back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι ακριβώς συμβαίνει με την τιμή στο σουβλάκι – Όλη η αλήθεια

Διαβάστε επίσης

Αναστάτωση προκάλεσε σε ψητοπώλες και καταναλωτές και φυσικά θέμα συζήτησης στα social media, έγινε η δήλωση εκπρόσωπου του υπό ίδρυση Σωματείου Ψητοπωλών για αύξηση της τιμής του πιτόγυρου στα 3 ευρώ από 1η Μαΐου λόγω της διεθνούς αύξησης της τιμής του κρέατος.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον Γιώργο Πολύζο είναι ότι η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οδηγεί στην αύξηση στην τιμή προκειμένου, όπως υποστήριξε, να διασφαλιστεί η ποιότητα του κρέατος αλλά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Όπως ήταν αναμενόμενο η είδηση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους καταναλωτές και λόγω της ραγδαίας αναπαραγωγής από ΜΜΜ αλλά και τα social media.

Ποια είναι η αληθεια

Η τιμή του χοιρινού, σύμφωνα και με την ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψε αύξηση 3,5% τον Μάρτιο ενώ παράλληλα η τιμή στο κοτόπουλο μειώθηκε στο 4%.
Σήμερα η τιμή στο σουβλάκι κυμαίνεται από 2-2,40 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (στην οποία υπάγονται μέχρι στιγμής τα ψητοπωλεια) Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο ΘΈΜΑ 104,6 κατηγόρησε τα μέλη του υπό σύσταση σωματείου ψητοπωλών ότι «είναι λαγοί» για κάποιον από το χώρο του κρέατος.

«Δεν μπορείς να μιλάς για αύξηση από τα 2,20 στα 3 ευρώ. Μπορώ να δω μια ανατίμηση 10-20 λεπτών αν υπάρξει αύξηση στην τιμή του κρέατος» είπε ο κ. Καββαθάς.

Ωστόσο ο ίδιος επισήμανε ότι «αυτό που με παραξενεύει είναι ότι δημιουργείται ένα θέμα από το πουθενά».
Να σημειωθεί πως ο κλάδος δεν εκπροσωπείται από σωματείο και φυσικά δεν έχει ληφθεί καμία συλλογική απόφαση για τις τιμές.
Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεμονωμένες αυξήσεις από επιτήδειους επαγγελματίες που λόγω της αναστάτωσης θα βρουν ευκαιρία για αυξήσεις στο σουβλάκι.

Παραδοσιακά πάντως, η τιμή του χοιρινού, στα μέσα της άνοιξης αυξάνεται κατά 5-10% ενω μειώνονται κατακόρυφα το φθινόπωρο.
Για φέτος αναμένεται περαιτέρω αύξηση λόγω της αύξησης της ζήτησης χοιρινών προς την Κίνα.

Σημειώνεται πως με βάση πρόσφατη έρευνα της της QED, ένας στους δύο ο καταναλωτές τρώει τυλιχτό σουβλάκι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, οπότε δικαιολογημενη η αναστάτωση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Πολύζου, ανυπόστατες ωστόσο με βάσει τα δεδομένα της τιμής του κρέατος.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα