back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μάγδα Φύσσα στον Αθήνα 9.84:”Τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και είναι πολύ δύσκολο…τρώμε τα σωθικά μας με τα ψέματα που ακούμε”

Διαβάστε επίσης

2019/04/19

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της δίκη της Χρυσής Αυγής. Στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και το Εφετείο Αθηνών έχουν διεξαχθεί 353 δικάσιμοι μιας από τις πιο σημαντικές δίκες της Μεταπολίτευσης.
Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης της οργάνωσης. Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής εκτιμούν ότι εντός του καλοκαιριού θα αρχίσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων και πως έως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η δίκη.
Στην εκπομπή Ντάμες Σπαθί , και τις Ελεονώρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, μίλησε η κυρία Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από τον Γ. Ρουπακιά, Παύλου Φύσσα.

Αναλυτικά:

Ελεον. Ορφανίδου: Κυρία Φύσσα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και λόγω της καθημερινής σας παρουσίας στη δικαστική αίθουσα, θα ήθελα να μας μεταφέρετε το βίωμά σας, πως έχετε εισπράξει όλη αυτή τη διαδρομή έως σήμερα

Μάγδα Φύσσα: “Είναι και αυτό ένα πολύ δύσκολο κομμάτι από την ημέρα που έφυγε ο Παύλος, όπως δύσκολη είναι και η καθημερινότητά μας. Κάθε συναίσθημα που υπάρχει το έχουμε εισπράξει όπως και πολύ αγάπη από τους ανθρώπους γύρω μου, που μας στηρίζουν. Ότι μπορείς να φανταστείς το έχουμε ζήσει αυτά τα 4 χρόνια. Πίστευα ότι φέτος θα μιλούσαμε και θα είχαμε απόφαση, αλλά απ’ ότι φαίνεται θα κλείσουμε και τον πέμπτο χρόνο.”

Ελευθ.Κουμάντου : Λέτε ότι θα φτάσουμε μέχρι και το τέλος του 2019, όπως υποστηρίζουν και οι δικηγόροι;

Μάγδα Φύσσα: “ Σίγουρα, όπως φαίνεται. Είναι μια πολύ μεγάλη δίκη και θα δούμε μέχρι που θα φτάσει.”

Ελευθ Κουμάντου: Σε εκδήλωση στο Πέραμα όπου είχαμε από κοινού παρευρεθεί δεχθήκατε μια ερώτηση για αυτό που κατά κόρον λέγεται περί καθυστέρησης της δίκης, πόσο σας ενοχλεί και αν θα προτιμούσατε η υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου να έχει αποδεσμευτεί από τη μεγάλη δικογραφία ώστε η υπόθεση να έχει πλέον εκδικαστεί και να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες καταδίκης των κατηγορουμένων

Μάγδα Φύσσα: “Οχι ,τώρα εδώ που φθάσαμε δεν θα ήθελα να έχει αποδεσμευτεί. Γιατί με αυτή την προοπτική θα είχαμε τελειώσει και θα ήταν μέσα ο δολοφόνος, αλλά θα ήταν πιο δύσκολο να αποδειχθεί και έχει περίτρανα αποδειχθεί , ότι η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση. Αυτή τη στιγμή έχουμε υποστεί το βάρος ότι ( σσ ο δράστης ) είναι στο σπίτι του και όχι στη φυλακή , αλλά γίνεται μια δίκη, η μεγαλύτερη από την εποχή της μεταπολίτευσης και πιστεύω ότι όλη η κοινωνία θα έπρεπε να είχε ανοίξει τα αυτιά και τα μάτια της και να αντιληφθεί τι συμβαίνει. “

Ελεον. Ορφανίδου: Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει; Θυμάμαι μια εμβληματική φράση σας που είχε ακουστεί παντού, ”είναι μέρες που είμαι μόνη μου στο δικαστήριο”

Μάγδα Φύσσα: ”Ναι, συμβαίνει αυτό, αλλά δεν το είπα επειδή νοιώθω μοναξιά. Ούτως η άλλως, ο καθένας εκεί μόνος του είναι. Απλά εννοούσα ότι αυτός ο κόσμος δεν θέλει να ξυπνήσει με τίποτα. Δεν θέλει να ανοίξει ούτε αυτιά , ούτε μάτια για να δει τι γίνεται. Ότι πρόκειται για μίαν εγκληματική οργάνωση που δεν έχουν σταματήσει τα εγκλήματά της. Ήδη έχουν αρχίσει να σηκώνουν και πάλι κεφάλι. Να μην ξεχνάμε βέβαια και το χτύπημα κατά της δικηγόρου, της Ελευθερίας, τον περασμένο Φεβρουάριο στη “Φαβέλα” και αυτό είναι κακούργημα, εγκληματική ενέργεια. Μπήκαν μέσα με την προοπτική να σκοτώσουν. Το ότι ήταν μέσα και υπήρξε τυχερή δείχνει ίσως ότι αυτή τη φορά μας λυπήθηκε η ζωή και μας τη χάρισε.”

Ελεον Ορφανίδου: Η δίκη τώρα μπήκε σε άλλη φάση. Είμαστε την τελική ευθεία και καθημερινά είστε μπροστά σε μάρτυρες υπεράσπισης.

Μάγδα Φύσσα: “Είναι πολύ δύσκολο και αυτό…τρώμε τα σωθικά μας κάθε φορά…Όλα αυτά τα ψέματα ..το τελευταίο που ακούσαμε από μάρτυρα του Ματθαιόπουλου ότι σκοτώθηκε ο Παύλος από την ΧΑ και αν το συζήτησαν την επόμενη ημέρα , μας έκανε εντύπωση ότι το άκουσε και από εκεί και πέρα δεν έγινε και τίποτα..”

Ελευθ.Κουμάντου: Έχουν ακουστεί διάφορα, όπως το ότι ήταν προβοκάτσια

Μάγδα Φύσσα: “Έχουμε ακούσει πολλά εκεί ..Μητέρες που δεν αναγνωρίζουν τα παιδιά τους , συγγενείς που λένε πως τα παιδιά τους είναι πολύ καλοί άνθρωποι και δεν έχουν κάνει τίποτε με κορυφαίο τον Σαντοριναίο, που κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου. Να πω ότι είναι οικογενειακός φίλος , αλλά εμείς δεν γνωρίζαμε ότι είναι κατηγορούμενος, μέχρι που ήρθε το βούλευμα και όταν ρωτήθηκε σχετικά ο πατέρας του , είπε ότι δεν μας γνώριζε και μας είχε δει δυο – τρείς φορές και τον Παύλο τον θυμόταν πολύ μικρό και δεν τον είχε δει μεγάλο. Στη συνέχεια ο ίδιος λέει πως αν είμασταν Χρυσή Αυγή η κυρία Φύσσα θα το ήξερε γιατί μας γνώριζε. Βγάλτε εσείς τώρα συμπέρασμα. Εκεί που είχαμε ειδωθεί 2-3 φορές, ξαφνικά μετά εγώ θα γνώριζα εάν αυτοί ήταν Χρυσή Αυγή. Όχι, δεν γνώριζα τίποτα και ήταν σε καθημερινή βάση στο σπίτι μου, επί 18 μήνες… Πιστεύω ότι ερχόντουσαν με δόλο για να μάθουν .”

Ελευθ Κουμάντου: Στη δίκη μάλιστα είπε ότι είχε έρθει για να σας συλλυπηθεί, αν δεν κάνω λάθος

Μάγδα Φύσσα: “Ναι, ναι. Την πρώτη φορά ήρθε για αυτό. Σε όποια εκδήλωση γινόταν για τον Παύλο ήταν πάντα εκεί και ο αδελφός του μάλιστα σε καθημερινή βάση ήταν στο σπίτι , οπότε πως να ερμηνευτεί αυτό;”

Ελεον Ορφανίδου: Κυρία Φύσσα με αφορμή ότι η οικογένεια Σαντοριναίου ήταν στη γειτονιά και ερχόταν σπίτι σας, θα ήθελα να μας πείτε για το κλίμα στην περιοχή τα τελευταία χρόνια..

Μάγδα Φύσσα: “Στην αρχή ήταν πιο δύσκολα , τους έβρισκα παντού μπροστά μου. Ειδικά πριν την έναρξη της δίκης και της αναγνώρισης των ατόμων, γιατί τους κατηγορούμενους δεν τους ήξερα, μην το ξεχνάμε, τους γνώρισα αφού ξεκίνησε το δικαστήριο. Τώρα , τουλάχιστον, δεν τους βρίσκω μπροστά μου. Όμως είναι εδώ, όλοι. Πέντε κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του παιδιού μου είναι εδώ, γύρω μου. Θα τύχει να τους δω. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους συναντήσω από τη στιγμή που είναι έξω. Είναι μαρτύριο, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αν με ρωτήσετε πως τα καταφέρνω δεν έχω απάντηση.”

 

ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα