back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: «Με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου»

Διαβάστε επίσης

Την άποψη ότι η υπόθεση του Μ. Πετσίτη δεν εντάσσεται στην κατηγορία των πραγματικών σκανδάλων, αλλά αποτελεί έναν σύνηθες πλέον αντιπερισπασμό δια «πάσα νόσον» της αντιπολίτευσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στο πλαίσιο της εφ’ όλης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Κατά τον πρωθυπουργό η «πετσιτολογεία», όπως την χαρακτήρισε, ανασύρεται κάθε φορά από τη Ν.Δ για να επισκιάσει πραγματικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης επί υπαρκτών σκανδάλων που την αφορούν, φέρνοντας ως παράδειγμα τα «θαλασσοδάνεια» και την υπόθεση καταδίκης για παιδεραστία του πρώην συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη Ν. Γεωργιάδη, το θέμα της Νοβάρτις κ.α. Ο ίδιος μάλιστα, απαντώντας και στην πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωσταντοπούλου, η οποία έχει ζητήσει με αφορμή την υπόθεση Πετσίτη, να ανοίξουν οι λογαριασμοί του πρωθυπουργού και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, σημείωσε πως εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και είμαστε ανοιχτοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κατά τον πρωθυπουργό στην υπόθεση Πετσίτη δεν υπάρχει «σκάνδαλο», αλλά «σκανδαλολογία» και για να καταδείξει πως στην κυβέρνηση του δεν υπάρχουν σκιές έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτική άρση του απορρήτου στις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές των πολιτικών προσώπων, την οποία όπως είπε δεν ψήφισε η Ν.Δ.
Ο Α. Τσίπρας παραδέχτηκε εκ νέου πως δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές την Άνοιξη, ωστόσο τόνισε πως στρατηγική του επιλογή είναι η εξάντληση της τετραετίας προκειμένου να ενισχυθεί η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. «Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι οι εθνικές εκλογές θα είναι ντέρμπι. «Στόχος μας είναι η νίκη στις εκλογές και όχι μια ήττα με χαμηλό σκορ» ειπε.

Η υπόθεση Νοβάρτις

Σε σχέση με την υπόθεση Νοβάρτις υπογράμμισε πως «εμείς δεν στήσαμε κανένα ειδικό δικαστήριο», εξηγώντας πως την τελική κρίση την έχει η Δικαιοσύνη, ενώ στην κατηγορία της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας άφησε να εννοηθεί πως εάν υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης τότε δεν θα πήγαιναν στο αρχείο οι κατηγορίες για πολλά από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα για την «περιπετεια» που υπέστησαν κάποιοι εκ των εμπλεκομένων το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο όπως είπε τον έφτιαξε ο «μέγας ποιητής του Συντάγματος» Ε. Βενιζέλος. «Αυτός πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Πικραμένο» ειπε διότι ο δικός του νόμος τον οδήγησε στον έλεγχο της δικαιοσύνης.

Δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου

Ο Α. Τσίπρας με αφορμή την πρόοδο που σημειώνεται για πλήρη έξοδο του ΔΝΤ από το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος έδωσε την εντύπωση πως η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την υπεραπόδωση της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνει ένα πεδίο ευελιξίας για την περαιτέρω ανακούφιση της κοινωνίας με την λήψη νέων μέτρων ελάφρυνσης.

Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε πως μετά τις γιορτές θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εξετάσει και νέο πακέτο ελαφρύνσεων, χαρακτηρίζοντας καλή σκέψη σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε το να υπάρξει «νομοθέτηση» της μη περικοπής του αφορολογήτου πριν τις εκλογές.
«Με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου» τόνισε και έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχης συνέπειας την μη περικοπή των συντάξεων . Επίσης υποστήριξε πως όταν ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει πως στόχος του είναι η μείωση της φορολογίας αυτό συνδέεται με μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε απολύσεις και την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Για τα Εξάρχεια
Ο Α. Τσίπρας στην ίδια συνέντευξη κράτησε αποστάσεις από την αναπληρώτρια Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Κ. Παπακώστα, καθώς δεν υιοθέτησε την άποψη της ότι τα Εξάρχεια είναι η Μονμάρτη της Αθήνας. «Θα έπρεπε να είναι αλλά δεν είναι» σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή το οποίο θα πρέπει να λυθεί όχι με την μέθοδο της κρατικής καταστολής, αλλά σε συνεννόηση με το δήμο της Αθήνας και τους κατοίκους των Εξαρχείων.

Συμφωνία των Πρεσπών – Πολιτικό κόστος

Σε σχέση με την συμφωνία των Πρεσπών ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος, αξιοποίησε το γεγονός ότι είχε απέναντι του μια κυβέρνηση διαλλακτική για να προχωρήσει στην επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας, κάτι που ενδεχομένως να έκαναν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, στηλίτευσε τη «συνωμοσιολογική» λογική του κ. Μητσοτάκη ότι «ξεπούλησε τη Μακεδονία με αντάλλαγμα τις συντάξεις», ενώ χαρακτήρισε ορόσημο το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της γειτονικής χώρας για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Διότι όπως εξήγησε επανήλθαν στο προσκήνιο οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, θεωρώντας πως εξ αιτίας της συμφωνίας των πρεσπών δόθηκε στον ίδιο η δυνατότητα να δρομολογήσει την δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Διορθωτικές κινήσεις – Αυτοκριτική
Σε ερώτηση δε για το πώς γίνεται να κατηγορεί τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ειδικά του Γ. Παπανδρέου για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια όταν ενσωματώνει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπουργούς του από εκείνη την περίοδο αφού αναρωτήθηκε «τι σημαίνει αυτό» εν συνέχεια απάντησε πως η ζωή «εξελίσσεται» πως και τα πρόσωπα αυτά έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και προβαίνουν σε διορθωτικές κινήσεις.
Τέλος σε ερώτηση εάν σκοπεύει να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, καθώς θεωρείται πλέον ένας από τους μακροβιότερους αρχηγούς κόμματος, αφού τόνισε πως είναι ακόμη 45 ετών, συνδύασε την πολιτική του παρουσία με το γεγονός ότι δεν προέρχεται από κάποιο τζάκι για να έχει από πάνω του τη δαμόκλειο σπάθη της οικογενειοκρατίας. «Εγώ δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα, άλλοι την έχουν» ανέφερε…

Γιώργος Κατσίγιαννης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα