back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωεκλογές: Κύπρος

Διαβάστε επίσης

Από την είσοδο της στην Ε.Ε το 2004 η Κύπρος εκλέγει 6 ευρωβουλευτές. Θεωρητικά δύο θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να τις διεκδικήσουν Τουρκοκύπριοι, που εκπροσωπούσαν το 18% του πληθυσμού πριν από την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων, το 1974.
Σε αυτές τις ευρωεκλογές τουλάχιστον ένας εκ των εννέα συνολικά υποψήφιων από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο ακαδημαϊκός Νιγιαζί Γκιζιλγκιουρέκ διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι υπόλοιποι Τ/Κ μετέχουν με δικό τους ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και κόμμα το “Κίνημα Γιασεμί” όπου ανάμεσα τους είναι και ο Σενέρ Λεβέντ, διευθυντής της εφημερίδας Αφρίκα.
Η μεγάλη πιθανότητα εκλογής του με το ΑΚΕΛ είναι από τα θέματα που συζητώνται και στις δύο πλευρές του νησιού, ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου. Κρίσιμο στοίχημα για την ελληνοκυπριακή διοίκηση θα είναι η διευκόλυνση της συμμετοχής των περίπου 75.000 Τουρκοκυπρίων που έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς υπάρχουν μόνο 9 περάσματα, που συνδέεουν τις δύο πλευρές.
Στη δημόσια σφαίρα πάντως κυριαρχούν θέματα κυρίως της εσωτερικής ατζέντας από την οικονομία έως το Κυπριακό, καθώς και το μεγάλο ζήτημα γύρω από το “ενεργειακό παιχνίδι” στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Κύπρος είχε προετοιμαστεί από τον Ιανουάριο με τα κόμματα να καταρτίζουν από τότε τα ψηφοδέλτια τους.
Στις δημοσκοπήσεις μπορεί να προηγείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το κόμμα δηλαδή του προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, προβληματισμό όμως προκαλεί η διαρκής άνοδος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ και η πιθανότητα εκλογής για πρώτη φορά ενός ευρωβουλευτή. ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ μάχονται για την 6η έδρα.
Ο ΔΗΣΥ διατηρεί ισχυρό εκλογικό προβάδισμα γιατί ευνοείται συνεχώς από τον θετικό κύκλο της κυπριακής οικονομίας. Τα δημόσια ταμεία σημειώνουν πρωτοφανή πλεονάσματα, κυρίως από την ανανεωμένη εισπρακτική απόδοση του τομέα των ακινήτων, την πολιτική μαζικής χορήγησης «χρυσών» διαβατηρίων και την ολική ανάκαμψη της κατανάλωσης. Το ΑΚΕΛ διατηρεί υψηλό βαθμό αξιοπιστίας όσον αφορά το Κυπριακό στη μετριοπαθή μερίδα της κοινής γνώμης πέρα από τον παραδοσιακό αριστερό ψηφοφόρο. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, δεν μπορεί να καθορίσει νέα προσέγγιση στην οικονομία που να πείθει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Η χρυσαυγίτικη εκδοχή στην Κύπρο είναι ο σταθερός κερδισμένος της πολιτικής ατμόσφαιρας ενόψει των ευρωεκλογών. Στο Κυπριακό, το ΕΛΑΜ αποδεικνύεται πλέον ικανό να κεφαλαιοποιεί σταθερά μέσα από τη χρόνια πατριδοκαπηλία που του έστρωσε πρόσφορο έδαφος για να εκλέξει δύο βουλευτές το 2016. Αντλεί συνεχώς ψηφοφόρους από διάφορα κόμματα ως η «αυθεντικότερη» έκφραση του εθνικισμού τους. Εκμεταλλεύεται επίσης τη λαϊκή δυσαρέσκεια τμημάτων της κοινωνίας που βρίσκονται στο περιθώριο και την απαξίωση στην πολιτική.
Δημοσκόπηση της CMRC για το ΡΙΚ (18-04-19)
Στην πρόθεση ψήφου, πρώτος κόβει το νήμα ο ΔΗΣΥ με 18.5% και δεύτερο το ΑΚΕΛ με 14%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το ΔΗΚΟ με 9%. Ακολουθούν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ με το ίδιο ποσοστό 4% και ο συνδυασμός Συμμαχία-Οικολόγοι με 3%. Ψήφο στη Δημοκρατική Παράταξη θα δώσει 1% των ερωτηθέντων, ενώ σε Κίνημα Γιασεμί και Κόμμα των Ζώων 0.5%.
Αποχή (15%) και Αναποφάσιστοι (16%) συγκεντρώνουν τα πρωτεία, ενώ το 7% δεν απάντησε στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου.
Επίσης, ένα 57% θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το Κυπριακό και ένα 52% την οικονομική κατάσταση και τα εισοδήματα.σχετικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών σε θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 35% των ερωτηθέντων μάλλον εμπιστεύεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το 34% μάλλον δεν το εμπιστεύεται.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα