back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γ. Σακελλαρίδης: Θεσμικά εργαλεία για την αποτροπή της βίας κατά των γυναικών

Διαβάστε επίσης

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που να θωρακίζει τα θύματα ή τα εν δύναμη θύματα βιασμού, με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο», τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι: «O βιασμός δεν είναι κάτι που εμπεριέχει αποκλειστικά και μόνο την άσκηση φυσικής βίας, σωματικής βίας ή την απειλή άμεσου και σπουδαίου κινδύνου. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η απουσία συναίνεσης έτσι ώστε να υπάρχει ένας ποιος ολοκληρωμένος ορισμός του βιασμού και να μην υπάρχουν παράθυρα να αφήνονται ατιμώρητες περιπτώσεις», τόνισε.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο

Ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας υπογράμμισε ότι : «Υπάρχει και μια πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί στην χώρα μας και έχουν έρθει στην επιφάνεια είτε αυτό αφορά την περίπτωση της Ρόδου είτε της Κέρκυρας – έκφυλης βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού, θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο».

Τέλος σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση έχει δυο υποχρεώσεις, μία πολιτική και μία συμβατική. Η πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης, είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο. Η συμβατική είναι ότι η ελληνική Βουλή με ευρεία πλειοψηφία έχει επικυρώσει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία ορίζει τον βιασμό με βάση την απουσία συναίνεσης. Επομένως, εάν θέλει η κυβέρνηση να σεβαστεί την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, θα πρέπει να ακολουθήσει την σύμβαση στον τρόπο που ορίζει τον βιασμό».

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα