back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μειώσεις φόρων, αποκέντρωση και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών υπόσχεται ο Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Μειώσεις φόρων, αποκέντρωση και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών υπόσχεται ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Ελιζέ για την παρουσίαση των μέτρων απέναντι στην κρίση που έχει προκαλέσει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας τους τελευταίους μήνες και τον τρόπο με τον οποίο μεταμορφώθηκε το κίνημα και οι διαδηλώσεις. Επέμεινε ότι «σήμερα πάνω από όλα πρέπει να επανέλθει η δημόσια τάξη» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μεγάλη εθνική διαβούλευση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

«Έμαθα πολλά από την εθνική διαβούλευση», είπε ενώ παραδέχτηκε ότι η διαδικασία τον μεταμόρφωσε. Μελετώντας τα αιτήματα των εκατομμυρίων πολιτών που συμμετείχαν στον διάλογο εισέπραξε, όπως είπε, «ένα αίσθημα φορολογικής αδικίας αλλά και γεωγραφικής αδικίας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και ξεκαθάρισε ότι «είναι δύσκολο να χτίσουμε κάτι όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη». Αναγνώρισε ότι οι πολίτες ζητούσαν αλλαγές αλλά αυτές δεν έγιναν. «Πρέπει να αλλάξουμε την δημοκρατία μας, την διοίκησή μας, την οργάνωσή μας», είπε προσθέτοντας ότι «κάποιες φορές έδωσα την αίσθηση ότι είμαι σκληρός, συχνά άδικος και το μετανιώνω».

Ειδική αναφορά σε αρκετές στιγμές έκανε στις πολλές μονογονεϊκές οικογένειες που ζουν στην χώρα και «όπου ελάχιστα γίνονται για αυτές».

Επιχειρώντας έναν απολογισμό είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίο κινηθήκαμε τα δύο τελευταία χρόνια ήταν ο σωστός», σημειώνοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη εδώ. «Φτιάξαμε νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες από 500.000 τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις επανήλθαν και για πρώτη φορά η ανάπτυξη στην χώρα είναι μεγαλύτερη από αυτήν γειτονικών μας χωρών».

Δημοκρατία

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μία βαθιά αλλαγή στην δημοκρατία ενώ αναφέρθηκε στον περιορισμό του αριθμού των θητειών και στην ενίσχυση του ρόλου της Βουλής. Τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής ψήφου καθώς όπως υπογράμμισε «δεν απαντάμε στην κρίση δημοκρατίας με εξαναγκασμούς».

Κατά των δημοψηφισμάτων αλλά υπέρ της συλλογής υπογραφών για τοπικά θέματα, τάχθηκε ο Μακρόν, αναιρώντας τις διαρροές που τον ήθελαν να προτείνει την διεξαγωγή μικρών τοπικών δημοψηφισμάτων.

Αποκέντρωση

Για καλύτερη διαχείριση της εδαφικής διαφοροποίησης έκανε λόγο ο Μακρόν υπογραμμίζοντας την ανάγκη την ενίσχυση της παρουσίας των δημοσίων υπηρεσιών στην περιφέρεια. Κάθε πολίτης θα πρέπει να έχει την ίδια πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας και όποιες άλλες χρειάζεται. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι «κανένα κλείσιμο νοσοκομείου ή σχολείου δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς την συμφωνία του δημάρχου».

Παιδεία

Τάξεις που δε θα ξεπερνούν τους 24 μαθητές υποσχέθηκε ο πρόεδρος, κυρίως για τις μικρές τάξεις του δημοτικού.

Για μεταρρύθμιση της Εθνικής Σχολής Διοίκησης (ΕΝΑ), αλλά όχι για κλείσιμο όπως είχε διαρρεύσει, μίλησε ο Μακρόν. Έκανε λόγο για ανάγκη περισσότερης αξιοκρατίας ενώ τάχθηκε εναντίον της δια βίου εξασφάλισης που προσφέρει μία θέση στην δημόσια διοίκηση.

Φορολογία

«Υπάρχει ένα αίσθημα φορολογικής αδικίας», παραδέχτηκε, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα αναζητηθούν τα ποσά που φοροδιαφεύγουν και – τελικά – οι φόροι που δεν εισπράττονται, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν ότι «όλοι σέβονται τους ίδιους κανόνες».

Αναφερόμενος στην κατάργηση του φόρου περιουσίας που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ο Μακρόν είπε ότι θα επανεξεταστεί το 2020 και αν κριθεί ότι δεν είναι αποτελεσματική, θα διορθωθεί.

Τέλος, δήλωσε αντίθετος στην αύξηση της φορολογίας και αντίθετα υπέρ της μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους που ανήκουν στην μεσαία τάξη.

Συντάξεις

Υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο των συνταξιούχων στην κοινωνία, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου χρόνου, οι συντάξεις κάτω των 2000 ευρώ θα αναδιαμορφωθούν. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδέσει τις χαμηλότερες συντάξεις με τον πληθωρισμό, ώστε να μην μειώνουν την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα