back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γυναίκες σε θέσεις ισχύος: Νέες ιδέες στην πολιτική

Διαβάστε επίσης

Η θέση της γυναίκας στον πολιτικό αλλά και επαγγελματικό στίβο βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωση “Γυναίκες σε θέσεις ισχύος: Νέες ιδέες στην πολιτική” που συνδιοργανώθηκε σήμερα από την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Konrad-Adenauer (KAS) για την Ελλάδα και την Κύπρο, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και την Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας.

Στο πάνελ συμμετείχαν η Ντιάνα Κίνερτ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Globalo News Publishing και του newsgreen, μέλος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και πρώην σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ στην Επιτροπή για τον Εκσυγχρονισμό του Κόμματος, η Σοφία Ζαχαράκη, Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η Ρεβέκκα Πιτσίκα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της People of Business και Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας, και η Μαρία Συρεγγέλα, Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP Women).

Την συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, και την εισαγωγή στο θέμα έκανε ο Ανρί Μπονέ, Διευθυντής του Γραφείου Ελλάδας και Κύπρου του Ιδρύματος Konrad Adenauer.

Η κ. Ζαχαράκη επεσήμανε πόσο σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες στην υπέρβαση του διχαστικού λόγου, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την μισθολογική απόκλιση μεταξύ των δύο φύλων στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. “Αυτή η απόκλιση στην Ελλάδα βρίσκεται σε ποσοστό 12,5% έναντι 16% στην ΕΕ, στις υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας, ωστόσο, οι γυναίκες στη χώρα μας έχουν 24% χαμηλότερες αποδοχές”, είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τόνισε ότι απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι στον χώρο της εκπαίδευσης, ο οποίος γυναικοκρατείται, το ποσοστό γυναικών που αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις είναι δυσανάλογα μικρό.

Η κ. Κίνερτ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, όταν σε ηλικία μόλις 16 ετών έγινε μέλων των Χριστιανοδημοκρατών. Από την εγγραφή της στο κόμμα μέχρι την ημέρα που κατάφερε να αναλάβει ενεργό ρόλο μεσολάβησαν 14 ολόκληροι μήνες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά λόγω δαιδαλώδων διαδικασιών και πρακτικών προβλημάτων (δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση σε εγκαταστάσεις διεξαγωγής εκδηλώσεων για μία ανήλικη χωρίς μεταφορικό μέσο). Ακόμη και όταν κατάφερε, εντούτοις, να κινήσει την προσοχή σε κάποιους, αρχικά την αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα, γιατί ήταν γυναίκα, ήταν πολύ νέα και δεν είχε το τυπικό παρουσιαστικό Γερμανίδας. Ο πατέρας της είναι Πολωνός και η μητέρα της Φιλιππινέζα.

Η κ. Κίνερτ τόνισε ότι τα κόμματα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτα ώστε να έχουν θέση σε αυτά και οι νέοι. Πολλοί εξ αυτών εγκαταλείπουν, όπως είπε, την πολιτική διότι ακολουθείται αυστηρά η ιεραρχία και αισθάνονται ότι οι ιδέες τους δεν εισακούονται.

“Εντάχθηκα στις τάξεις του σύγχρονου συντηρητικού χώρου, αν και εμφανισιακά δεν μου φαίνεται”, είπε. Όντως, είναι μόλις 28 ετών, φάινεται πολύ νεότερη και το ντύσιμό της είναι πάντα casual με ένα χαρακτηριστικό μαύρο καπέλο. Συνέχισε: „Το έκανα γιατί ήθελα να διασφαλίσω την σταθερότητα για το αύριο. Ο απόλυτως φιλελευθερισμός είναι το πλέον προσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και την ευημερία“.

Η κ. Πιτσίλα, αναφερόμενη σε έρευνες, επεσήμανε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο εννέα στους δέκα υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα σε ανώτερες διοικητικές θέσεις είναι γυνάικες. Αυτή η τάση, όμως, αλλάζει όσο ανεβαίνει κανείς στην κλίμακα της εταιρικής ιεραρχίας. Μία στις τρεις ανώτατες διοικητικές θέσεις καλύπτονται από γυναίκες, ενώ φτάνοντας στην κορυφή, βρίσκουμε μόλις 1,5 γυναίκα στους δέκα διευθύνοντες συμβούλους.

“Για να αλλάξει αυτό δεν χρειαζόμαστε ποσοστώσεις αλλά αλλαγή κουλτούρας”, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να συναντήσει κανείς γυναίκες σε πραγματικά ηγετικές θέσεις.

Εν συνεχεία, η κ. Πιτσίκα έδωσε έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γυναικών: “Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να υιοθετήσουν ανδρικές συμπεριφορές, αλλά να καλλιεργήσουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Τη διαλλακτικότητα, την ισορροπημένη ανάληψη ρίσκου, την ικανότητα να κάνουν πολλά πράγματα μαζί, την ενσυναίσθηση”.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι γυναίκες, ειδικά στη χώρα μας, καθώς εκτός από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής των παιδιών αλλά και της φροντίδας των γονέων τους, καθώς οι δομές για παιδιά προσχολικής ηλικίας και ηλικιωμένους είναι ανεπαρκείς. Συχνά αναγκάζονται να υποαπασχολούνται ή να εγκαταλείπουν νωρίς τον επαγγελματικό στίβο προκειμένου να εντεπεξέλθουν στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να λαμβάνουν πενιχρή σύνταξη.

Η κ. Συρεγγέλα τόνισε ότι εάν πρώτα δεν “ανοίξουν” οι κρίκοι “γυναίκα και τεχνολογία”, “γυναίκα και έρευνα”, “γυναίκα και εκπαίδευση” δεν μπορεί να ανοίξει και ο κρίκος “γυναίκα και πολιτική”. “Πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία των γυναικών στην επιστημονική κονότητα, στην επιχειρηματικότητα και, εν συνεχεία, στην πολιτική”, υπογράμμισε.

“Στην Ελλάδα έχουμε το παράδοξο να είναι πολύ ανοιχτοί οι κρίκοι ‘γυναίκα και οικογένεια’ και ‘γυναίκα και δημόσιο’”, σημείωσε, και συνέχισε: “Επικρατεί η αντίληψη ότι οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο είναι εύκολες και, ως εκ τούτου, κατάλληλες για γυναίκες. Πολλές φορές η καριέρα των γυναικών αντιμετωπίζεται ως παρεκτροπή, ενώ είναι πολύ περιορισμένος ο διάλογος για την ανακατανομή χρόνου μεταξύ των συζύγων. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει και σε άλλες χώρες”.

Η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε και σε ένα είδος ρατσιμού με το οποίο αντιμετωπίζονται συχνά οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην πολιτική: “Αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα. Πολλοί κοιτούν τι φορούν, ποιος είναι ο σύζυγος, ο πατέρας, ο σύντροφός τους”.

Αναφερόμενη στην ποσόστωση, τόνισε ότι έχει λειτουργήσει ως μέσο ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίνη, αλλά ότι είναι μόνο ένα σημείο εκκίνησης, τονίζοντας: “Θεσμικά είμαστε κατοχυρωμένοι. Αλλαγή κουλτούρας χρειαζόμαστε”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα