back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στη δημοσιότητα η έκθεση Μάλερ για το ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Το φως της δημοσιότητα βλέπει σήμερα η αναμενόμενη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μία έρευνα η οποία επισκίασε την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ από τις πρώτες κιόλας μέρες που μπήκε στον Λευκό Οίκο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, έκτασης περίπου 400 σελίδων, θα ανακοινώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ, έναν μήνα αφότου ο Μάλερ έκλεισε μία υπόθεση 22 μηνών σχετικά με τη σχέση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία και ερωτήματα όσον αφορά την παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η πλήρης δημοσιοποίηση της έρευνας – αν και όπως έχει ξεκαθαριστεί ορισμένα σημεία θα παραμείνουν απόρρητα καθώς περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες – είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει μία νέα πολιτική μάχη στις αίθουσες του Κογκρέσου και βεβαίως στον δρόμο προς τις εκλογές του 2020.

Ήδη, ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του να εκμεταλλευτεί στο έπακρον την έρευνα που τον δικαιώνει πλήρως, όπως διαμηνύει με κάθε ευκαιρία, προκειμένου να παραμείνει στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Βάζοντας μάλιστα μέσα σε αυτήν την ιστορία, τα μέσα ενημέρωσης, τον «εχθρό του λαού» όπως τα αποκαλεί πυκνά – συχνά, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε τη Δευτέρα για «τη μεγαλύτερη απάτη στην πολιτική ιστορία» και υπογράμμισε πως «εάν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ήταν ειλικρινή, που δεν είναι, αυτή η ιστορία θα ήταν μεγαλύτερη και πιο σημαντική ακόμα και από το Γουότεργκεϊτ» – αναφερόμενος στο σκάνδαλο που ώθησε τον Ρίτσαρντ Νίξον στην παραίτηση, τον Αύγουστο του 1974.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή μέρα είναι μία κρίσιμη στιγμή για την προεδρία του Τραμπ, καθώς αναμένονται νέες λεπτομέρειες σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της έρευνας, όπως το μέγεθος και η φύση των επαφών που είχε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του με τη Ρωσία, καθώς τις ενέργειες του Τραμπ με σκοπό να φρενάρει την έρευνα, όπως η απομάκρυνση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, το 2017.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την έρευνα «κυνήγι μαγισσών». Στο άκουσμα μάλιστα του πρώτου δείγματος, τον περασμένο μήνα, θριαμβολόγησε την «ολική απαλλαγή» του. Όντως, ο εισαγγελέας Μάλερ κατέληξε ότι δεν υπάρχει «συμπαιγνία» με τη Ρωσία. Στο δεύτερο σκέλος ωστόσο, της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης, η έκθεση είναι πιο «θολή». «Ενώ αυτή η έκθεση δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος διέπραξε έγκλημα, δεν τον απαλλάσσει», γράφει ο Μάλερ.

Σε αυτό το στάδιο, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη αρχίσει να «γκρινιάζουν» για τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσιάζει το πόρισμα της έκθεσης υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να δώσει τη δική του ερμηνεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα