back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γερμανία-Ευρωεκλογές: Ο Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε στον Αθήνα 9,84

Διαβάστε επίσης

Ο Καρλ-Ρούντολφ Κόρτε, διακεκριμένος γερμανός εκλογολόγος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν και επικεφαλής του School of Governance στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία μίλησε στη Δομίνα Διαμαντοπούλου για τα θέματα στα οποία επικεντρώνεται ο δημόσιος διάλογος στη Γερμανία ενόψει Ευρωεκλογών, την επιρροή των αποτελεσμάτων την εσωτερική πολιτική, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι γερμανοί πολίτες την ΕΕ και τις Ευρωεκλογές, τις τάσεις που αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις και τον φόβο για το μέλλον της Ευρώπης.  “Δεν χρειάζεται να έχουμε την αντίληψη πώς έχουμε να κάνουμε με μία ψήφο που θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης, διότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν πρόκειται να κυριαρχήσουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές, επικεντρώνεται ο δημόσιος διάλογος στη Γερμανία σε ζητήματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής ή οι Ευρωεκλογές αποτελούν αφορμή για να συζητούνται θέματα εσωτερικής πολιτικής;

Όχι, συζητούνται ευρέως τα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, διότι η κοινή γνώμη καταλαβαίνει ότι τα προβλήματα που υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της ΕΕ. Παράλληλα, στην ατζέντα βρίσκεται και σε ζητήματα στα οποία τα κράτη-μέλη διαφωνούν.

Στην Ελλάδα οι Ευρωεκλογές συχνά αντιμετωπίζονται ως ένα είδος διευρυμένης δημοσκόπησης ή ακόμη και ως δημοψήφισμα στο οποίο τα κόμματα μετρούν την επιρροή τους σε εθνικό επίπεδο. Συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στη Γερμανία;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωεκλογές έχουν πάντα συνέπειες και στην εσωτερική πολιτική. Εν μέρει, είναι μία ευκαιρία τα κόμματα να δοκιμάσουν την καταλληλότητα και την αποδοχή των προγραμμάτων τους και σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό, βέβαια, συνδέεται κυρίως με το παρελθόν. Σήμερα, η έμφαση δίδεται περισσότερο στο κατά πόσον συγκεντρώνεται στο κοινοβούλιο μία πλειοψηφία ώστε να σταθεροποιηθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή στη διευθέτηση των διαφωνιών εντός ΕΕ σε θέματα όπως η χρηματοδότηση ή η μετανάστευση. Κατά τη δική μου άποψη και ανάλυση, το ευρωπαϊκό στοιχείο σε αυτές ευρωεκλογές είναι ισχυρότερο από ό,τι σε παλαιότερες.

Σε ποια θέματα επικεντρώνεται η ατζέντα των Γερμανών;

Η ατζέντα παραμένει επικεντρωμένη στην μετανάστευση, την ενσωμάτωση των μεταναστών, τον ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ στον ορισμό των εξωτερικών συνόρων. Σημαντικά ζητήματα, αυτή τη στιγμή, αποτελούν, επίσης, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, αλλά και η πρόκληση της ψηφιοποίησης σε συνάρτηση με τον ρόλο που διαδραματίζει στις νέες συνθήκες εμπορικής ανταγωνιστικότητας, καθώς η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή και από φορολογικής άποψης να σταθεί αντάξια απέναντι σε παγκόσμιας εμβέλειας ομίλους από την Καλιφόρνια, για παράδειγμα. Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να το επιτύχει μόνη της η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται τα τελευταία χρόνια. Σε αυτούς τους τρεις άξονες συνοψίζονται τα βασικά θέματα στη Γερμανία που συνδέονται με την ΕΕ, μετανάστευση, περιβάλλον και οικονομία.

Γνωρίζουν οι Γερμανοί τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών;

Όχι. Αλλά στην πλειονότητά τους οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν ούτε τη διαφορά ανάμεσα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, επομένως, η άγνοια εκτείνεται σε πολλά πολιτικά συστήματα. Πάντως, παρότι μπορεί να μην μην είναι σε θέση να εξηγήσουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πολλοί Γερμανοί πλέον γνωρίζουν ότι μεγάλο ποσοστό των αποφάσεων που τους αφορούν λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι ένα σημάδι προόδου, ακόμη κι αν δεν ξέρουν ποιος ακριβώς θεσμός είναι αρμόδιος για τί.

Ποιο προβλέπετε να είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για τα κόμματα στη Γερμανία;

Αυτό που συμπεραίνουμε αυτή τη στιγμή από τις δημοσκοπήσεις για τα γερμανικά κόμματα είναι ότι προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες. Στη δεύτερη θέση θα μπορούσαν να βρεθούν οι Πράσινοι. Οριακά τους ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες και έπονται με σχετική διαφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, οι Φιλελεύθεροι και Η Αριστερά. Αυτό, βέβαια, δεν συνδέεται απαραιτήτως με την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιστεύετε ότι τα ευρωσκεπτικιστικά ή εθνικιστικά κόμματα θα ενισχυθούν σε αυτές τις Ευρωεκλογές ή ο φόβος για άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ και το μέλλον της Ευρώπης είναι υπερβολικός;

Ο φόβος αυτός είναι υπερβολικός, διότι το σημαντικό σε αυτές τις Ευρωεκλογές δεν είναι εάν θα εισέλθουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και ποια θα είναι αυτά, αλλά εάν θα μπορούν να σταθεροποιηθούν σε επίπεδο πολιτικών ομάδων -και αυτό είναι αμφίβολο.

Πέραν αυτού, σε όλα τα κράτη-μέλη οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της ΕΕ, υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επισημαίνω ότι δεν χρειάζεται να έχουμε την αντίληψη πώς έχουμε να κάνουμε με μία ψήφο που θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης, διότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν πρόκειται να κυριαρχήσουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα