back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αιγαίο, Κύπρος και S-400 στο επίκεντρο του αμερικανοτουρκικού διαλόγου

Διαβάστε επίσης

Η τοποθέτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, που θα προμηθευτεί η Τουρκία από την Ρωσία, εξετάζεται, ως πιθανό ενδεχόμενο, από την Άγκυρα, να γίνει στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Είναι η «συμβιβαστική» πρόταση του Τ. Ερντογάν προς τις ΗΠΑ, με εναλλακτική την τοποθέτησή τους, σε Κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων , ήδη οι προτάσεις αυτές έχουν τεθεί υπόψη των διπλωματικο-στρατιωτικών αρχών των ΗΠΑ, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, ώστε να ξεπεραστούν οι αμερικανικές επιφυλάξεις, για να αγορά των ρωσικών S-400 και να προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα παράδοσης των 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 Στέλθ στην Τουρκία, που είναι και συμπαραγωγός χώρα.

Σύμφωνα με αναφορές στο Al-Monitor του Τούρκου αναλυτή αμυντικών θεμάτων, Arda Mevlutoglu, μια από τις σκέψεις που έκανε η τουρκική ηγεσία ήταν η τοποθέτησή τους στα κατεχόμενα της Κύπρου. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι τυχαία καθώς θα είναι μακριά από την αεροπορική βάση της Μαλάτιας, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα μαχητικά F-35 , εφόσον φυσικά, ξεπεραστούν τα εμπόδια και η Τουρκία εντάξει το αμερικανικό υπερόπλο στο οπλοστάσιό της.

Από στρατιωτικής απόψεως, η Τουρκία, εφόσον εγκαταστήσει τους S-400 στην Κύπρο, θα ελέγχει στρατιωτικά το μεγαλύτερο και ζωτικής σημασίας μέρος της Αν. Μεσογείου, τη Συρία και το Ισραήλ, αλλά και περιοχές του Αιγαίου (Καστελόριζο, Κάρπαθος, Κρήτη). Περιοχές, που συνδέονται ευθέως και με την ενεργειακή ασφάλεια και με την ασφάλεια των θαλασσίων οδών μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

Το Πυραυλικό Αντιαεροπορικό συγκρότημα S-400 «Triumph», που προορίζεται για τη Τουρκία, έχει τη δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών αεροσκαφών σε αποστάσεις μέχρι 400 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι τα 60 χιλιόμετρα, μπορεί να καταστρέφει βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα έως και 4,8 km/s, τακτικούς πυραύλους και βλήματα Κρουζ.

Ενημερωμένος για τα τουρκικά εναλλακτικά σχέδια για τους S-400 ήταν και ο Αμερικανός γερουσιαστής Μ. Μενέντεζ.

Ειδικότερα, για το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που αποτελεί πτυχή του πολύπλοκου αμερικανοτουρκικού διαλόγου, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, εξέφρασε, σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας. Και πρόσθεσε ο Αμερικανός γερουσιαστής, ότι ανησυχεί, «ανεξαρτήτως των ενεργειακών εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο, για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της Τουρκικής προκλητικότητας και των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου».

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα