14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κίνημα Αλλαγής – Ευρωψηφοδέλτιο και νέο πολιτικό συμβούλιο

Διαβάστε επίσης

Σε διάταξη μάχης ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εισέρχεται και επισήμως απο σήμερα το Κίνημα Αλλαγής με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου απο την Φώφη Γεννηματά σε μια εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για τις 18:30 το απόγευμα στην Αθηναϊδα.

Προηγήθηκε η αναδιάρθρωση (του ενιαίου πλέον φορέα) σε οργανωτικό επίπεδο η οποία και ολοκληρώθηκε με την εκλογή γραμματέα και Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ, το Σάββατο. Μετά και απο αυτό το τελευταίο βήμα οργανωτικής ενοποίησης το κόμμα θα λειτουργεί με μειοψηφίες και πλειοψηφίες, με σεβασμό-όπως επισημαίνουν τα επιτελικά στελέχη- στη διαφορετική άποψη αλλά με αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων που θα δεσμεύουν όλους και θα εκπέμπουν διακριτό πολιτικό στίγμα.

Σύνθεση Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου – Εκπροσωπεί τις τάσεις όχι όμως τις εσωκομματικές ισορροπίες και το μπλοκ “Ανδρουλάκη”

Το νέο Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο αριθμεί 21 μέλη συν την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τον Γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Κεγκέρογλου και τον γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος επανεξελέγη με 168 ψήφους. Εξελέγησαν κατά σειρά οι : Γιώργος Καμίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μανώλης Όθωνας, Θόδωρος Μαργαρίτης, Κατερίνα Μπατζελή, Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παύλος Χρηστίδης, Γιάννης Βαρδακαστάνης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Τόνια Αντωνίου, Έφη Χαλάτση, Μιχάλης Καρχιμάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Συλβάνα Ράπτη, Αφροδίτη Παπαθανάση, Χρήστος Πρωτόπαπας, Ευτυχία Θάνου, Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Η ανθρωπογεωγραφία του νέου κομματικού οργάνου αντανακλά εκτός απο το “προεδρικό μπλοκ”, την σύνθεση και εκπροσώπηση τάσεων του Κινήματος Αλλαγής, πέραν του ΠΑΣΟΚ, κάτι άλλωστε που επιθυμούσε ευθύς εξαρχής η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αποτυπωθεί η πολυσυλλεκτικότητα του.
Είναι χαρακτηριστική η πρωτιά του Γιώργου Καμίνη με 155 ψήφους εκπροσωπώντας την τάση “Δίκτυο Ανανέωση”. Θεόδωρος Μαργαρίτης και Γιώργος Μπουλμπασάκος, είναι πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ, Φίλιππος Σαχινίδης ,Μιχάλης Καρχιμάκης, Αφροδίτη Παπαθανάση απο το ΚΙΔΗΣΟ και Γιάννης Μεϊμάρογλου, πρώην Ποτάμι. Ηχηρή ωστόσο είναι η απουσία απο το μπλοκ Ανδρουλάκη, απο το οποίο εξελέγη μόνο ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Προηγήθηκε η διαφωνία του υποψήφιου Ευρωβουλευτή, για το ποσοστό σταυροδοσίας, διαδικαστικό ζήτημα που αποκωδικοποιεί ωστόσο τους συσχετισμούς δυνάμεων. Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε όριο σταυροδοσίας στο 40%. Τελικά, εγκρίθηκε με ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός η πρόταση του προεδρικού μπλοκ για όριο σταυροδοσίας 100%, με αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην θέσει καν υποψηφιότητα.
Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες εκλογής στελεχών απο το δικό του μπλοκ μειώθηκαν δραματικά και το νέο όργανο κατέστη υπό μια έννοια ,εμμέσως διορισμένο, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του ο κ. Ανδρουλάκης. Κάτι τέτοιο αφενός συνιστά – κατά κάποιο τρόπο- βασικό αντίλογο στην κύρια στόχευση της ηγεσίας περί εκλεγμένων οργάνων. Αφετέρου, η ετεροβαρής εκπροσώπηση της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, συνιστά και σχήμα οξύμωρο καθώς στη μεν Κεντρική Επιτροπή το “στρατόπεδο”Ανδρουλάκη εκπροσωπείται απο περίπου 90 και πλέον στελέχη (έναντι περίπου 120 της κ. Γεννηματά), ωστόσο στο νέο πολιτικό συμβούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης εκπροσωπείται απο μόλις ένα στέλεχος.
Κατά συνέπεια το νέο κομματικό όργανο αποτυπώνει την εκπροσώπηση τάσεων όχι όμως και τις εσωκομματικές ισορροπίες, οι οποίες σε πρώτη φάση αποδεικνύονται εύθραστες ενώ σε δεύτερη μένει να φανεί τι ρόλο θα παίξουν την επόμενη μέρα σε μια ενδεχόμενη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών.

ΑΝ.ΑΡ. ή αλλιώς Ανανεωτική Αριστερά

Σχεδόν εκ παραλλήλου με τις οργανωτικές αναδιατάξεις και διεργασίες εντός ΚΙΝΑΛ, προέκυψαν ζυμώσεις που οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός Κινήματος Αλλαγής μια νέα τάση, η ιδρυτική διακήρυξη της οποίας θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το Πάσχα. Θα φέρει την ονομασία Ανανεωτική Αριστερά ή αλλιώς ΑΝ.ΑΡ. και στην ίδρυση της προχωρούν πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ που παραμένουν στο Κίνημα Αλλαγής. Η απόφαση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνακόλουθες αντιδράσεις και το ατελέσφορο-όπως αποδείχθηκε- εγχείρημα της “Νέας αρχής” για επανακκίνηση της Ανανεωτικής Αριστεράς, φαίνεται πως έπαιξαν το ρόλο τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα γραφεία βρίσκονται στην οδό Διδότου και στόχος είναι η πολιτική κίνηση να τελεί υπό την ομπρέλα του Κινήματος Αλλαγής. Θα μπορούν, πάντως , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συμμετάσχουν και στελέχη που δεν έχουν υποχρεωτικά οργανωτική σχέση με το ΚΙΝΑΛ αλλά κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, με σαφές σοσιαλδημοκρατικό στίγμα.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα