back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

25 χρόνια χωρίς τον Γιώργο Γεννηματά

Διαβάστε επίσης

Εκδήλωση μνήμης στον πολιτικό, άνθρωπο και Έλληνα που παρέδωσε μαθήματα πολιτικού ήθους και πολιτικού πολιτισμού και άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αποψινή για  τα 25 χρόνια απο το θάνατο του Γιώργου Γεννηματά, την οποία οργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής. 

Η εκδήλωση, στην οποία παρέστη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ , Φώφη Γεννηματά και κόρη του εκλιπόντος, άνοιξε υπό τους ήχους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και το εμβληματικό ” της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ”. Συναισθητικά φορτισμένη η Φώφη Γεννηματά σε μια σύντομη ομιλία της καθώς δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει αλλά εκλήθη από τον συντονιστή της βραδιάς Κώστα Χαρδαβέλλα, ανέφερε ότι το συναίσθημα ξεχειλίζει και η πληγή της απώλειας δεν κλείνει ποτέ. Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για έναν μεγάλο μεταρρυθμιστή που έδωσε περιεχόμενο στην λέξη αλλαγή, βάζοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής του. “Αν δεν είχε φύγει τόσο άδικα και πρόωρα, η Ελλάδα θα είχε πάρει μια άλλη ρότα” εκτίμησε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας έχουμε την υποχρέωση να παλέψουμε και να συνεχίσουμε το μεγάλο του όραμα. 
 
Στο βήμα ανέβηκαν: ο Δήμαρχος ΑΘηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και η δημοσιογράφος μέλος του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, Νανά Νταουντάκη. Λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να παραστεί ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τους χαιρετισμούς του οποίου και το μήνυμα του μετέφερε από βήματος ο συντονιστής της βραδιάς. 
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε το έργο, η προσφορά και η πολιτική παρακαταθήκη του μέσα από σπάνιο οπτικό υλικό ενώ όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους σημαντικότερους σταθμούς κατά την πολιτική διαδρομή του Γιώργου Γεννηματά. Μεταξύ αυτών: η θητεία του στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά την οποία το ηλικιακό όριο του εκλέγειν καθιερώθηκε από τα 21 στα 18 χρόνια καθώς και το σημαντικό  πολιτικό του αποτύπωμα στη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας, με την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μάλιστα οι ομιλητές υπενθύμισαν τη φράση του αείμνηστου πολιτικού ότι στο Υπουργείο Υγείας, άφησε ένα κομμάτι από τον εαυτό του. 
 
Γιώργος Καμίνης 
Καινοτόμος και οραματιστής η πολιτική του στο υπουργείο Εσωτερικών άλλαξε ριζικά το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως οι δημοτικές επιχειρήσεις και οι προγραμματικές συμβάσεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη στην Τ.Α
Σε ότι αφορά το υπουργείο Εργασίας, ο κ.Καμίνης στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι ο Γ. Γεννηματάς αντιλήφθηκε εγκαίρως την επίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων και οι απόψεις του υπήρξαν απολύτως επίκαιρες. Εξέφρασε την αλλαγή όσο λίγοι πολιτικοί της γενιάς του διαθέτοντας αξιοπιστία και καταβάλλοντας προσπάθεια να μπει τέλος στα εμφυλιοπολεμικά πάθη , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης για να προσθέσει με νόημα: οι πραγματικοί ηγέτες δεν είναι οι ασυνείδητοι τακτικιστές  αλλά οι μαχητές που φροντίζουν να κρατούν το λαό ενωμένο.
Γιάννης Σγουρός 
Τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο όχι μόνο για το κόμμα του αλλά και για τη χώρα χαρακτήρισε τον Γιώργο Γεννηματά , ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός μιλώντας για τα στοιχεία που τον διέκριναν όπως το ήθος , η γενναιότητα και η αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε το τέλος. 

Νανά Νταουντάκη
Για έναν οραματιστή και αγωνιστή που επέλεξε αντί της σύγκρουσης την προσπάθεια συνεννόησης έκανε λόγο η δημοσιογράφος Νανά Νταουντάκη η οποία επί σειρά ετών κάλυπτε επί Γεννηματά το ρεπορτάζ  του υπουργείου Υγείας. Στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι ο Γιώργος Γεννηματάς υπήρξε ενωτικός , βαθιά δημοκράτης και συνεπείς με τις αρχές του, υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν σε όλες τις ομιλίες του ανέφερε : να σβήσουμε την φράση ξεχασμένη Ελλάδα. 
Κατερίνα Παπαβασιλείου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα