back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Δικαιοσύνη, η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη

Διαβάστε επίσης

Το βιβλίο του Σταύρου Τσακυράκη με τίτλο «Δικαιοσύνη, η ουσία της πολιτικής», δάνειο από ομότιτλο κείμενό του που δημοσιεύτηκε το 2013 στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, αποτελεί ένας corpus κειμένων της τελευταίας δεκαετίας της ζωής του, διαποτισμένων με την βεβαιότητά πως «το πιο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ιδιότητάς μας, είναι η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τη δικαιοσύνη».

Χωρισμένο κατά θεματικές ( Πολιτική, Δημοκρατία, Σύνταγμα, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελευθερία του λόγου, Δικαιοσύνη), το βιβλίο συνέχουν η ανοιχτότητα της σκέψης του καθηγητή, η ηθική του στάση, η νηφαλιότητα απέναντι σε όσα προκαλούσαν οξύτητα και αντιπαραθέσεις, η απόρριψη του διαχωρισμού των πολιτών σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα, η ανησυχία του για την ποιότητα της δημοκρατίας, οι φιλελεύθερες αντιλήψεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία της ιδιωτικότητας . Από τα κείμενά του απουσιάζει η κοινοτοπία αλλά και η εκζήτηση, η διαμονοποίηση της αντίθετης άποψης. Και φαίνεται πόσο ο καθηγητής Τσακυράκης επέμενε στις κοινώς αποδεκτές αρχές , στις συναινετικές διεξόδους, στην ανάδειξη των αρχών και όχι των προσώπων.

Όπως σημειώνει στο Επίμετρό του ο Παναγιώτης Τσιάλας, “η στενή σύνδεση των σκέψεων του Σταύρου Τσακυράκη με την δικαιοσύνη καθιστά κάθε ιδέα του μια υποκίνηση. Υποβάλλεται στον αναγνώστη με την προοπτική να τον πείσει και, έτσι και τα καταφέρει, τον υποχρεώνει να πράττει εφεξής σύμφωνα με αυτήν”.

Το βιβλίο «Δικαιοσύνη, η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη, με προλεγόμενα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Νίκου Αλιβιζάτου και Επίμετρο του Παναγιώτη Τσιάλα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ελεωνόρα Π. Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα