back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κύμα αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα την Μεγάλη Εβδομάδα

Διαβάστε επίσης

Σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης αναμένεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στη χώρα μας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα πάντα με το meteo, το κύμα σκόνης επηρεάζει αρχικά τη Δυτική Ελλάδα από σήμερα την Μ. Τρίτη, ενώ τα επίπεδα σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους θα είναι πολύ υψηλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως και την Μ. Παρασκευή.

Η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται σε ένα εκτεταμένο πεδίο χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο, το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας δημιουργούν ένα ισχυρό νότιο ρεύμα στην Κεντρική Μεσόγειο που μεταφέρει σκόνη από την Αφρική αρκετά βορειότερα από ό,τι συνήθως.

Η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.

Η πρόγνωση του καιρού για την Μ. Τετάρτη

Γι αύριο, Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει αραιή συννεφιά -κατά διαστήματα πυκνότερη- με ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, οι συγκεντρώσεις της οποίας στα δυτικά θα είναι αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν, νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ και στο Αιγαίο 5 με 6 και πρόσκαιρα στα νότια έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, αραιή συννεφιά, κατά διαστήματα. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία, από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλογο θα είναι το σκηνικό του καιρού και στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη, όπου αναμένονται τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπεται συννεφιά κατά διαστήματα αυξημένη με ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο, αραιή συννεφιά, κατά περιόδους πυκνότερη, με ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια. Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, ίδιο σκηνικό, με ανέμους ανατολικούς-νοτιοανατολικούς 4 με 6 και πρόσκαιρα στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου, όμως στα βόρεια κατά τόπους θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός έως και τη Δευτέρα του Πάσχα

Τη Μ. Πέμπτη, 25 Απριλίου, η ΕΜΥ προβλέπει αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν, αρχικά στο Ιόνιο τοπικές βροχές, και μετά το μεσημέρι πρόσκαιρες μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6, στο Ιόνιο τοπικά 7 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τη Μ. Παρασκευή, 26 Απριλίου, προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο με ασθενείς τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις της θα είναι κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Το Μ. Σάββατο, 27 Απριλίου, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία στα ανατολικά θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ανήμερα το Πάσχα, 28 Απριλίου, ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Ωστόσο, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, οπότε θα εκδηλωθούν σποραδικές μπόρες, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, την Δευτέρα του Πάσχα, 29 Απριλίου, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΗΓΗ: meteo.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα