back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έκρυθμη κατάσταση στη Βενεζουέλα – Στρατιώτες εναντίον στρατιωτών στους δρόμους του Καράκας

Διαβάστε επίσης

Στην «τελική φάση» του σχεδίου του για την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο υποστηρίζει ότι βρίσκεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, καλώντας τους πολίτες και τον στρατό να τον στηρίξουν στην προσπάθειά του αυτή να βάλει τέλος στην «υφαρπαγή της εξουσίας».

Σε ένα τρίλεπτο βίντεο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Γκουαϊδό βρισκόταν στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, εν μέσω μια ομάδας ανδρών που φορούσαν στρατιωτικές στολές αλλά και δίπλα στον πολιτικό της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπεζ ( ο οποίος βρίσκεται σε κατ’οικον περιορισμό μετά την καταδίκη από την δικαστική εξουσία της χώρας για την συμμετοχή του στις αντι-κυβερνητικές βίαιες συγκρούσεις το 2014), και τόνισε ότι «Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας».

Εν τω μεταξύ, ο Λεοπόλδο Λόπες κατέφυγε στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Ρομπέρτο Αμπουέρο. Ο Λόπες ακολούθησε τη σύζυγό του, Λίλιαν Τιντόρι και την κόρη τους –το ένα από τα τρία παιδιά του ζεύγους– οι οποίες “μπήκαν ως επισκέπτριες στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής μας”, ανέφερε μέσω του Twitter ο Χιλιανός υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του “επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της” απέναντι στους “δημοκράτες Βενεζουελάνους”.


Ο Χουάν Γκουαϊδό χαρακτήριζει τις εξελίξεις «εξέγερση». Ο Νικολάς Μαδούρο και οι συνεργάτες του, κάνουν λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Προειδοποιητική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Βενεζουέλα να μην κυκλοφορούν έξω και να αποφύγουν τις διαδηλώσεις εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην χώρα, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν από το κάλεσμα του Γκουαϊδό για ανατροπή του Μαδούρο.

Στην ανακοίνωσή της, η πρεσβεία στη Βενεζουέλα πληροφορεί τους Αμερικανούς για τις διαδηλώσεις που γίνονται σήμερα και μπορεί να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. «Αν δεν μπορείτε να φύγετε από τη Βενεζουέλα, μείνετε μέσα. Αποφύγετε τις διαδηλώσεις και τις μεγάλες συγκεντρώσεις. Παρακολουθείτε τα τοπικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη οδηγία έχει εκδώσει προς τους Βρετανούς πολίτες και η πρεσβεία της Βρετανίας στη Βενεζουέλα: «Αν είστε στο Καράκας, πρέπει να παραμείνετε σε επιφυλακή, να αποφύγετε όλες τις διαδηλώσεις και να παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Τα γεγονότα εξελίσσονται πλέον με ραγδαίο τρόπο στη Βενεζουέλα καθώς δυνάμεις του στρατού, που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό έχουν βγει με τα όπλα στους δρόμους και συγκρούονται με δυνάμεις του στρατού που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Στρατιώτες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση έχουν καταλάβει στρατηγικά σημεία στο Καράκας και κτίρια, ενώ συλλαμβάνουν τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων, όπως δεξαμενές νερού που ανήκουν στο κράτος, και τους απομακρύνουν από τα σημεία.

Σε άλλα σημεία εμφανίζονται στρατιώτες με τα χέρια πίσω από το κεφάλι και πεσμένοι στην άσφαλτο, να έχουν ακινητοποιηθεί από πολίτες και στρατιώτες που λαμβάνουν μέρος στην εξέγερση, ενώ σε όλες τις πόλεις της χώρας, οι πολίτες έχουν «σπάσει» στα δύο, με τον εμφύλιο να βρίσκεται προ των πυλών.

Εν τω μεταξύ,  όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας. Άγνωστις παραμένει ο αριθμός των τραυματιών.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=yW3jJxgX0Ps” width=”560″ height=”420″]

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο, ένας αξιωματικός του στρατού, μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Μαδούρο, τραυματίστηκε στον λαιμό από σφαίρα σήμερα, κατά τη διάρκεια των ταραχών με τους υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρδο, απέναντι από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο Πρωτομαγιά, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Η κυβέρνηση απέρριψε αμέσως κάθε υπόνοια για στρατιωτική εξέγερση. «Απορρίπτουμε αυτό το κίνημα πραξικοπήματος, το οποίο έχει σκοπό να γεμίσει τη χώρα με βία», είπε ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο.

Ακόμα είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν «να υπερασπίζονται σθεναρά το εθνικό Σύνταγμα και τις νόμιμες αρχές» και πως όλες οι στρατιωτικές μονάδες στη χώρα στις αναφορές τους κάνουν λόγο για «κανονικότητα» στους στρατώνες και στις στρατιωτικές βάσεις.

Επιβεβαιώνοντας ότι κάτι όντως συμβαίνει, ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες ανέφερε σε tweet πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν πραξικόπημα.

Τις ΗΠΑ «βλέπει» πίσω από τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος -μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters- υποστήριξε ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο “στρατιωτικό πραξικόπημα” για την ανατροπή του προέδρου Μαδούρο και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι ενεργεί κατ’ εντολή της Ουάσινγκτον.

“Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον”, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο Αρεάσα.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Χουάν Γκουαϊδό στις Ηνωμένες Πολιτείες καλούσε τον λαό της Βενεζουέλας “να παραμείνει στους δρόμους” για να εντείνει τις πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

“Η έκκληση που απευθύνουμε τώρα στον λαό μας είναι να παραμείνει στον δρόμο για να κερδίσει την ελευθερία του. Είναι η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία (ο Μαδούρο). Είναι η ώρα οι φιλοδοξίες του να σταματήσουν να προκαλούν και άλλα δεινά στη Βενεζουέλα”, είπε στους δημοσιογράφους ο Κάρλος Βέκιο, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρεσβευτή της Βενεζουέλας.”Πραξικόπημα είναι αυτό που έκανε ο δικτάτορας Μαδούρο σφετεριζόμενος την εξουσία”, συνέχισε ο Βέκιο, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις εναντίον του καθεστώτος.

“Χρησιμοποιούμε τις στρατιωτικές δυνάμεις για να στηρίξουμε το Σύνταγμα”, επέμεινε, καλώντας τους αξιωματικούς να συνταχθούν με τους διαδηλωτές. Ο Βέκιο ζήτησε επίσης την επαναφορά του Συντάγματος του 1999 στη Βενεζουέλα, επιμένοντας ότι η αντιπολίτευση θέλει μια ειρηνική διαδικασία.

Έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη Βενεζουέλα απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» και να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας», ενώ σημείωσε ότι είναι διαθέσιμος να μεσολαβήσει εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν τη βοήθειά του.

Τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα παρακολουθεί στενά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκουν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του”, έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, κάλεσε ονομαστικά τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο και να στηρίξουν την αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί “όλες τις επιλογές στο τραπέζι”.

Ο Μπόλτον απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς Ιβάν Ραφαέλ Ερνάντες Ντάλα, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις έχουν πει στην αντιπολίτευση ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό. Αν και δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι οι τρεις στενοί συνεργάτες του Μαδούρο έχουν δηλώσει πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του, επέμεινε ότι η αντιπολίτευση ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για τις συζητήσεις τους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντας την για τις επιλογές της αυτές. Στην ανακοίνωση του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων». Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από την χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπέρ μιας στρατιωτικής εξέγερσης, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μαδούρο επέκρινε και η Άγκυρα. “Ως χώρα που έχουμε δώσει μάχη εναντίον των πραξικοπημάτων και γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν, καταδικάζουμε την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα” έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Ερντογάν.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Άγκυρα είναι υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στη χώρα μέσω του διαλόγου κι ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της Βενεζουέλας.

Ο Ζαίρ Μπολσονάρο, πρόεδρος της Βραζιλίας, εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στον καταπιεσμένο από έναν δικτάτορα λαό της Βενεζουέλας» μέσω twitter.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα