back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαράντα παιδιά ζουν στα νοσοκομεία Παίδων αν και είναι απολύτως υγιή

Διαβάστε επίσης

Νοσηλευόμενα, αν και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ζουν τα 40 εγκαταλελειμμένα παιδιά στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Πολλά από τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν μέσα στο νοσοκομείο καθώς βρίσκονται εκεί ακόμα και για χρόνια, ενώ κάποια άλλα παιδιά, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, είναι ήδη πολύ μεγάλα για να παραμείνουν εκεί.

Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία – κάποια παιδιά φιλοξενούνται και στο νοσοκομείο Παίδων Αγλ. Κυριακού – έχουν εισαχθεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα κατόπιν εισαγγελικής εντολής, είτε γιατί δεν έχουν που να μείνουν, είτε γιατί είναι προσφυγόπουλα, είτε γιατί τα έχουν εγκαταλείψει οι γονείς τους.

Τα παιδιά αυτά εμφανίζουν επιθετικότητα στα όρια της παραβατικότητας, θέτουν σε κίνδυνο και τη δική τους ακεραιότητα και υγεία αλλά και των παιδιών που νοσηλεύονται και με τα οποία συμβιώνουν.
Μάλιστα ένα στα πέντε παιδιά φεύγει κρυφά από το νοσοκομείο.

Για τα 40 παιδιά που βρίσκονται σήμερα στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με την στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ. Διαμαρτύρονται για την ιδρυματοποίηση των παιδιών αυτών και ζητούν να μετακινηθούν σε προνοιακές δομές, ενώ καλούν τους αρμόδιους, από τη διοίκηση και την Υγειονομική Περιφέρεια μέχρι τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης και Υγείας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στις αρχές του έτους οι συναρμόδιοι υπουργοί και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανακοίνωσαν την άμεση μεταφορά των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε δομές και την άμεση δρομολόγηση της λειτουργίας μιας προνοιακής δομής στο Καλαμάκι για να φιλοξενεί τα παιδιά των εισαγγελικών εντολών για ένα μεταβατικό διάστημα. Τέσσερις μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα και γι αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους τα εγκαταλελειμμένα παιδιά θα έπρεπε να φιλοξενούνται σε Προνοιακές Μονάδες και οι εισαγγελικές παραγγελίες για φύλαξη των εγκαταλελειμμένων παιδιών να απευθύνονται προς τις εν λόγω Μονάδες και όχι στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία».

Οι αιτίες που δεν επιλύεται το ζήτημα, λένε οι εργαζόμενοι, είναι «η έλλειψη χώρων φιλοξενίας στις Προνοιακές Μονάδες εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, η κατάρρευση της αποϊδρυματοποίησης, η αδυναμία εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, και το μεγάλο ποσοστό φτώχειας που υπάρχει στη χώρα μας».

Η Σοφία Ζώρη ειδικευόμενη στην Παιδιατρική κλινική του «Αγία Σοφία», μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή «Ντάμες Σπαθί«, με τις Ελ. Κουμάντου και Ελ. Ορφανίδου:

«Αυτά τα παιδάκια τα οποία είναι στο νοσοκομείο μας – 40 τον αριθμό αυτή την στιγμή- είναι παιδιά ηλικίας από ημερών έως και 16 ετών, είναι παιδιά τα οποία βρίσκονται για προληπτικό έλεγχο κατόπιν εισαγγελικής εντολής , είτε ασυνόδευτα. Παραμένουν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και 6 μήνες, κάτι το οποίο προφανώς και τα ίδια δεν τα ωφελεί σε κάτι γιατί πρόκειται για ένα νοσοκομειακό περιβάλλον. Όλα τα παιδιά δεν έχουν πως να περάσουν την ώρα τους , δεν έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα , πολλά από αυτά δεν έχουν καν πρόσβαση στην εκπαίδευση , αναπτύσσουν επιθετικότητα, παραβατικές γενικά ενέργειες που κάνουν μέσα στο νοσοκομείο που χρειάζονται κατάλληλη δομή πρόνοιας».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα