back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Φοροελαφρύνσεις πριν από τις ευρωεκλογές σχεδιάζει η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Στην ανακοίνωση πακέτου φοροελαφρύνσεων αναμένεται να προχωρήσει ,εκτός απροόπτου,η Κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές.

Πρώτα θα λάβει το πράσινο φως από το κλιμάκιο των δανειστών οι οποίοι θα βρεθούν στις 6 Μαίου στην Αθήνα προκειμένου να ανοίξει ο κύκλος των συζητήσεων για την τρίτη,κατά σειρά, μεταμνημονιακή αξιολόγηση στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2018 για ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας μέχρι στο 2023.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τις εισηγήσεις για τη δέσμη των φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει με το επιτελείο του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και θα έχουν ως βάση τις εξαγγελίες στις οποίες είχε προχωρήσει ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο ένα μέρος από το πακέτο των φοροελαφρύνσεων θα είναι “φρέσκο” ,ενώ το υπόλοιπο θα αφορά μέτρα που ανακοινώθηκαν με την προοπτική να εφαρμοστούν μετά το 2020, αλλά θα επισπευσθεί χρονικά η εφαρμογή τους εξ αιτίας της καλής ,όπως θα ειπωθεί από κυβερνητικής πλευράς, πορείας της οικονομίας..

Οι πέντε φοροελεφρύνσεις

Ειδικότερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα εξής μέτρα φοροελαφρύνσεων.

1) Διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% που ισχύει σε 5 νησιά του Αιγαίου(Λέσβος,Σάμος,Χίος,Κω,Λέρος ) λόγω των προσφυγικών ροών και μετά τη λήξη της προθεσμίας που έχει οριστεί μέχρι στις 30 Ιουνίου..

2) Μείωση κατά 10% της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλουν στην εφορία οι έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

3) Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 22% για τον υψηλό συντελεστή και σε 12% από 13% για τον χαμηλό συντελεστή με εφαρμογή από 1/1/2020..

4) μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με προτεραιότητα το αγροτικό πετρέλαιο..

5) Μείωση του πρώτου συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 20% από 22% που ισχύει σήμερα για ,μισθωτούς,αγρότες,αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους ακόμη και στην περίπτωση που ακυρωθεί το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου..Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% έχει ψηφιστεί ως αντιστάθμισμα από την Ελληνική Βουλή υπό την προυπόθεση ότι από 1/1/2020 θα μειωθεί σημαντικά ,όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές, το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς,συνταξιούχους και αγρότες..

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα