back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας κατά προσφύγων και μεταναστών το 2018

Διαβάστε επίσης

Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας κατά προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, καταγράφεται για το 2018.

Την ετήσια έκθεση για το 2018 παρουσίασε σήμερα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην οποία αναλύονται τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους από τις 46 οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Τα στοιχεία

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 117 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα. Σε 74 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος ή/και ταυτότητας φύλου.

Επίσης, στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργαζόμενοι οργανώσεων ή φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες.

Σε 9 περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί ιεροί η συμβολικοί χώροι και σε 1 περιστατικό όπου ημεδαπός δέχθηκε επίθεση λόγω εκπαιδευτικής δράσης κατά του αντισημιτισμού. Σε 27 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα.
Τέλος, σε 63 περιστατικά η επίθεση τελέσθηκε από ομάδα.

ΛΟΑΤΚΙ

Παράλληλα μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι τα περιστατικά βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Μείωση, ωστόσο, η οποία εκτιμάται ότι προέρχεται από την μείωση των καταγγελιών και όχι των κρουσμάτων.

Ρομά

Το Δίκτυο κατέγραψε εγκληματικές πράξεις εις βάρος ατόμων τα οποία έχουν την ελληνική ιθαγένεια ωστόσο στοχοποιούνται ως «λιγότερο Έλληνες», λόγω της εθνοτικής καταγωγής τους ή του χρώματός τους.

Ένστολοι

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά με δράστες ή εμπλεκόμενους ένστολους. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα θύματα κατήγγειλαν σωματική βία σε δημόσιο χώρο αλλά και εντός αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας.

Εβραϊκή κοινότητα

Σταθερός παραμένει ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών. Το Δίκτυο επισημαίνει ότι επαγρυπνά γνωρίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης περαιτέρω συμμαχιών με την κοινότητα,

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα