back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πράσινο φως από τη Βουλή για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων

Διαβάστε επίσης

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων, για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Όλα τα κόμματα υπερψήφισαν, πλην του ΚΚΕ, που παρουσίασε τη δική του πρόταση, ζητώντας, επίσης, να συγκεκριμενοποιηθούν οι αξιώσεις της Ελλάδας, να επισημανθούν οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και να γίνει ψηφοφορία και επί του πορίσματος του κόμματος.

Στην ψηφοφορία δια εγέρσεως όλα τα κόμματα στήριξαν την πρόταση πλην του ΚΚΕ, που διαφωνούσε σε τρια σημεία δηλαδή ήθελε να συγκεκριμενοποιηθούν οι αξιώσεις για τις γερμανικές επανορθώσεις, να επισημανθούν οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και να γίνει ψηφοφορία και επι του πορίσματος του κομμουνιστικού κόμματος

Εξαιρετική χαρακτήρισε τη συγκυρία για τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι υπάρχει ωρίμανση στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και παράλληλα υπάρχουν θετικές διαθέσεις σε κλίμακα Ευρώπης

Ρηματική διακοίνωση

Σε πρώτη φάση θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση προς την γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί από ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης συμπεριλαμβανομένων του Ευρωκοινοβουλίου και των κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στην απόφαση της Βουλής επισημαίνεται ότι οι Ελληνικές αξιώσεις είναι πάντα ενεργές και το ζήτημα των οφειλών παραμένει ανοιχτό αναζητώντας ηθική, ιστορική και νομική δικαίωση, ενώ το ελληνικό κράτος ουδέποτε αποποιήθηκε των αξιώσεων του.

Τσίπρας: Προχωράμε άμεσα στην ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές επανορθώσεις

Να μην αφήσουμε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων στις ελληνικές καλένδες, να επανέλθουμε με τα μέσα που μας δίνει ο νομικός μας πολιτισμός» είπε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας την Εθνική Αντιπροσωπειά να υπερψηφίσει την πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των Γερμανικών Επανορθώσεων.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς την γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας, που αφορούν τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές, τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, καθώς και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

“Ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο Τραπέζι του διαλόγου, σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι” τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη φορείς της γερμανικής κοινωνίας των πολιτών που ανταποκρίνονται και υποστηρίζουν το δίκαιο ελληνικό αίτημα.

Στην κατηγορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης γιατι επαναφέρει το θέμα σε προεκλογικό χρόνο, ο κ Τσίπρας τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι σχέσεις μας με τη Γερμανία ήταν τεταμένες λόγω μνημονίων και απέδωσε το κλίμα καχυποψίας σε ηθικολογική στάση κάποιων πολιτικών στη Γερμανία που θέλησαν να παραστήσουν τους ηθικοδιδασκάλους στον ελληνικό λαό.

Καταδίκασε τέλος την προκλητική στάση των ΧΑ, λέγοντας οτι δεν αναφέρθηκαν στους ναζί γιατι είναι οι ίδιοι ναζι και ένα μεγάλο κομματι του ελληνικού λαού θεωρώντας τους αντισυστημικούς τους εκλέγει στην Βουλή, γεγονός που είναι ντροπη και όνειδος για την ιστορία μας.

Μητσοτάκης: Συμφωνούμε και θα υπερψηφίσουμε το διακομματικό κείμενο

“Συμφωνούμε και θα υπερψηφίσουμε το διακομματικό κείμενο ως τον ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου απέναντι σε αυτή την σημαντική ιστορική εκκρεμότητα που έχει η χώρα μας”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή για τις γερμανικές οφειλές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για σημαντικό θέμα εθνικού χαρακτήρα και εκτίμησε ότι προτεραιότητά μας πρέπει να αποτελέσει το ζήτημα του κατοχικού δανείου.

“Με ειλικρίνεια θα πω ότι όσο ιερή και αν είναι αυτή η διεκδίκησή μας, άλλο τόσο είναι και δύσκολη. Όλοι γνωρίζουμε τη νομική πολυπλοκότητα της διεκδίκησης διακρατικών αξιώσεων στη διεθνή δικαιοσύνη”, τόνισε και πρόσθεσε: “… Ασφαλώς οι Έλληνες που υπήρξαν θύματα των ναζιστικών θηριωδιών δικαιούνται και πρέπει ιδιωτικά να συνεχίσουν να διεκδικούν αποζημιώσεις. Το πιο σημαντικό όμως έρεισμα πάνω στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να χτίσει την δική της διεκδίκηση με σθένος, υπευθυνότητα και ρεαλισμό υπάρχει στην περίπτωση του κατοχικού δανείου. Ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι σίγουρα νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή. Πρέπει να αποτελέσει προεεραιότητά μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε πάντως κριτική για παιχνίδια εντυπώσεων της κυβέρνησης, αλλά και για προεκλογική σκοπιμότητα σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης, αφού- όπως είπε- το πόρισμα είχε ολοκληρωθεί από το 2016. “Δεν γίνεστε πιστευτοί όταν λέτε ότι το ζήτημα εξετάζεται σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο ΄και ότι δεν σκοπεύετε να αποκομίσετε άλλα οφέλη από αυτή την συζήτηση”, σημείωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η ΝΔ χειρίστηκε με ευθύνη, επάρκεια και ρεαλισμό αυτό το θέμα, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι τον Σεπτέμβριο του 2012 συστάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδική ομάδα ανώτερων υπαλλήλων που για πρώτη φορά κατέγραψε, ταξινόμησε και προστάτεψε όλο το αρχειακό υλικό που σχετίζεται με το θέμα, η οποία κατέληξε και σε πορισματική έκθεση προς το ΥΠΕΞ. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2014 αποφασίστηκε, επί προεδρίας Βαγγέλη Μειμαράκη και κατόπιν αιτήματος του Μανώλη Γλέζου, η σύσταση διακομματικής επιτροπής, τα συμπεράσματα της οποίας είναι τα πληρέστερα που διαθέτει το Κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι αντίθετα, “από το 2015 και μετά παρά τα μεγάλα λόγια, τις θεατρικές κινήσεις και την διαρκή επίκληση του θέματος για προεκλογικούς λόγους, η κυβέρνηση Τσίπρα ουσιαστικά απουσίασε από αυτή την εθνική προσπάθεια”.
“Τελευταίο ουσιαστικό σαφές ντοκουμέντο ενεργητικής διεκδίκησης παραμένει η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης στις 16/1/2015. Πρέπει σήμερα να επικαιροποιηθεί αλλά είναι η τελευταία πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από ελληνική κυβέρνηση”, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “επί τέσσερα χρόνια ξέχασε τους παλικαρισμούς της εποχής της αντιπολίτευσης και είχαμε μία θεαματική κωλοτούμπα και στο ζήτημα αυτό”.
Καταλόγισε τέλος στον πρωθυπουργό ότι στη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ τον Μάρτιο του 2015 είχε αναφέρει ότι πρόκειται για “διμερές θέμα που για εμάς έχει πρωτίστως ηθική αξία”. “Εσείς ως αντιπολίτευση ξεσπαθώσατε να φέρετε πίσω τις οφειλές και ως κυβέρνηση μας είπατε ότι το θέμα είναι ηθικό”, τόνισε.

Φώφη Γεννηματά: Δεν είναι εθνική εμμονή η διεκδίκηση των αποζημιώσεων

«Δεν είναι εθνική εμμονή η διεκδίκηση των αποζημιώσεων αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και για μικροπολιτικούς σκοπούς» επεσήμανε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά.

Κατηγόρησε ωστόσο τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θυμήθηκε ξανά τις γερμανικές αποζημιώσεις για καθαρά προεκλογικούς λόγους και για να αλλάξει την ατζέντα και επιπλέον ότι από το 2015 που διακυβέρνησε τη χώρα δεν πήρε καμία πρωτοβουλία πολιτική η διπλωματική στο θέμα αυτό.

«Τώρα που φεύγουν τώρα το φέρνουν για να το εκεταλλευθούν επικοινωνιακά» είπε η κ Γεννηματά.
«Δεν είναι εθνική εμμονή η διεκδίκηση των αποζημιώσεων αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και για μικροπολιτικούς σκοπούς» επεσήμανε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά.

Κατηγόρησε ωστόσο τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θυμήθηκε ξανά τις γερμανικές αποζημιώσεις για καθαρά προεκλογικούς λόγους και για να αλλάξει την ατζέντα και επιπλέον ότι από το 2015 που διακυβέρνησε τη χώρα δεν πήρε καμία πρωτοβουλία πολιτική η διπλωματική στο θέμα αυτό.

«Τώρα που φεύγουν τώρα το φέρνουν για να το εκεταλλευθούν επικοινωνιακά» είπε η κ Γεννηματά.

 

Στην τοποθέτηση του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την παρούσα αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι ποτέ ουσιαστικά δεν έθεσαν θέμα γερμανικών επανορθώσεων, προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες ότι δεν ήταν κατάλληλος ο χρόνος, διότι καμία από τις κυβερνήσεις δεν ήθελε να διαταράξει τις καλές σχέσεις με τη Γερμανία

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από την κυβέρνηση να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διπλής γλώσσας, γιατί το θέμα της ναζιστικής θηριωδίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροπολιτικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση.

Θύμισε δε ότι 2011 έγινε μια σειρά διπλωματικών ενεργειών στο ύψιστο νομικό επίπεδο, στο μέσο της οικονομικής κρίσης , τονίζοντας ότι η τότε συγκυρία δεν εμπόδισαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ό,τι ήταν αναγκαίο.

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει να αναλάβει οποιαδήποτε πολιτική και διπλωματική ενέργεια για το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα.

Μ. Καλογήρου: «Στόχος να προσέλθει η Γερμανία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το σύνολο των αξιώσεων»

«Οι επόμενες διπλωματικές ενέργειες για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων θα κρίνουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να προσέλθει η Γερμανία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το σύνολο των αξιώσεων.

Απαντώντας για το χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση να επαναφέρει το ζήτημα είπε ότι «στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης θα ήταν μικροπρεπές να συζητείτο κάτι τέτοιο και σωστά γίνεται τώρα που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια για να μην δημιουργηθούν επιπόλαιοι συμψηφισμοί».

Β. Λεβέντης: «Πονηρό σχέδιο του Τσίπρα ο χρόνος που φέρνει στη Βουλή τις γερμανικές επανορθώσεις»

Για προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να λεηλατήσει τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σχολιάζοντας τον χρόνο συζήτησης των Γερμανικών Επανορθώσεων.

«Πρόκειται για πονηρό σχέδιο του Τσίπρα» είπε ο Βασίλης Λεβέντης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα στηρίξει το ψήφισμα που θα τεθεί στην Ολομέλεια το βράδυ αν και θεωρεί ότι η Γερμανία δεν θα ανταποκριθεί στις αξιώσεις της Ελλάδα.

Νέα πρόκληση από την Χρυσή Αυγή

Σε νέα πρόκληση προχώρησαν οι Χρυσαυγίτες στην Ολομέλεια, όπου συζητείται το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

«Είστε δολοφόνοι, υπόδικοι, σκοτώνετε Έλληνες και μετανάστες» σχολίασε ο αντιπρόεδρος, βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μετά την αναφορά βουλευτή της ΧΑ να αποζημιώσει το ΚΚΕ τα θύματα του εμφυλίου.

Η Ευαγγελία Βαγιωνάκη που ήταν εκείνη την ώρα στο βήμα και προκλήθηκε από τους χρυσαυγίτες, αρνήθηκε να απαντήσει, καθώς –όπως είπε- δεν μιλάει σε κατηγορούμενους.

Αποχωρώντας από την αίθουσα της Ολομέλειας βουλευτής της Χρυσής Αυγής ακούστηκε να φωνάζει «το παιδομάζωμα το ξέχασαν τα κομμούνια».

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα