back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιφορά του Τιμίου Σταυρού στον Βοτανικό

Διαβάστε επίσης

Ένα μοναδικό έθιμο, που ξεκίνησε το 1990, αυτό της περιφοράς του Τιμίου Σταυρού στους δρόμους της περιοχής του Βοτανικού, πραγματοποιείται και φέτος από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρκέλλας, πριν από την αποκαθήλωση.

Πρόκειται για ένα έθιμο ζακυνθινό, το οποίο μεταφέρθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1970 στην Ιερά Μονή της Πεντέλης από τον τότε ηγούμενό της και σημερινό Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, όχι μόνο για τους πιστούς της περιοχής, αλλά και τους Ζακυνθυνούς της Αθήνας.

[su_slider source=”media: 92508,92504,92501″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]

Το έθιμο, όπως εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο εφημέριος του ιερού ναού της Αγίας Μαρκέλλας π. Ανδρόνικος Αλεξάκης, συνεχίζεται με παραλλαγές στην Πεντέλη και υιοθετήθηκε από τον συγκεκριμένο ναό το 1990, όταν σε αυτόν προϊστάμενος ήταν ο π. Νικηφόρος Κάρδαρης, με καταγωγή από την Ζάκυνθο.

Από την Ζάκυνθο στον Βοτανικό

Ο λόγος είχε να κάνει με το γεγονός ότι, ο ίδιος δεν μπορούσε την Μεγάλη Παρασκευή να βρίσκεται στο νησί και έτσι, όπως αφηγείται, ο π. Ανδρόνικος, μετέφερε την Ζάκυνθο στο Βοτανικό έτσι ώστε, να μπορεί να ζει το γεγονός και ο ίδιος.

Η περιφορά ξεκινά λίγο μετά τις 11 το πρωί και κατά το έθιμο προβλέπεται με την επιστροφή του Τιμίου Σταυρού να ευλογούνται τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα έξω από το ναό.

Σύμφωνα με τον π. Ανδρόνικο, οι ενορίτες της Αγίας Μαρκέλλας του Βοτανικού έχουν αγκαλιάσει το έθιμο, το οποίο ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως μοναδικό.

Χρήστος Κάππος

Φωτογραφίες από το αρχείο του ιερού ναού Αγ. Μαρκέλλας στο Facebook

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα