back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωεκλογές: Μεγάλο αφιέρωμα του Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Στο μεγάλο αφιέρωμα του σταθμού της πόλης για τις Ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε σήμερα από 10 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι, δημοσιογράφοι, αναλυτές, πολιτικοί επιστήμονες μίλησαν αποκλειστικά, στην έρευνα του τμήματος διεθνών ειδήσεων του Αθήνα 9.84 και την εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα Σήμερα».

Οι δημοσιογράφοι του σταθμού μας, Αθηνά Κορλίρα, Αλεξάνδρα Βουδούρη, Μυρσίνη Λιοναράκη, Δομίνα Διαμαντοπούλου, Κώστας Ράπτης και Δημήτρης Τριανταφυλλίδης σκιαγράφησαν το τοπίο των επικείμενων ευρωεκλογών και τα βασικά θέματα που απασχολούν τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Μίλησαν επίσης για τη στάση της Ρωσίας και την παρεμβατικότητα που έχει επιδείξει τον τελευταίο χρόνο στην ΕΕ aλλά και για την οπτική των ΗΠΑ.

Ο Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, διακεκριμένος γερμανός εκλογολόγος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν και επικεφαλής του School of Governance στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία μίλησε στη Δομίνα Διαμαντοπούλου για τα θέματα στα οποία επικεντρώνεται ο δημόσιος διάλογος στη Γερμανία ενόψει Ευρωεκλογών, την επιρροή των αποτελεσμάτων την εσωτερική πολιτική, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι γερμανοί πολίτες την ΕΕ και τις Ευρωεκλογές, τις τάσεις που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις και τον φόβο για το μέλλον της Ευρώπης. «Δεν χρειάζεται να έχουμε την αντίληψη πώς έχουμε να κάνουμε με μία ψήφο που θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης, διότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν πρόκειται να κυριαρχήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή οι ευρωεκλογές είναι κάπως επηρεασμένες από την εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο τα θέματα που εξακολουθούν να παραμένουν και να απασχολούν την Ισπανία είναι η γενικότερη εξωτερική πολιτική που ασκείται με την Καταλονία. Η Καταλονία και η ακροδεξιά στην Ισπανία είναι κατά κάποιο τρόπο τα θέματα που έχουν τα πρωτεία. Ακολουθούν τα οικονομικά προβλήματα και η μετανάστευση», τόνισε στο σταθμό μας ο δημοσιογράφος Γιώργος Δαβός που μίλησε στην Μυρσίνη Λιοναράκη για την ατζέντα των Ευρωεκλογών στην Ισπανία. Ο κ. Δαβός αναφέρθηκε επίσης στην καθοριστική ψήφο των Καταλανών και στη δύναμη του Σοσιαλιστικού κόμματος.

O Θεοφάνης Εξαδάκτυλος– καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Surrey της Μεγάλης Bρετανίας μίλησε στην δημοσιογράφου του σταθμού μας, Αθηνά Κορλίρα για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Μεγάλης Βρετανίας στις Ευρωεκλογές.

«Αυτές οι ευρωεκλογές για πολλούς ψηφοφόρους θα έχουν το χαρακτήρα ενός δευτέρου δημοψηφίσματος», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτό που ξεχωρίζει είναι η άνοδος του νέου κόμματος του Νίτζελ Φάρατζ (το κόμμα του Βrexit ) που έχει ξεπεράσει δημοσκοπικά το κόμμα των Εργατικών. «Οι Εργατικοί δεν έχουν μία σαφή θέση υπέρ ή κατά του Βrexit και αυτό τους «στοιχίζει» ήδη σε δύναμη», τόνισε.

Η αρχισυντάκτρια οικονομικών και ευρωπαϊκών θεμάτων του περιοδικού Nouvel Observateur Σοφί Φέι μίλησε στην Μυρσίνη Λιοναράκη για τα θέματα που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο ενόψει ευρωεκλογών, το αντίκτυπο του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» αλλά και το ευρωπαϊκό όραμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Συζητάμε περισσότερο για εθνικά θέματα και αυτό εξαιτίας και της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων» που μονοπώλησε την επικαιρότητα. Όμως και τα ζητήματα του κλίματος και του περιβάλλοντος είναι παρόντα. Και μάλιστα εδώ υπάρχει και μία έντονη διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους αυτά αποτελούν προτεραιότητα και στους υπόλοιπους που δεν ενδιαφέρονται. Υπάρχουν όμως και άλλα ευρωπαϊκά θέματα που είναι σημαντικά για τους Γάλλους. Για παράδειγμα η φορολογία των μεγάλων διαδικτυακών κολοσσών, αυτό που ονομάζουμε GAFA από τα αρχικά Google, Apple, Facebook και Amazon. Εκτός από αυτό, άλλα θέματα που αποτελούν μέρος της «ευρωπαϊκής ατζέντας» είναι η φοροαποφυγή, η ευρωπαϊκή στρατηγική στον βιομηχανικό τομέα, οι εμπορικές συναλλαγές και το πώς η Ευρώπη τοποθετείται ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Τέτοια ζητήματα ενδιαφέρουν τους Γάλλους και αυτό φαίνεται και από τον δημόσιο διάλογο ενόψει των ευρωεκλογών, ακόμα και αν κυριαρχούν εξίσου και αποκλειστικά γαλλικά θέματα όπως φυσικά το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι αυτή η πρώτη φορά στην ιστορία που πολιτικά συνεργαζόμαστε (ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι) γιατί πάντα η πολιτική διαδικασία ήταν εθνοτικά χωριστή στην Κύπρο. Η συνεργασία σε επίπεδο πολιτών έχει μεγάλη σημασία», δηλώσε στον Αθήνα 9,84 και την Αλεξάνδρα Βουδούρη ο τουρκοκύπριος, καθηγητής, Νιγιαζί Κιζιλγκιουρέκ υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ. Είναι η πρώτη φορά που Τουρκοκύπριος πολίτης διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή του, στις επικείμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου. «Υπάρχει ένας γνήσιος πατριωτισμός και στις δύο κοινότητες ως προς το μέλλον της χώρας αυτής και πιστεύω ότι πάνω σε αυτό θα πρέπει να χτιστεί μια πολιτική επανένωσης, πια. Πάνω στους πολίτες», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Η Ελιζαμπέτα Καζαλότι μίλησε στην Αθηνά Κορλίρα για την Ιταλία και τις Ευρωεκλογές. «Η Ιταλία έχει μία παράδοση στην ακροδεξιά», τόνισε αναφερόμενη στα υψηλά ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων της Ιταλίας.

«Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να έχει ξεπεράσει το Κίνημα 5 Αστέρων, κατακτώντας την πρώτη θέση. Σε πιο πρόσφατες μετρήσεις, η Λέγκα τοποθετείται στο 37%, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων βρίσκεται λίγο πάνω από το Δημοκρατικό Κόμμα, στο 22%» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος η κ. Καζαλότι τόνισε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα είναι καθοριστικό για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας και ίσως να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Για τις αντιφάσεις της αμερικανικής στάσης απέναντι στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση μίλησε στον «Αθήνα 9.84» και τον Κώστα Ράπτη ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρσατηγικής του Παντείου Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, επισημαίνοντας ότι οι μύδροι του Τραμπ απευθύνονται κυρίως στο εσωτερικό του ακροατήριο και δεν αναμένεται να καταλήξουν παρά σε μία οριακή επαναδιαπραγμάτευση της διατλαντικής σχέσης.

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα