back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

“Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Αττικής στο στρογγυλό τραπέζι του Αθήνα 9.84”

Διαβάστε επίσης

Τις θέσεις και τα επιχειρήματά τους για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Αττικής, ανέπτυξαν οι νυν, πρώην και υποψήφιοι Περιφερειάρχες Αττικής, Ρένα Δούρου, Γιάννης Σγουρός και Γιάννης Πρωτούλης, στο στρογγυλό τραπέζι που οργάνωσε ο Αθήνα 9.84, με την Ελεονώρα Ορφανίδου , ενόψει των Αυτοδιοικητικών και Περιφερειακών εκλογών. Απουσίασε ο Γιώργος Πατούλης, λόγω ταξιδιού του εκτός Ελλάδος .

“Το θέμα είναι αν θα συνεχίσουμε με ασφάλεια ή αν θα γυρίσουμε πίσω σε λογικές διαχείρισης των προβλημάτων” διεμήνυσε η κυρία Ρένα Δούρου, επισημαίνοντας τη σημασία της απλής αναλογικής στην επικείμενη εκλογική διαδικασία. “Για εμάς αποτελεί δημοκρατική τομή στην Αυτοδιοίκηση, ενώ δυστυχώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ την καταψήφισαν” είπε η νυν και υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής με το συνδυασμό ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ .

Αφοσιωμένος στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, χωρίς κομματική ταυτότητα και αντίθετος με τον Κλεισθένη, δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με το συνδυασμό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Γιάννης Σγουρός, ο οποίος αναφερόμενος στο προγενέστερο έργο του στην Περιφέρεια, είπε: “Αφήσαμε 350 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία, κάναμε 1000 έργα και πετύχαμε ρυθμό ανάπτυξης 400%”.

Να κλείσει την πόρτα σε χρεοκοπημένες πολιτικές και κάλπικα διλήμματα κάλεσε τους πολίτες ο κ Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής του συνδυασμού ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, στέλνοντας μήνυμα για ενίσχυση του ρεύματος της παράταξής του στις εκλογές.

 *Για τα απορρίμματα

“Για να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός στην αποκομιδή απορριμμάτων υπεύθυνη δεν είναι η περιφερειακή αρχή, αλλά οι 66 Δήμοι. Ουδέποτε είχαμε σοβαρή διαχείριση απορριμμάτων στην πατρίδα μας” τόνισε η Ρένα Δούρου.
“Το 2014, οπότε αναλάβαμε καθήκοντα, κάναμε το αυτονόητο. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε το χαμένο χρόνο. Να έχουμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό που δεν είναι της Δούρου ή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στη βάση των ευρωπαϊκών επιταγών. Αυτός ο σχεδιασμός ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2016, είναι μέρος του εθνικού σχεδιασμού και επειδή σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές έχει βρεθεί και η αντίστοιχη χρηματοδότηση” σημείωσε.
Και πρόσθεσε: “Ολοι οι δήμοι πρέπει να κυνηγήσουν τον χρόνο και να παρουσιάσουν μία διαφορετική αντιμετώπιση, πέρα από το να μαζεύουν τα σκουπίδια, να τα στέλνουν στη Φυλή και να τα θάβουν.”
Η Ρένα Δούρου παραδέχθηκε μεγάλες καθυστερήσεις, χαρακτήρισε άθλια την κατάσταση στη Φυλή, ενώ αναφέρθηκε και σε παραδείγματα δημάρχων, όπως στο Χαλάνδρι, τη Βάρη-Βουλιαγμένη και στα Κύθηρα για τα αντανακλαστικά, που επέδειξαν επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος.

Για παρωχημένο μοντέλο διαχείρισης στερεών αποβλήτων έκανε λόγο ο Γιάννης Σγουρός. Όπως τόνισε η κυβέρνηση και οι Δήμοι απέτυχαν να βρουν λύση, η οποία θα αφορούσε σε ανακύκλωση και αξιολόγηση και δεν θα ήταν η ταφή , όπως γίνεται έως και σήμερα στη Φυλή.
Ο κ Σγουρός πρότεινε επαναξιολόγηση από μηδενική βάση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων, διάλογο από μηδενική βάση, χωροθετήσεις και για το Γραμματικό, παροχή τεχνικής συνδρομής σε Δήμους για την απορρόφηση ευρωπαικών κονδυλίων και τιμολογιακή πολιτική στους Δήμους που δίνουν κίνητρα στην ανακύκλωση

“Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση τάσσονται υπέρ της ύπαρξης ενός ενιαίου κρατικού φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων σχεδόν 4 εκατομμυρίων πολιτών”, τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης, προσθέτοντας ότι πρέπει να κλείσει οριστικά ο χώρος της Φυλής. “Φτάσαμε να έχουμε 54 χρόνια τον ΧΥΤΑ στη Φυλή. Να κλείσει οριστικά η χωματερή. Οχι και στην άλλη στο Γραμματικό” είπε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.

    *Για την ανακύκλωση

Η Ρένα Δούρου ξεκαθάρισε πως όποιος υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έως το 2020 θα έχει πιάσει τους ευρωπαικούς δείκτες ανακύκλωσης, θα έχει πει μεγάλο ψέμα και τάχθηκε υπέρ των ΣΔΙΤ.

Την ανάγκη εκπόνησης νέας μελέτης για την ανακύκλωση από τον περιφερειακό σχεδιασμό, σημείωσε ο Γιάννης Σγουρός. “Στόχος είναι να φτάσουμε στο 80% ανακύκλωση και 20% ταφή των απορριμμάτων” είπε καλώντας κυβέρνηση, κόμματα, Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για την αντιμετώπιση του θέματος. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα σε αυτή την κατεύθυνση.

“Να μην κοροιδεύουμε τον κόσμο για τα απορρίμματα και την ανακύκλωση. Ο ίδιος σχεδιασμός έρχεται με συνειδητή απραξία επί 5 χρόνια” είπε ο Γιάννης Πρωτούλης. Σημείωσε ότι στο Βόλο καίγονται κατ έτος 220 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ και έκανε λόγο για χορό εκατομμυρίων.
“Εμείς λέμε ανακύκλωση και ήπια ανακύκλωση στην πηγή. Αυτή τη στιγμή όμως ποιος θα την κάνει; το ιδιωτικό μονοπώλιο; Αν ήταν να την κάνει θα την είχε κάνει ” κατέληξε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

*Για την πολιτική προστασία

“Παγίδες θανάτου όπως στο Μάτι, υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 20, εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής. Ο νόμος ρητά αναφέρει ότι την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κατάσβεσης πυρκαγιών και την παροχή συνδρομής για την διάσωση ατόμων έχει το Πυροσβεστικό Σώμα”, τόνισε η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Εκανε λόγο για ένα σύστημα που γεννάει καταστροφές και ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στους δήμους.

Για λάθη επί λαθών στις πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών
έκανε λόγο ο Γιάννης Σγουρός.
“Στην Μάνδρα και στο Μάτι έγινε κακός υπολογισμός εκ των προτέρων. Οι συνάδελφοι δεν είχαν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους καταστάσεις. Και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο πάλι θα έχουμε προβλήματα, προέβλεψε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης .

“Δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός πολιτικής προστασίας για περιοχές στις οποίες υπάρχουν κοντά ή βρίσκονται μέσα σε δασικά οικοσυστήματα. Στην καταστροφή στο Μάτι, είδαμε στην πλήρη διάστασή της την ανυπαρξία του Κράτους”, υπογράμμισε ο Γιάννης Πρωτούλης, που έκανε λόγο για βαριές ευθύνες της Νομαρχίας και της κεντρικής κυβέρνησης .
“Δεν υπάρχει νοσοκομείο για ολόκληρη την ανατολική Αττική. Μόνο ένα Κέντρο Υγείας, το οποίο χρησίμευσε ως σταθμός μεταφόρτωσης εγκαυματιών. Δεν υπήρχε υποδομή ούτε για να πάρουν το αίμα που έδινε ο κόσμος σε μονάδες αιμοδοσίας.” Προανήγγειλε,τέλος, από κοινού συνέντευξη με τον Νίκο Σοφιανό, για την αντιπυρική προστασία και τα πεπραγμένα του 2018.

 

 

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα