back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αποχωρούν οι μετανάστες από το Σύνταγμα – Βίτσας: Δημιουργείτε αρνητική εικόνα στην ελληνική κοινή γνώμη

Διαβάστε επίσης

Εκκενώθηκε η Πλατεία Συντάγματος από τους περίπου 60 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει από χθες απέναντι από την Βουλή μετά από τις πρόσφατες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στα Εξάρχεια.

Οι περισσότεροι συμφώνησαν και μεταφέρονται αυτή την ώρα στις δομές φιλοξενίας ενώ περίπου 15 πρόσφυγες και μετανάστες αρνήθηκαν να μπουν στα πούλμαν ωστόσο δέχτηκαν να εγκαταλείψουν την πλατεία Συντάγματος.

Έκκληση υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε μετανάστες να πάνε σε δομές

Να μεταφερθούν σε διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, όπως έγινε και με τους υπόλοιπους που διέμεναν σε καταλήψεις προτρέπει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τους 60 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει από χθες σε μέρος της πλατείας Συντάγματος, μετά από επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στα Εξάρχεια που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του «συνεχίζεται η προσπάθεια, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης προκειμένου να πεισθούν να μεταφερθούν και να εκκενώσουν τον χώρο που έχουν καταλάβει.

«Η καθυστέρηση δεν βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασής τους, δυσκολεύει την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για ικανοποιητικές συνθήκες φιλοξενίας, ενώ δημιουργεί αρνητική εικόνα για τους ίδιους στην ελληνική κοινή γνώμη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι περίπου 60 πολίτες τρίτων χωρών που έχουν κατασκηνώσει σε μέρος της πλατείας Συντάγματος, βρίσκονται εκεί ύστερα από επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα, έχει προτείνει στους ανθρώπους αυτούς να μεταφερθούν σε διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, όπως έγινε και με τους υπόλοιπους που ήταν σε καταλήψεις. Η καθυστέρηση δεν βοηθάει στη βελτίωση της κατάστασής τους, δυσκολεύει την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για ικανοποιητικές συνθήκες φιλοξενίας, ενώ δημιουργεί αρνητική εικόνα για τους ίδιους στην ελληνική κοινή γνώμη. Επαναλαμβάνουμε πως το ΥΜΕΠΟ, σε κάθε περίπτωση φροντίζει για τα δικαιώματά τους, αλλά και οι ίδιοι υποχρεούνται να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί».

Βίτσας: «Θα πρέπει να σέβονται τις Αρχές της ελληνικής κοινωνίας που τους φιλοξενεί»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 για την κατάσταση στο Σύνταγμα τονίζοντας ότι «λήγει καλά».

«Ο καθένας μπορεί να θέλει να μείνει στην Αττική αλλά πρέπει να πάνε και αλλού. Θα πρέπει να σέβονται τις Αρχές της ελληνικής κοινωνίας που τους φιλοξενεί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς των προσφυγών σε δομές φιλοξενίας στη και από ό,τι φαίνεται «η κατάσταση λήγει καλά».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανέφερε, επίσης, ότι μερικές φορές η ιδεολογική εμμνονή των προσφύγων ότι δεν υπάρχουν σύνορα, εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της ένταξης τους σε μονάδες φιλοξενίας.

Τέλος ο κ. Βίτσας τόνισε ότι πρέπει «να γίνει η προσπάθεια, οι πρόσφυγες, να πάνε εκεί που θέλουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά με σεβασμό πάντα στις διεθνείς συμβάσεις και στον ελληνικό νόμο».

Χαρακόπουλος: Χωρίς σχέδιο η επεμβαση στα Εξάρχεια

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα ο αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χωρίς σχέδιο, έστησε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου αφήνοντας την Μονμάρτρη της κ. Παπακώστα παραδομένη σε εγκληματικές συμμορίες».

Πρόσθεσε πως η περιβόητη επέμβαση στα Εξάρχεια, σε κτίρια που ήταν υπό κατάληψη, είχε ως μόνο αποτέλεσμα να κατασκηνώσουν μετανάστες στην πλατεία Συντάγματος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα