back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αναβάθμιση των ελληνογαλλικών αμυντικών σχέσεων

Διαβάστε επίσης

«Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αναβάθμιση των ελληνογαλλικών αμυντικών σχέσεων» είπε ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης.

«Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αμυντικό πλαίσιο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, σε εθιμοτυπική εκδήλωση στην γαλλική φρεγάτα LANGUEDOC, η οποία ελλιμενίζεται στον Πειραιά, κατόπιν πρόσκλησης του Πρέσβυ της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy.

Πρόκειται για γαλλική φρεγάτα τύπου FREMM, που φέρει το λεγόμενο «υπερόπλο» τον πύραυλο Scalp Naval που έχει βεληνεκές 1000 χλμ και η Ελλάδα έχει δείξει ενδιαφέρον για να αποκτήσει αυτού του τύπου Φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ καθώς και για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά για εμένα να βρίσκομαι πάνω σε πλοίο και πόσο μάλλον σε ένα πλοίο μοναδικών και ιδιαίτερα προηγμένων δυνατοτήτων όπως αυτό. Και μάλιστα ένα πλοίο μιας χώρας ιστορικά φιλικά προσκείμενης και παραδοσιακού συμμάχου, όπως η Γαλλία.

Καταρχήν θέλω ευθύς εξαρχής, ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και προσωπικά, να εκφράσω τη θλίψη μου για το προχθεσινό συμβάν με αποτέλεσμα να υποστεί καταστροφές, η Παναγία των Παρισίων. Ένα μνημείο σύμβολο και ορόσημο όχι μόνο για το Παρίσι και τη Γαλλία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ένα μνημείο που για πάνω από 850 χρόνια αντανακλά τη γαλλική κουλτούρα και πολιτισμό.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα με τη συμπαράσταση και συνδρομή, τόσο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας, θα επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Ειλικρινά εύχομαι την ταχεία αποκατάστασή της.

Τιμώντας τις παραδοσιακά άριστες σχέσεις μας η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό σας. Σχέσεις που έχουν διατηρηθεί αρραγείς στο διάβα της κοινής μας ιστορίας.

Θέλω να τονίσω ότι Γαλλία και Ελλάδα απολαμβάνουν ιστορικά εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στις περιοχές του γεωπολιτικού μας ενδιαφέροντος.

Έχουμε αποδείξει αμοιβαία την ισχυρή βούλησή μας για περαιτέρω προαγωγή των σχέσεων Ελλάδας- Γαλλίας και των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε πλαίσιο ευρωπαϊκό, συμμαχικό ή άλλων Διεθνών Οργανισμών. Στην εν λόγω προσπάθεια, οφείλω να σημειώσω κύριε Πρέσβυ ότι η συμβολή σας είναι πολύ σημαντική. Για εμάς, η αναβάθμιση των αμυντικών μας σχέσεων είναι πολύ υψηλής προτεραιότητας. Οι χώρες μας αποτελούν πόλους σταθερότητας με αποτέλεσμα η συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού, να εξασφαλίζει την ενίσχυση και εδραίωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για ανάπτυξη, ευημερία και την ειρήνη. Στέλνουμε έτσι το μήνυμα ότι οι χώρες μας, αλλά και άλλες χώρες που κατανοούν τις νέες πραγματικότητες και σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη, εγγυόμαστε την ομαλότητα, την πρόοδο και την ανάπτυξη. Η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αμυντικό πλαίσιο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα στη βάση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης με τα άλλα κράτη. Η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη και τη συνεργασία.»

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα