλου αυτοκινήτων για τον ρόλο τους στο πολύκροτο σκάνδαλο Dieselgate αναφέρει η DW. Ο Βίντερκορν και οι υπόλοιποι ύποπτοι κατηγορήθηκαν για απάτη από τους εισαγγελείς της γερμανικής πόλης Μπράουνσβαϊγκ. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο πρώην επικεφαλής της VW γνώριζε από το 2014 για την παράνομη χρήση λογισμικού, μέσω του οποίου η εταιρεία χειραγωγούσε τις τιμές ρύπων στις δοκιμές πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Βάσει του κα τηγορητηρίου, ο Βίντερκορν δεν ενημέρωσε τις αρχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ όπως και τους πελάτες για το παράνομο λογισμικό, ενώ δεν απέτρεψε την εγκατάστασή του. Είναι οι πρώτες κατηγορίες που απαγγέλλονται στη Γερμανία και ο Βίντερκορν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και δέκα χρόνια. Οι αμερικανικές αρχές είχαν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του 71χρονου Βίντερκορν το 2017. Το πιθανότερο όμως είναι να μην παραστεί σε δίκη στις ΗΠΑ, καθώς η Γερμανία δεν εκδίδει τους πολίτες της. Η VW είχε παραδεχτεί το 2015 ότι χρησιμοποιούσε λογισμικό σε ντιζελοκίνητα οχήματα, παραποιώντας τα αποτελέσματα στις δοκιμές εκπομπής ρύπων. Η κρίση επηρέασε έως και 11 εκατ. αυτοκίνητα τεχνολογίας ντίζελ, έχοντας κοστίσει έως τώρα στη VW περίπου 28 δισ. ευρώ. Στον απόηχο του σκανδάλου, ο κ. Βίντερκορν είχε υποβάλει την παραίτησή του το 2015.

Για Πούλιτζερ: “Βραβείο Πούλιτζερ που κανείς δεν ήθελε” Μια τοπική αμερικανική εφημερίδα κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη του αιματηρού περιστατικού που συνέβη στην αίθουσα σύνταξης της. Κανείς όμως δεν πανηγύρισε στην Capital Gazette στο Μέριλαντ όταν έγινε γνωστό ότι έλαβαν το πιο έγκυρο βραβείο της αμερικανικής δημοσιογραφίας. Οι δημοσιογράφοι μάλιστα αγκαλιάστηκαν στη μνήμη των πέντε συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν όταν ένας οπλισμένος άνδρας εισέβαλε στα γραφεία τους τον Ιούνιο του 2018. Και οι New York Times αλλά και η Wall Street Journal έλαβαν βραβεία για τις έρευνες τους για τον Πρόεδρο Τραμπ. Η Capital Gazette κέρδισε το ειδικό βραβείο Πούλιτζερ για την πλήρη κάλυψη του περιστατικού και το κουράγιο που επέδειξαν οι δημοσιογράφοι σε ένα από τα πιο αιματηρά γεγονότα σε δημοσιογραφικό οργανισμό στην αμερικανική ιστορία. Οι δημοσιογράφοι έλαβαν μάλιστα και χρηματικό βραβείο 100,000 δολαρίων.

Οι New York Times κέρδισαν βραβείο για το πιο επεξηγηματικό ρεπορτάζ σχετικά με τα οικονομικά του κ Τραμπ και τους τρόπους που έχει αποφύγει την καταβολή φόρων καθώς και ένα ακόμα για ένα βασικό άρθρο της εφημερίδας.

Η Wall Street Journal κέρδισε το βραβείο για την αποκάλυψη του θέματος που αφορούσε τον μυστικό χρηματισμό δύο φερόμενων πρώην ερωμένων του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η Washington Post επίσης κέρδισε δύο Πούλιτζερ για ένα φωτορεπορτάζ από την Υεμένη και για βιβλιοκριτική.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα