back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σάντσεθ: «Το μέλλον νίκησε και το παρελθόν ηττήθηκε» – Οι όροι για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας

Διαβάστε επίσης

Στις συμμαχίες που θα επιδιώξει ο νικητής των χθεσινών ισπανικών εκλογών Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να εξασφαλίσει κυβερνητική πλειοψηφία, εστιάζεται το ενδιαφέρον.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές», διατράνωσε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, «το μέλλον νίκησε και το παρελθόν ηττήθηκε». Για τον ισπανό πρωθυπουργό, ο ισπανικός λαός έστειλε με την ψήφο του το μήνυμα: «δεν θέλουμε οπισθοδρόμηση, δεν θέλουμε την αντίδραση (…) θέλουμε μια χώρα που προχωράει μπροστά, που κοιτάει προς το μέλλον».

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα με ποσοστό 28,68% εξασφάλισε 123 από τις 350 έδρες του ισπανικού κοινοβουλίου.

Με τη συνεργασία των Ποδέμος που έλαβαν 14,31% και 42 έδρες και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό κόμμα έρχεται δεύτερο με 16,7% και 66 έδρες στο χειρότερο αποτέλεσμα για εκείνο από το 1990. Ακολουθούν οι «Πολίτες» με 15,86% και 57 έδρες.

Η ακροδεξιά επιστρέφει στην ισπανική βουλή μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, με το Vox να εξασφαλίζει 24 βουλευτές και 10,26%, μακριά όμως από τα υψηλά ποσοστά που του έδιναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο Σάντσεθ, δήλωσε ότι οι μόνοι όροι που θα θέσει για να σχηματιστεί κυβέρνηση συμμαχίας είναι η τήρηση του Συντάγματος της χώρας και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Σημαντική για όλη την Ευρώπη η ξεκάθαρη επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα