back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόστιμα τον Ιούνιο για όσους δεν πέρασαν ΚΤΕΟ – Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οι παραβάτες

Διαβάστε επίσης

Άτυπο περιθώριο μόλις ενός μηνός έχουν οι παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων (Ι.Χ., μοτοσυκλετών, φορτηγών κλπ) προκειμένου να περάσουν τα οχήματά τους για τεχνικό έλεγχο από ιδιωτικά ή δημόσια ΚΤΕΟ, καθώς στη συνέχεια καραδοκεί η εφορία που ετοιμάζεται, μέσω διασταυρώσεων, να προχωρήσει στην αποστολή ειδοποιητηρίων μέσω του taxis επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, όπως ακριβώς συνέβη και με τους ιδιοκτήτες 400.000 ανασφάλιστων οχημάτων που εντοπίστηκαν πριν από μια διετία.

Οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για οχήματα που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο θεσπίστηκαν στις 30 Μαρτίου του 2018 με το νόμο 4530/2018. Η εφαρμογή του νόμου όμως καθυστέρησε για αρκετούς μήνες καθώς δεν έχει ακόμη υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του νόμου ο οποίος μάλιστα προέβλεπε ότι από την 1 Οκτωβρίου του 2018 θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των οχημάτων που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ και να αρχίσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων στους παραβάτες ιδιοκτήτες με τα σχετικά πρόστιμα. Η -κατά 7 μήνες- καθυστέρηση της όλης διαδικασίας αποδίδεται σε τεχνικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Μεταφορών,της ΑΑΔΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας,ώστε μέσω των μητρώων οχημάτων που διατηρούν , να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αμέλησαν να περάσουν τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο. Οι τεχνικές δυσκολίες της ηλεκτρονικής διασύνδεσης που φαίνεται πως πλέον επιλύονται αποδίδονται στην ασυμβατότητα των βάσεων δεδομένων μεταξύ των υπουργείου Μεταφορών, της ΑΑΔΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκτός τεχνικού ελέγχου βρίσκονται τουλάχιστον 2 εκατομμύρια οχήματα, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο αφορά οχήματα σε κυκλοφορία,και το υπόλοιπο αφορά οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας (λόγω των τελών κυκλοφορίας) ή τα έχουν εγκαταλείψει στους δρόμους χωρίς να έχουν ενημερώσει σχετικά την εφορία ώστε να διαγραφούν.

Όσον αφορά τα πρόστιμα εκτός των 150 ευρώ που θα κληθούν να καταβάλουν οι αμελείς ιδιοκτήτες των οχημάτων, θα κληθούν επίσης να πληρώσουν και παράβολο για κάθε μήνα καθυστέρησης από το χρόνο που έπρεπε να περάσουν το όχημα από ΚΤΕΟ. Ως γνωστόν τα οχήματα ηλικίας άνω των 4 ετών περνούν υποχρεωτικά από ΚΤΕΟ κάθε δύο χρόνια. Έτσι εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος έχει καθυστερήσει ένα μήνα θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον παράβολο 16 ευρώ, μέχρι 6 μήνες καθυστέρησης επιπλέον 33 ευρώ και πάνω από 6 μήνες 65 ευρώ. Στα παραπάνω θα πρέπει κανείς να υπολογίσει και το μέσο κόστος του τεχνικού ελέγχου που είναι 50 ευρώ, καθώς εάν οι παραβάτες των οχημάτων αρνηθούν παρά το πρόστιμο των 150 ευρώ και το παράβολο των 16-65 ευρώ να περάσουν το όχημα από ΚΤΕΟ εάν εντοπιστούν από την τροχαία θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα πρόστιμο 400 ευρώ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα