back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Έρχονται παροχές μετά το Πάσχα – Αλ. Τσίπρας: Η έξοδος από το μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία

Διαβάστε επίσης

Το πακέτο των επιπλέον παροχών στις οποίες θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση συζητήθηκε το πρωί σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις αναμένονται μετά το Πάσχα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι μέρος των παροχών θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και κάποιες άλλες εφάπαξ. Επίσης μελετάται το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου 1,5% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, συζητούνται μεταξύ άλλων: ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% αλλά και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά τα προσωρινά μέτρα, παρότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγουν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τις εναλλακτικές που βρίσκονται στο τραπέζι, συζητούνται σενάρια μερικής επαναφοράς του δώρου Χριστουγέννων με κάποιας μορφής 13η σύνταξη ή 13ου μισθού στο Δημόσιο.

Το διαπραγματευτικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι η υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση προς τα πάνω. «Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων», αναφέρουν σχετικά οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας σε άμεσες ανακοινώσεις και εξηγούν πως ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής. Άλλωστε, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, αναφερόμενες στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς τις εφορίες, πως δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

Σοφία Δήμτσα – Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα