back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Απαρατήρητοι» της Αγγελικής Σπανού

Διαβάστε επίσης

Τους κοιτάμε, αλλά δεν τους προσέχουμε, τους ακούμε, αλλά δε συγκρατούμε αυτό που λένε, μιλούμε μαζί τους , αλλά ποτέ δεν μάθαμε το όνομά τους. Περνούν απαρατήρητοι: Η ταμίας στο σούπερμάρκετ, ο ντελιβεράς, η υπάλληλος στα διόδια, ο θυρωρός, η ταξιθέτρια, ο τραυματιοφορέας, η τηλεφωνήτρια, ο παρκαδόρος, η οδοκαθαρίστρια, ο δικαστικός κλητήρας.

Δέκα ιστορίες ανθρώπων, που κινούνται δίπλα μας, αλλά μοιάζουν αόρατοι. Η δουλειά τους εξυπηρετεί τις ανάγκες μας, αλλά η ζωή τους μας είναι αδιάφορη.

Η Αγγελική Σπανού, που επί δύο δεκαετίες ως δημοσιογράφος συνομιλεί με πολιτικούς και διπλωμάτες, δίνει τώρα φωνή σε εκείνους που δεν αρίστευσαν, που ζουν μία επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα, που η δουλειά τους έχει μικρά ανταποδοτικά οφέλη για τους ίδιους. Δεν είναι και δε θα γίνουν ποτέ κομμάτι της Ιστορίας.

Ένα βιβλίο, βαθιά συγκινητικό, χωρίς να είναι μελοδραματικό. Μονόλογοι που κινούνται μεταξύ ρεαλισμού και μυθοπλασίας, επιτρέπουν στον αναγνώστη να αναγνωρίσει τον εαυτό του ως κομπάρσο δίπλα τους, όταν οι κομπάρσοι της καθημερινότητάς του γίνονται εδώ πρωταγωνιστές, και να σκεφτεί πως την επόμενη φορά που θα τους συναναστραφεί, θα τους αντιμετωπίσει με την προσοχή που αξίζουν και ίσως, με λίγη περισσότερη ανθρωπιά.

Το βιβλίο της Αγγελικής Σπανού «Απαρατήρητοι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Έλενα Χατζηιωάννου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα