back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η έναρξη της τελικής φάσης της προεκλογικής εκστρατείας του Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν από την Αθήνα είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Βέμπερ

“Παιχνίδι εξουσίας” σχολιάζει το Politico. Ο Βέμπερ άνοιξε το τελευταίο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας χθες το βράδυ υπό τον αττικό ουρανό στο Ζάππειο μέσα στον Εθνικό Κήπο της πρωτεύουσας. Περίπου 1.000 άτομα περιλαμβανομένων στελεχών του ΕΛΚ βρέθηκαν χθες στην εκδήλωση. Η επιλογή του μέρους δεν ήταν τυχαία και συνέπεσε με μια ιστορική επέτειο: Η σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, μας υπενθύμισαν, επανιδρύθηκε εκεί και η συνθήκη σηματοδοτώντας την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε όπου πραγματοποιήθηκε εκεί. Το μήνυμα του ΕΛΚ ήταν ξεκάθαρο: Θέλει να κρατήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξασφαλίσει ότι οι συντηρητικές δυνάμεις της Ελλάδας θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στη χώρα μετά την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλυμπος; Σχεδόν το ίδιο καλό: “Έχουμε πραγματικούς φίλους εδώ” είπε ο Βέμπερ μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων στη Νεμέα. Ο Μητσοτάκης είναι “ένας από τους πρώτους πολιτικούς αρχηγούς που με στήριξαν” είπε και προσφέρθηκε να μας φιλοξενήσει, θέλει να γίνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο “εδώ στην Ελλάδα μπορείτε να δείτε τι σημαίνει ψήφος για λαϊκιστές” είπε ο Βέμπερ προσθέτοντας ότι η χώρα βιώνει ήδη ένα “μετά – λαϊκιστικό” πολιτικό κλίμα. Ας αρχίσουν οι χοροί…: Δεν πάει άσχημα στις δημοσκοπήσεις ο Μητσοτάκης. Οι ευρωεκλογές του Μαϊου μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για τη νίκη του κόμματος του με πλειοψηφία όπως ελπίζει το ΕΛΚ με τις εθνικές εκλογές ως τον τελικό του θρίαμβο. Μια νίκη για τη ΝΔ θα μπορούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες όπου κυριαρχούν λαϊκιστές όπως η Ιταλία. “Μην ακολουθείτε τους λαϊκιστές – δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιήσουν όσα υπόσχονται” δήλωσε ο Βέμπερ στο κοινό. Εγώ, Γερμανός; Ο πρωθυπουργός απάντησε στον Βέμπερ αποκαλώντας τον “ανθέλληνα” και νεοφιλελεύθερο (έναν Γερμανό συντηρητικό σε απλα ελληνικά) στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης την περασμένη εβδομάδα. “Έτσι σκέφτεται το παλαιό πολιτικό κατεστημένο” είπε ο Βέμπερ προσθέτοντας ότι είναι επικεφαλής του ΕΛΚ και όχι της Γερμανίας. “Ο Βέμπερ έγινε περισσότερο γνωστός στην Ελλάδα μετά τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ” σύμφωνα με τον Μητσοτάκη. “Η συμμορία του Βέμπερ”: Οι πιο θερμοί υποστηρικτές του αποτελούν τη νέα γενιά πολιτικών αρχηγών του ΕΛΚ όπως ο Μητσοτάκης, ο Κουρτς κ.α. Στη Γερμανία μόνο η Άνεγκρερ ΚραμπΚαρενμπάουερ είναι πιο ενθουσιώδης στις δημόσιες τοποθετήσεις της για τον Βέμπερ από ό,τι η Μέρκελ. “Όχι και πυρηνική φυσική”: “Αν θέλουμε να κάνουμε την Ε.Ε μια δημοκρατική ένωση δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να ξεκινήσουμε από την Αθήνα” είπε χθες ο Βέμπερ. Η μετά – εκστρατεία του είχε μόνο ένα μήνυμα επί της ουσίας: Το σύστημα Spitzenkandidaten θα πρέπει να συνεχίζει γιατί είναι ο μόνος τρόπος περαιτέρω εκδημοκρατισμού της Ε.Ε. Η ιδέα είναι “να λέμε στον κόσμο την αλήθεια πριν τις κάλπες. Ποιος είναι ο υποψήφιος, ποιο το πρόγραμμα … σε κάθε εκλογική αναμέτρηση”

“Η κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού… δίνει καλό έναυσμα στην τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας του Βέμπερ” ισχυρίζεται ο Guardian. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ξεκίνησε την εκστρατεία του με στόχο να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν από την Αθήνα αλλά βρέθηκε στο επίκεντρο δριμείας κριτικής από τον Έλληνα πρωθυπουργό, προτού καν φθάσει στην ελληνική πρωτεύουσα. Με ένα tweet που με στόχο να φέρει σε δύσκολη θέση τον Γερμανό επικεφαλής του ΕΛΚ ο Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι ο Βέμπερ είναι ρατσιστής και έχει αυταρχικές τάσεις. Δήλωσε ότι κατά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης ο Βέμπερ προωθούσε το “Grexit” και έτσι απέδειξε το πόσο “ανθέλληνας” είναι. “Ψήφος στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ σημαίνει ψήφος στον ανθέλληνα, Βέμπερ” έγραψε ο πρωθυπουργός έχοντας ως τελικό αποδέκτη της επίθεσης του τον Κυριάκο Μητσοτάκη. (…) Πάντως το μήνυμα του πρωθυπουργού άνοιξε την αυλαία για μια εκστρατεία που στόχο είχε να εκμεταλλευθεί τον συμβολισμό της αρχαίας ένδοξης ιστορίας της Αθήνας. Όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Εμμανουέλ Μακρόν, έτσι και ο Βέμπερ επέλεξε την ελληνική πρωτεύουσα για να δώσει μια εμπνευσμένη ομιλία λόγω των ισχυρών συμβολισμών της γεννέτειρας της δημοκρατίας. Ο ρόλος της Ελλάδας στην κρίση χρέους της Ευρώπης επίσης έδωσε την ευκαιρία για έναν πολιτικό που ήταν από τους πιο δριμείς επικριτές της Αθήνας να στείλει τελικά μήνυμα ενότητας από την πιο αδύναμη χώρα δημοσιονομικά. (…) Ως στενοί σύμμαχοι που αυτοαποκαλούνται “αντι-λαϊκιστές μεταρρυθμιστές” Μητσοτάκης και Βέμπερ έδωσαν “μάχη εναντίον του λαϊκισμού” στις ομιλίες τους χθες στο Ζάππειο όπου υπεγράφη η συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε, το 1979. (…) Αλλά ο Τσίπρας o πιο πονηρά σκεπτόμενος πολιτικός έχει και τους θαυμαστές του. Η γερμανίδα καγκελάριος τον έχει ήδη επαινέσει για τον αναπάντεχο οικονομικό πραγματισμό, για τις πολιτικές του στο προσφυγικό αλλά και για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Β. Μακεδονίας.

Στη Βρετανία

“Οι Εργατικοί λένε πως η Μέι εμφανίζεται απρόθυμη να προσφέρει περαιτέρω υποχωρήσεις στο Brexit” αναφέρει ο Guardian. Οι Εργατικοί κατηγορούν τη βρετανίδα πρωθυπουργό ότι δεν προσέφερε ουσιαστικές αλλαγές στη συμφωνία της για το Brexit στις διακομματικές συνομιλίες, την ώρα που η Ντάουνινγκ Στρις ελπίζει να υπάρξει άρση του αδιεξόδου ώστε να αποφευχθεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Οι συνομιλίες των δύο κομμάτων επαναλήφθηκαν χθες μεταξύ μιας ομάδας υπουργών και σκιωδών υπουργών. Πηγές από το Εργατικό κόμμα δήλωσαν ότι η κυβερνητική ομάδα εμφανίστηκε απροθυμη να προσφέρει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη που καθορίζει τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. Αντιθέτως, οι υπουργοί προσέφεραν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να διαβεβαιώσουν ότι τα θέματα που έθεσε το Εργατικό κομμα όπως περιβαλλοντικά στάνταρντς, δικαιώματα των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του νομοσχεδίου αποχώρησης. Η Ντάνουνινγκ Στριτ συνεχίζει να επιμένει ότι ελπίζει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit εμπρόθεσμα ώστε να αποφευχθεί η συμμετοχή της χώρας στις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει ξεχωριστό νομοσχέδιο ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, όμως οι Εργατικοί απορρίπτουν την ιδέα. “Υπάρχει συνε΄χεια θα πρέπει να ξεκινήσετε με διαφορετική συμφωνία” είπε πηγή. Μετά τις συνομιλίες ο Κόρμπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρνηση να συμβιβαστεί σε κεντρικά θέματα όπως η συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση και για έλλειψη σημαντικής προόδου.
Στο μεταξύ σύμφωνα με το Politico η αδελφή του Μπόρις Τζόνσον θα είναι ανάμεσα στους 70 υποψηφίους ευρωβουλευτές με το νέο κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείυ που είναι ξεκάθαρα υπέρ της Ε.Ε: Η Ρέιτσελ Τζόνσον, αρθρογράφος που είχε υποστηρίξει στο παρελθόν τόσο τους Τόρις όσο και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες εμφανίστηκε χθες ως υποψήφια του κόμματος “Αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου/ Ομάδα Ανεξάρτητων βουλευτών που θα μετάσχουν στις ευρωεκλογές της 23ης Μαϊου. Το κόμμα ξεκίνησε την εκστρατεία του στο Μπρίστολ. Ο Γκέιβιν Έσλερ, πρώην παρουσιαστής του BBC είναι επίσης υποψήφιος και έθεσε τρεις στόχους: Στοπ στο Brexit. Αλλαγή στη Βρετανία και μεταρρύθμιση της Ε.Ε. Πρόκειται για τους “Αντι – Φάραζ”

Για ευρωεκλογές

Το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι εξίσου ισορροπημένο ανάμεσα στις ομάδες των αριστερών, σοσιαλιστών, πρασίνων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των αντι – ευρωπαϊκών κομμάτων, επισημαίνει σε έκθεση του το European Council on Foreign Relations. Ασχέτως αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα μετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαϊου το 2019, τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα θα είναι η δεύτερη ευρωομάδα στο κοινοβούλιο με συνολικά έως και 35% των εδρών. Αυτο θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο συνεργασίας μεταξύ των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων πέραν των γραμμών των παραδοσιακών πολιτικών ομάδων. Η ευρωομάδα των Φιλελευθέρων, ALDE και το République En Marche! θα έχουν τη δυνατότητα λόγω των ποσοστών τους να έχουν “ρόλο καταλύτη” στο επόμενο κοινοβούλιο. Το επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα είναι ισορροπημένο μεταξύ των ευρωομάδων καθώς τα αριστερά κόμματα θα κατέχουν το 34% ενώ το δεξιό μπλοκ – ΕΛΚ, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές το 32%. Η αντι-ευρωπαϊκή ομάδα “Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας” θα κατέχει το 20% όταν συνδέεται και με άλλα μικρότερα εκτός ευρωομάδας κόμματα. Ένας μεγάλος συνασπισμός που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το ALDE θα έδινε 57% των εδρών ενώ με τους Πρασίνους 51%/

Για Τουρκία

Με σύντομες αναφορές μόνο στον αντιπολιτευόμενο Τύπο (ε/φ Sözcü, Bırgün, Cumhuriyet) καθώς και, πιο εκτενείς αναφορές, σε ανεξάρτητους ενημερωτικούς δικτυακούς τόπους καλύπτεται η προχθεσινή ανάρτηση στην οποία προέβη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου μέσω της οποίας άσκησε έντονη κριτική στο ΑΚΡ, ‘κατηγορώντας’ τις αλλαγές στην πολιτική του και τη συμμαχία του με τους εθνικιστές για τις άσχημες επιδόσεις που σημείωσε το κόμμα στις πρόσφατες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπλέον τονίζεται ότι τα αγγλόφωνα ΜΜΕ της χώρας δεν κάνουν καμία αναφορά στην εν λόγω ανάρτηση, τουλάχιστον, μέχρι στιγμής. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι ο Νταβούτογλου ο οποίος είναι μέλος του ΑΚΡ, στην πρώτη του δημόσια κριτική προς τον Ερντογάν από τότε που αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του, πριν από τρία χρόνια, αποδοκίμασε τις οικονομικές πολιτικές του κόμματος, τους περιορισμούς που υφίστανται τα ΜΜΕ καθώς και τη ζημιά που προκλήθηκε στη διάκριση των εξουσιών και στα θεσμικά όργανα της Τουρκίας ευρύτερα. “Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πολιτική των συμμαχιών ήταν επιζήμια για το κόμμα μας, τόσο σε σχέση με τα ποσοστά των ψηφοφόρων όσο και με την ταυτότητα του κόμματος”, αναφέρει ο Νταβούτογλου θσε ένα εκτενές ‘πολιτικό μανιφέστο’ όπως χαρακτηρίζεται. Υποστήριξε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το ρεφορμιστικό, φιλελεύθερο ήθος του κόμματος αντικαταστάθηκε τα τελευταία έτη από μία πιο στατική και βασισμένη στην ασφάλεια προσέγγιση, η οποία απορρέει από ανησυχίες για τη διατήρηση του status quo Ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφατες αποφάσεις αναφορικά με την οικονομική πολιτική κατέδειξαν μία απομάκρυνση από τις αρχές της ελεύθερης αγοράς καθώς και ότι “ο εκφοβισμός των παγκόσμιων επενδυτών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της χώρας συνιστά αδιέξοδο”. “Ο κύριος λόγος για την οικονομική κρίση είναι η κρίση της διοίκησης. Η εμπιστοσύνη στη διοίκηση εξαφανίζεται αν οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής απέχουν πολύ από την πραγματικότητα” προσθέτει επίσης ο Νταβούτογλου ενώ προειδοποιεί επίσης εναντίον του νεποτισμού στη δημόσια διοίκηση τονίζοντας ότι οι προσλήψεις θα πρέπει να είναι διαφανείς και να βασίζονται στις ικανότητες και στα προσόντα και όχι στις προσωπικές σχέσεις. Υπογραμμίζεται ότι ο Νταβούτογλου δεν έκανε καμία αναφορά στην προοπτική δημιουργίας κόμματος, τονίζοντας, αντ ‘αυτού την ανάγκη για μεταρρύθμιση σημειώνοντας ότι “Καλώ τα στελέχη του κόμματός μας και τα αρμόδια όργανά μας να αξιολογήσουν όλα αυτά τα θέματα και το μελλοντικό μας όραμα με λογική και με ψυχραιμία”.

Πλήγμα στην προσπάθεια του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη επέφερε η ανώτατη εκλογική επιτροπή, καθώς απέρριψε την προσφυγή που αφορούσε τους ψηφοφόρους οι οποίοι είχαν απολυθεί με διατάγματα από το Δημόσιο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Στο αίτημα που είχε υποβάλει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την ακύρωση και την επανάληψη δημοτικών εκλογών που έχασε πριν από τρεις εβδομάδες, υποστήριζε ότι χιλιάδες άνθρωποι είχαν απολέσει το εκλογικό δικαίωμά τους μετά την έκδοση αυτών των διαταγμάτων, όμως παρόλα αυτά ψήφισαν. Με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, αλλά και την εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κέρδισε τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, τον μεγαλύτερο της χώρας, με διαφορά μόλις 13.000 ψήφων. Ο νέος δήμαρχος, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη Τετάρτη, παρά το επίσημο αίτημα που είχε υποβάλει την προηγουμένη το AKP ζητώντας την ακύρωση των εκλογών λόγω παρατυπιών.

Για Κιμ Γιονγκ Ουν – Πούτιν

Στο Βλαδιβοστόκ, θα συναντηθούν αύριο τελικά ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την Kommersant. Επικαλούμενη δύο πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω τη διαδικασία της προετοιμασίας της επίσκεψης, η Kommersant αναφέρει ότι η επίσκεψη του Κιμ είναι προγραμματισμένη για τις 25 Απριλίου, κάνοντας συγκεκριμένο το αόριστο «σύντομα» που ανακοίνωσε την Τρίτη το πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA – χωρίς να δίνει πληροφορίες ούτε για τον τόπο της συνάντησης των δύο ηγετών. Η επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειάς του να αναζητήσει στήριξη στα σχέδια οικονομικής ανάπτυξης, έπειτα και από την τελευταία αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, η οποία έληξε χωρίς καμία απολύτως συμφωνία – ούτε για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ ούτε και για την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας. Από το Κρεμλίνο δεν υπάρχει για την ώρα κάποιο σχόλιο, πλην από μία δήλωση του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, τη Δευτέρα, ότι Πούτιν και Κιμ πρόκειται να συναντηθούν στα τέλη Απριλίου.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα