back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε νομοσχέδιο αυστηροποίησης της χορήγησης ασύλου

Διαβάστε επίσης

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο διευκολύνει τις απελάσεις αιτούντων άσυλο που έχουν λάβει απορριπτική απάντηση.

Ο Χορστ Ζέεχοφερ, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, παρουσίασε χθες το “Νομοσχέδιο Συντεταγμένης Επιστροφής” (“Geordnete-Rückkehr-Gesetz”), στο οποίο προβλέπονται κανόνες, βάσει των οποίων θα είναι δυσκολότερο για τους αιτούντες άσυλο που έχουν λάβει απορριπτική απάντηση να αποφύγουν την απέλαση.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση στο Μπούντεσταγκ και είναι πιθανό να περάσει πριν από την διακοπή των εργασιών του για τις θερινές διακοπές.

Τα κρατίδια διαφωνούν

Τα υπουργικά συμβούλια, ωστόσο, των 16 ομόσπονδων κρατιδίων δεν εγκρίνουν το σχέδιο του Ζέεχοφερ, καθώς προβλέπει οι αιτούντες άσυλο προς απέλαση να κρατούνται σε κρατικές φυλακές και όχι σε ειδικές εγκαταστάσεις προετοιμασίας απελάσεων.

Το 2018 απελάθηκαν από την Γερμανία 25.000 άτομα, ποσοστό μόλις 10% του συνολικού αριθμού των προς απέλαση μεταναστών.

Το σχέδιo περιλαμβάνει μία σειρά αμφιλεγόμενων προτάσεων, μερικές εκ των οποίων είναι οι ακόλουθες:

  • Διάθεση 1.000 ακόμη κελιών στις φυλακές στα οποία θα κρατούνται οι προς απέλαση μετανάστες. Οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατιδίων υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της αρχής, βάσει της οποίας οι μετανάστες που πρόκειται να απελαθούν πρέπει να κρατούνται σε διαφορετικές εγκαταστάσεις από τους καταδικασθέντες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
  • “Συνεργατική κράτηση” διάρκειας 14 ημερών προκειμένου να αναγκάζονται όσοι αιτούντες είναι πιθανό να λάβουν απορριπτική απάντηση και κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα να εμφανίζονται στα προξενεία των θεωρούμενων ως χωρών προέλευσής τους και να προχωρούν στις τυπικές διαδικασίες
  • Δημιουργία μίας νέας κατηγορίας “παραμονής σε καθεστώς ανοχής (“Duldung”) για άτομα με μη προσδιορισμένη ταυτότητα ή για λόγους υγείας”. Όσοι υπάγονται σε αυτή θα απαγορεύεται να αναζητήσουν εργασία και θα υπόκεινται σε περιορισμούς αναφορικά με τον τόπο διαμονής τους.
  • Μειώσεις στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας που χορηγούνται σε αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν λάβει ήδη άσυλο σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
  • Άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι προειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους για απελάσεις που εκκρεμούν.

Παράλληλα, προβλέπεται παράταση από τρία σε πέντε χρόνια της περιόδου επανεκτίμησης του καθεστώτος ασύλου όσων έλαβαν άσυλο τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Περίπου 240.000 άνθρωποι είχαν ενημερωθεί ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γερμανία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Από αυτούς, 184.000 εκτιμάται ότι βρίσκονται σε καθεστώς ανοχής εξαιτίας ασθενειών ή μη προσδιορισμένης ταυτότητας.

Η κατακόρυφη αύξηση των αιτούντων το 2016

Μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015, ο αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γερμανία αυξήθηκε στις 722.370 το 2016. Τον Ιανουάριο του 2018, ο Ζέεχοφερ είχε δηλώσει ότι πέρυσι η Γερμανία “πέτυχε μία ισορροπία”, μειώνοντας αυτόν τον αριθμό ανάμεσα στις 180.000 και τις 200.000.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, την επιβολή ποινικών κυρώσεων που πρότεινε ο υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ, με στόχο να υπάρξει βελτίωση στην ενσωμάτωση όσων επιτρέπεται να παραμείνουν ή αναμένουν πιθανότατα θετικές απαντήσεις.

Μαθήματα Γερμανικών και Ενσωμάτωσης

Η παρακολούθηση μαθημάτων Γερμανικών και μαθημάτων Ενσωμάτωσης θα επιτρέπονται εννέα μήνες μετά την άφιξη κάποιων αιτούντων στη χώρα.

Ως προς το παρόν, παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα μόνο όσοι έχουν καλές προοπτικές παραμονής. Προέρχονται κυρίως από την Συρία, την Ερυθραία, την Σομαλία, το Ιράν και το Ιράκ.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα