back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον βορειοκορεάτη ηγέτη στο Βλαδιβοστόκ είναι ένα από τα βασικά θέματα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ υπάρχουν αρκετές αναφορές και στο 2ο Φόρουμ “του Δρόμου του Μεταξιού” που ξεκινά σήμερα στην Κίνα.

Για Βλαδιβοστόκ

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών στην πρώτη τους συνάντηση. Οι δύο άνδρες έδωσαν τα χέρια στο νησί Ρούσκι στην πόλη του Βλαδιβοστόκ, στα ανατολικά της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο είπε πως οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την αποπυρηνικοποίηση αλλά ο Κιμ επίσης θα αναζητήσει στήριξη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, αναφέρει το BBC. Οι συνομιλίες στο Ανόϊ με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν έφθασαν σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας. Κατά τη συνάντηση τους οι ηγέτες Ρωσίας και Β. Κορέας αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και ο κ Πούτιν δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει ώστε να πέσουν οι τόνοι γύρω απο το θέμα της Β. Κορέας. (…) Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι εξαμερείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό ζήτημα που προς το παρόν έχουν παγώσει είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί με αποτελεσματικό τρόπο το θέμα των πυρηνικών στην χερσόνησο. Οι συνομιλίες αυτές που ξεκίνησαν το 2003 περιελέμβαναν τις δύο Κορέες, την Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Πολιτικοί αναλυτές πάντως συμφωνούν ότι ο Κιμ προσέρχεται σε αυτή τη Σύνοδο χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες. Στόχος του Κιμ να είναι να αναζητήσει κυρίως τη διπλωματική στήριξη της Ρωσίας αφότου οι διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ κατέρρευσαν, με τους δύο ηγέτες να αποχωρούν από τη δεύτερη σύνοδο χωρίς καμία συμφωνία. Και να αποδείξει ότι το οικονομικό μέλλον της δεν εξαρτάται μόνο από τις ΗΠΑ.

Για Κίνα

“Το φόρουμ του Δρόμου του Μεταξιού” αναφέρει ο Guardian. Την ώρα που η Κίνα ανοίγει τις πόρτες για το 2ου Φόρουμ του “Δρόμου του Μεταξιού” Κινέζοι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν το γιγαντιαίο πρότζεκτ έναντι της ολοένας αυξανόμενης κριτικής που επιδέχεται σε παγκόσμιο επιπεδο. Το 3μερο φόρουμ που ξεκινά σήμερα έχει σκοπό να προωθήσει το “πρότζεκτ” του αιώνα του Κινέζου προέδρου Σι Ζινιπίγνκ μια διεθνή πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 ώστε να αναβιώσει τις αρχαίες διαδρομές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης αλλά και να χτισει νέους συνδέσμους με τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική. Σε αντίθεση με την προηγούμενη Σύνοδο πριν από δύο χρόνια, η Πρωτοβουλία του “Δρόμου του Μεταξιού” λαμβάνει χώρα σε ένα λιγότερο φιλικό περιβάλλον. Οι επικριτές της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι αυτή είναι απλά μια προσπάθεια να παγιωθεί η επιρροή της Κινας σε όλο τον κόσμο δεσμεύοντας οικονομικά τις χώρες με το Πεκίνο και μάλιστα μέσω διπλωματίας “μιας παγίδας του χρέους”. Αυτή η Συνοδος είναι εξαιρετικά σημαντική για το Πεκίνο που χρησιμοποιεί το φόρουμ ως τρόπο να πείσει την διεθνή κοινότητα, όπως και τους πολιτες του για την επιτυχία του πρότζεκτ. (….) Έως τώρα η Κίνα έχει υπογράψει πάνω από 170 συμφωνίες με 125 χώρες. Μεταξύ 2013- 2018 αυτές οι συμφωνίες έφθασαν τα 90 δισ δολάρια. Την ίδια ώρα επιχειρεί να πείσει τις χώρες όπου επενδύει για τη σημασία αυτών των πρότζεκτ μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, π.χ προβολή στα τοπικά μμε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρει το Politico, είναι ανάμεσα σε αυτούς που ταξιδεύουν σήμερα στο Πεκίνο. Η Ελλάδα είναι το νεότερο μέλος μιας ομάδας ευρωπαϊκών χωρών (εντός και εκτός Ε.Ε) που κατά παρότρυνσης της Κίνας επιλέγουν να ενισχύσουν τους δεσμούς με το Πεκίνο. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να έρθει κοντά στην Κίνα; Αυτοεπιβεβαίωση. Η Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε στον Α. Τσίπρα μια ευρωπαική και διεθνή αξιοπιστία και σκοπευει να χρησιμοποιήσει το κεφάλαιο αυτό για να ενισχύσει και το προφίλ της χώρας του στη νοτιοανατολική Ευρώπη μετά και την εξοδο της από τις κρίσεις. Η Ελλάδα είναι τα νότια σύνορα της Ε.Ε και κυριολεκτικά η βασική πύλη εισόδου των κινεζικών προϊότων μέσω του Πειραιά. Ο δεύτερος λόγος είναι πιο προφανής και έρχεται μαζί με ένα μήνυμα από τις ευρωπαϊκές πρωτεούουσες και εταιρείες: Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα και δεν θέλει μαθήματα από κανένα ευρωπαϊκό κράτος μέλος, ισχυρίστηκε Έλληνας διπλωμάτης. “Αν δεν υπάρχει καμία δυτική επένδυση, δεν μπορούμε απορρίπτουμε την Κίνα” προσέθεσε. “Ειδικά όταν κερδίζουν τους σχετικούς διαγωνισμούς που όμως γινονται βάσει ευρωπαϊκών κανόνων”.

Στη Μ. Βρετανία

Τη δυνατότητα μιας νέας επιλογής για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία υποστήριξε η πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης διοίκησης, Νίκολα Στέρτζον η οποία παρουσίασε τις θέσεις της σε ομιλία στο περιφερειακό Κοινοβούλιο γύρω από τις εξελίξεις στο Brexit αναφέρει ο Guardian. Υπενθύμισε ότι το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας εκλέχθηκε με βασική αποστολή να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο δημοψήφισμα και ότι ήδη υπάρχει σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Το προηγούμενο δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε το 2014 και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό ως προς την ανεξαρτησία, αλλά η πρωθυπουργός της Σκωτίας τόνισε ότι το Brexit έχει αλλάξει τις περιστάσεις και οι πολίτες της Σκωτίας θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία μίας ακόμη επιλογής. Όπως είπε, θα προωθήσει την ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, εάν τελικά γίνει το Brexit, στη διάρκεια της τρέχουσας σύνθεσης του σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, δηλαδή πριν από το Μάιο του 2021, οπότε προβλέπεται να διεξαχθούν οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Την ξεκάθαρη άρνηση του Λονδίνου να επιτρέψει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας, μετέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, διά εκπροσώπου της κυβέρνησης, ως απάντηση στην πρόταση της Στέρτζον.

Για Βέμπερ

Μόνο το ένα τέταρτο των γερμανών ψηφοφόρων γνωρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA). Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των Γερμανών δηλώνει πως δεν γνωρίζει κανέναν από τους γερμανούς υποψήφιους για τις ευρωεκλογές. Τη μεγαλύτερη αναγνωρισημότητα έχει η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Κατερίνα Μπάρλεϊ. Την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) γνωρίζει το 39% των ερωτηθέντων. Με 35% ακολουθεί ο Γιόργκ Μόιτεν, συνπρόεδρος του ξενοφοβικού και λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).Μόλις το 26% δηλώνει ότι γνωρίζει τον πολιτικό του βαυαρέζικου κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος μάλιστα σκοπεύει να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν. Το ίδιο ποσοστό με το κ. Βέμπερ συγκεντρώνει η επικεφαλής των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), η ΓΓ του κόμματος Νίκολα Μπέρ. Ακολουθεί η κουρδικής καταγωγής Εζλέμ Αλέβ Ντεμιρέλ, επικεφαλής του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), με 15% ενώ την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Πρασίνων Σκα Κέλερ γνωρίζει μόλις το 7% των γερμανών ψηφοφόρων. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης για τη σημασία που αποδίδουν ο ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές. Το 50% δηλώνει πως είναι εξίσου σημαντικές όπως όλες οι άλλες – δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές. Το 23% δηλώνει όμως ότι είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση τις άλλες. Αναφορικά με τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 38% δηλώνει ότι αυτά αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική και το 27% την εσωτερική πολιτική στη Γερμανία. Το σημαντικότερο θέμα των ευρωεκλογών είναι για το 55% των ερωτηθέντων ζητήματα της προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος, για το 54% το προσφυγικό, για το 28% ο δεξιός λαϊκισμός, για το 17% το Brexit, για το 15% η αμυντική πολιτική και για το 12% η νομοθεσία για το διαδίκτυο.

Για Ελλάδα

«Κανένας άλλος λαός δεν έχει τόσο λίγη εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο οι Έλληνες. Παρόλα αυτά όμως ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Πολύ πιθανό μάλιστα να χάσουν ψήφους στις επερχόμενες ευρωκλογές, γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Handelsblatt με τίτλο «Ο απογοητευμένος λαός». Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Μετά από οκτώ χρόνια αναγκαστικής λιτότητας οι περισσότεροι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τους πολιτικούς τους, αλλά και την ΕΕ. Όπως εκτιμά ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Λουκάς Τσούκαλης από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής ΕΛΙΑΜΕΠ “η Ελλάδα πλήγηκε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από την κρίση. Οικονομική κακοδιαχείριση ετών, εσωπολιτικές αντιστάσεις σε κάθε αλλαγή σε συνδυασμό με μη ρεαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών είχαν επιπτώσεις. Πολλοί Έλληνες είναι σήμερα βαθιά δυσαρεστημένοι από την ΕΕ”. Παρά την απογοήτευση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν στα κεκτημένα της ενωμένης Ευρώπης, στα οποία ανήκουν σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο η ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης, η ειρήνη, η πολυπολιτισμικότητα και η δυνατότερη φωνή της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των Ελλήνων παραμένει πιστή στο ευρώ, παρά το γεγονός ότι το ενιαίο νόμισμα τους επέφερε πολλά δεινά. Ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ο οποίος ζει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα, θεωρεί ότι “oι πολίτες δεν επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή με τις συνεχείς υποτιμήσεις και δεν θέλουν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, από όποιο κόμμα κι αν προέρχεται, να μπορεί να τυπώνει χρήμα. Για πολλούς Έλληνες η συμμετοχή στην ευρωζώνη αποτελεί θεσμική εγγύηση ότι η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης”».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα