back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Την τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα

Διαβάστε επίσης

Πως ήταν η ζωή, αλλά και ο κόσμος στο μακρινό 1985, όταν και κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ; Πέρασαν 34 χρόνια και ασφαλώς έχουν αλλάξει πάρα πολλά στον κόσμο και την κοινωνία.

Στο τελευταίο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ το 1985, υπήρχαν ακόμη ως κράτη τόσο η Σοβιετική Ένωση, όσο και η ενωμένη Γιουγκοσλαβία, οι οποίες και αναμετρήθηκαν στον τελικό του Ευρωμπάσκετ εκείνης της χρονιάς. Επικράτησαν οι Σοβιετικοί, στο τελευταίο τους χρυσό μετάλλιο στην διοργάνωση. Παράλληλα, η Γερμανία ήταν ακόμη χωρισμένη στα δύο. Σε Δυτική και Ανατολική.

O Λιονέλ Μέσι ήταν αγέννητος, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν μόλις 4 μηνών. Η Μπαρτσελόνα δεν είχε κατακτήσει ακόμη κανένα πρωτάθλημα Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, ενώ σε εκείνη τη χρονιά η Γιουβέντους κατέκτησε το πρώτο της Champions League απέναντι στη Λίβερπουλ (1-0) στον τελικό του Χέιζελ. Πρωταθλήτρια στην Αγγλία ήταν η Έβερτον και στην Ιταλία η Βερόνα.

Toν Ιούλιο του 1985 το ροκ συγκρότημα των Queen ετοιμαζόταν για την κορυφαία του παράσταση σε επίπεδο συναυλιών, στο περίφημο Live Aid στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, στο οποίο και… μάγεψαν το κοινό με την παρουσία τους. Μετά από 34 χρόνια, ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, ενώ και ο ηθοποιός Ράμι Μάλεκ, συμπτωματικά, πήρε το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, υποδυόμενος τον τραγουδιστή της μπάντας, Φρέντι Μέρκιουρι, για εκείνη την συμμετοχή του.

Το νούμερο ένα τραγούδι εκείνης της χρονιάς ήταν το Careless Whisper του Τζορτζ Μάικλ. Τόσο εκείνος, όσο και ο Φρέντι Μέρκιουρι, δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Το συγκρότημα των Guns n’ Roses παραμένει ακόμη άγνωστο, ενώ οι U2 δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Joshua Tree» (1987).

Ο δίσκος «Born in the USA» του Μπρους Σπρίνγκστιν είναι το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις στην Αμερική για το 1985, αν και κυκλοφόρησε το 1984. Παράλληλα, στη Μεγάλη Βρετανία κάνει πάταγο το «Brothers in Arms» των Dire Straits και το τραγούδι Walk of Life.

Το 1985 προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο της νεανικής σειράς Dukes of Hazzard, η οποία αποθεώθηκε από το κοινό παγκοσμίως. Πλέον, όλοι οι πρωταγωνιστές της σειράς είναι άνω των 55 ετών. Επίσης γεννήθηκε ο παίκτης-σημαία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, Γιώργος Πρίντεζης, αλλά και ο ποδοσφαιριστής των «ερυθρολεύκων», Βασίλης Τοροσίδης.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1985 στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου θριάμβευσε για δεύτερη φορά, βγαίνοντας πρώτο κόμμα με ποσοστό 45.8%, επικρατώντας της Νέας Δημοκρατίας (40.8%). Τόσο ο τότε πρωθυπουργός, όσο και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς εγκαινιάστηκε και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά.

Ο Iβάν Σαββίδης ήταν 26 ετών το 1985, ζούσε στην Σοβιετική Ένωση και σπούδαζε στην οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ. Ο γιος του, Γιώργος Σαββίδης, ήταν αγέννητος, ενώ ο μόνος από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που ήταν γεννημένος τότε, είναι ο Στέλιος Μαλεζάς (11/3/1985).

To 1985 έκαναν… θραύση στις κινηματογραφικές αίθουσες οι ταινίες Επιστροφή στο μέλλον, το «Breakfast Club» και τα «Goonies», ενώ ο Σιλβέστερ Σταλόνε ήταν στο ζενίθ της καριέρας του, καθώς πρωταγωνιστούσε τόσο στο «Ρόκι 4», όσο και στο «Ράμπο 2». Παράλληλα, ο Μελ Γκίμπσον γίνεται παγκοσμίως γνωστός με την ταινία “Μad Max”. Η ταινία «Πέρα από την Αφρική» με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μέριλ Στριπ, πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας εκείνη την χρονιά.

To 1985 η ηλεκτρονική κονσόλα video-game Nintendo μας συστήνει για πρώτη φορά την φιγούρα του Super Mario, ενώ στις ΗΠΑ είναι πρόεδρος ο παλιός σταρ του Χόλιγουντ, Ρόναλντ Ρίγκαν. Η χώρα μας ακόμη δεν έχει ζήσει τον άθλο του Ευρωμπάσκετ του 1987 με τους Γκάλη-Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά…

Το καλοκαίρι  πραγματοποιείται στην Αθήνα και το περίφημο φεστιβάλ Rock in Athens, στο Παναθηναϊκό Στάδιο,με τους Cure να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα. Εντελώς συμπτωματικά θα πραγματοποιήσουν συναυλία στην Αθήνα και φέτος. Στην χώρα μας δεν υπήρχε Ευρώ, καθώς το εθνικό μας νόμισμα ήταν η Δραχμή.

Ανδρέας Χανιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα