18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις Μακρόν για “κίτρινα γιλέκα”

Διαβάστε επίσης

Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη τύπου του Εμανουέλ Μακρόν που είχε προγραμματιστεί για την ημέρα της πυρκαγιάς της Παναγίας των Παρισίων και αναβλήθηκε, θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα το απόγευμα. Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται, έτσι, να ανακοινώσει σειρά μέτρων για να βγει η χώρα από το κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”.

Τρόπους να εκπλήξει τους Γάλλους θα πρέπει να αναζητήσει ο Μακρόν στην σημερινή του συνέντευξη τύπου, καθώς οι περισσότερες από τις αναγγελίες που είχε προγραμματίσει να κάνει την προηγούμενη Δευτέρα έχουν ήδη διαρρεύσει στον τύπο.

Σήμερα στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, στην αίθουσα τελετών του Ελιζέ, ο Μακρόν δεν θα παρουσιάσει μόνο τα νέα μέτρα που έχει αποφασίσει μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης εθνικής διαβούλευσης. Θα πραγματοποιήσει συγχρόνως και την πρώτη του συνέντευξη τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις δεκάδων δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ο Γάλλος πρόεδρος θα ανακοινώσει σήμερα μέτρα για την φορολογία, την παιδεία, την αποκέντρωση και τις συντάξεις.

Συγκεκριμένα θα μιλήσει για μείωση της φορολογίας της μεσαίας τάξης και αναπροσαρμογή των χαμηλών συντάξεων. Στον τομέα της παιδείας αναμένεται να ανακοινωθεί η ενίσχυση των δημοτικών σχολείων αλλά και των νηπιαγωγείων αλλά και το κλείσιμο της ΕΝΑ, της ιστορικής σχολής που έχει τελειώσει ο ίδιος ο Μακρόν αλλά και ο Ολάντ, ο Σιράκ και άλλοι πρόεδροι αλλά και συνολικά η πολιτική, επιχειρηματική και διοικητική ελίτ της Γαλλίας.

Την απόφαση αυτή που έχει ήδη δεχτεί έντονη κριτική, φαίνεται να τεκμηριώνει ο πρόεδρος λέγοντας πως “αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και εθνικής αριστείας πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων τους κανόνες επιλογής όσων θα κάνουν καριέρα και θα μετέχουν στην ανώτατη ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης”.

Παράλληλα, ο Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει την απλοποίηση της διαδικασίας διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος αλλά και μία σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την αποκέντρωση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δέσμευση για “κανένα κλείσιμο σχολείου ή νοσοκομείου μέχρι το 2019” που αποτελούσε ένα από τα βασικά αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που καταγράφηκε στην εθνική διαβούλευση.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα