back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες μέχρι το βράδυ στην Αττική

Διαβάστε επίσης

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, που εκδηλώνονται στην Αττική, αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, σύμφωνα με το Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ηπειρωτικά μέχρι τις βραδινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Λόγω της κακοκαιρίας έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση επικρατεί σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής.

Αύριο Πέμπτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες και στα ανατολικά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνεόυν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και το βράδυ στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση στα ανατολικά.

Την Παρασκευή

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά με τοπικές βροχές. Στα δυτικά, λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση 3 με 5 και το βράδυ στο Ιόνιο πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα είναι βόρειοι με ένταση 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Το Σάββατο

Νεφώσεις στα ανατολικά παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στη Θράκη, την ανατολική και κεντρική Μακεδονία και το βόρειο Αιγαίο καταιγίδες που πιθανόν πρόσκαιρα να είναι ισχυρές.

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες το μεσημέρι -απόγευμα, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοανατολικής χωράς. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βορειοδυτικοί με ένταση 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση. Στα ανατολικά θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα ως προς τις μέγιστες τιμές.

Την Κυριακή

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Στα ανατολικά θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα ανατολικά.

Τη Μεγάλη Δευτέρα

Λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι με ένταση  3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Οδηγίες Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα