back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ηλεκτρονικά αντί χειρόγραφα τα βιβλία εσόδων – εξόδων

Διαβάστε επίσης

Αποσύρονται σταδιακά μετά το Πάσχα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τα χειρόγραφα βιβλία εσόδων – εξόδων καθώς αντικαθίστανται με ηλεκτρονικά, με απώτερο στόχο, όπως προανήγγειλε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ.Πιτσιλής, από το 2020 υποχρεωτικά όλες πλέον οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες να τηρούν μόνο ηλεκτρονικά βιβλία εσόδων – εξόδων (τιμολόγια δαπανών, πωλήσεις αγαθών,παροχή υπηρεσιών κλπ).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μετά το Πάσχα θα μπει σταδιακά σε λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατάργηση το αργότερο εντός του 2020 της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών καθώς δεν θα είναι απαραίτητες μιας και η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Με τη ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων αυτοματοποιείται από την άλλη η έκδοση και υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, μιας και τα στοιχεία που θα αναγράφονται στις ηλεκτρονικές καταστάσεις των πελατών-προμηθευτών θα οδηγούν αυτόματα ,ανά μήνα η τρίμηνο ,στην εξαγωγή του αναλογούντος ΦΠΑ για κάθε επιτηδευματία ο οποίος τηρεί απλογραφικά η διπλογραφικά βιβλία.

Ετσι αφού ο υπόχρεος θα ενημερώνεται θα μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει την περιοδική δήλωση του ΦΠΑ αποστέλλοντας ηλεκτρονικά στο taxis τη σχετική φόρμα που θα είναι προσυμπληρωμένη. Το ίδιο θα ισχύει και με τη δήλωση φόρου εισοδήματος η οποία θα είναι προσυμπληρωμένη με τα έσοδα,τις δαπάνες και το καθαρό κέρδος για το οποίο θα φορολογείται.
Με τον ηλεκτρονική διαδικασία των βιβλίων εσόδων-εξόδων και τη θέσπιση των ηλεκτρονικών τιμολογίων από το φθινόπωρο σε πιλοτική βάση η εφορία θα αποκτήσει πλήρες αρχείο και θα μπορεί,σε συνεργασία με τις τράπεζες,να προχωρεί σε διασταυρώσεις για τις συναλλαγές μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων και των πληρωμών που έγιναν μέσω των τραπεζών.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι με το e- λογιστήριο για κάθε επιτηδευματία και επιχείρηση αναμένεται να δοθεί τέλος στην διοχέτευση στην αγορά από επιτήδειους, έναντι αμοιβής, πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αλλά και η μη απόδοση του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και επιτηδευματίες καθώς θα υπάρχει άμεση είσπραξη του ΦΠΑ (24%) και συμψηφισμός από την εφορία με τις αντίστοιχες πληρωμές ΦΠΑ που πραγματοποιεί μια επιχείρηση ανά μήνα.

Νewsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα