back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βόρεια Μακεδονία: Σχεδόν ισοψήφησαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι βασικοί αντίπαλοι Στέβο Πεντάροφσκι και Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Διαβάστε επίσης

Οι δύο βασικοί αντίπαλοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, που διεξήχθη χθες Κυριακή, ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σχεδόν ισοψήφησαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο πρώτος, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, συγκέντρωσε ποσοστό 42,72% (317.690 ψήφους), ενώ η δεύτερη, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, έλαβε ποσοστό 42,6% (316.741 ψήφους).

Ο τρίτος υποψήφιος, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκέντρωσε ποσοστό 10,3% (76.775 ψήφους).

Ο Στέβο Πεντάροφσκι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος, μια κοινωνία για όλους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο και πως «θα είναι ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι για την επικράτησή του, έστω με μικρή διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς – όπως υποστήριξε – ο Πεντάροφσκι και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο νέος (ή η νέα) πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, την 5η Μαΐου, εφόσον το ποσοστό της συμμετοχής στη διαδικασία ξεπεράσει το 40%. Όλα τα ενδεχόμενα φαντάζουν πιθανά.

Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο 56χρονος Πεντάροφσκι, ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και η 65χρονη Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.

Για να θεωρηθούν έγκυρες οι προεδρικές εκλογές, πρέπει το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο να ξεπεράσει το 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκλογές θα ακυρωθούν και θα προκηρυχθούν νέες.

Στον χθεσινό πρώτο γύρο, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 42%, ήταν δηλαδή το χαμηλότερο όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Έκλεισαν οι κάλπες

Έκλεισαν στις 20.00 ώρα Ελλάδος οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, των πρώτων, μετά την αλλαγή του ονόματος της γείτονος με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία ενδέχεται να ξεπεράσει το 42% όπως ανέφερε πριν από λίγο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλιστών του Ζόραν Ζάεφ, SDSM.

Η συμμετοχή σε αυτόν τον πρώτο γύρο είναι κρίσιμης σημασίας. Στον β’ γύρο όπου όλα προεξοφλούν ότι θα οδηγηθεί η σημερινή εκλογική αναμέτρηση για να εγκριθεί το αποτέλεσμα της, το ποσοστό συμμετοχής θα πρέπει να φθάσει το 40%.

Οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων που θα βρεθούν στον προεδρικό θώκο τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται για τους Στέβο Πεντάροφσκι τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλιστών SDSM και του αλβανικού DUI. Ο Πεντάροφσκι έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Η υποψήφια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO DPMNE. Είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων. Η Σιλιάνοφσκα ενώ θεωρεί- όπως άλλωστε και το κόμμα της- ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, έχει δεσμευθεί πάντως ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σεβαστεί τη Συμφωνία, καθώς όπως έχει αναφέρει, αυτή έχει πλέον ενσωματωθεί στο Σύνταγμα της χώρας.. Έχει επίσης δεσμευθεί οτι θα βρει τρόπους να αλλάξει η ζημια που έχει γίνει σχετικά με την εθνική ταυτότητα. Ο τρίτος υποψήφιος των εκλογών αυτών, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στις 22.00 ώρα Ελλάδας αναμένονται και τα πρώτα αποτελέσματα για το ποιος προηγείται εκ των τριών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, καθώς στη γειτονική χώρα δεν πραγματοποιούνται exit polls. Πρόκειται για τους Στέβο Πεντάροφσκι, του υποψήφιου του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλιστών SDSM και του αλβανικού DUI, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO και του Μπλέριμ Ρέκα που στηρίζεται από τα δύο μικρότερα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης – το κίνημα BESA και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Νωρίτερα, σήμερα ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Όλιβερ Ντερκόσκι δήλωσε ότι δεν καταγράφηκαν περιστατικά σοβαρών παραβιάσεων της εκλογικής διαδικασίας στα 3.512 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα