back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γκουαϊδό στη DW: Oι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο

Διαβάστε επίσης

Καταιγιστικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το βίντεο που ανήρτησε στα social media το πρωί της Τρίτης o αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, στο οποίο καλεί τον στρατό και τους πολίτες να εξεγερθούν κατά του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Λίγες ώρες αργότερα ο Χουάν Γκουαϊδό παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στη Deutsche Welle.

Όπως δήλωσε ο Χ. Γκουαϊδό στη DW: «Οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Νικολάς Μαδούρο, συντάσσονται με την αλλαγή, τον λαό και το Σύνταγμα. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας υπήρξε σφετερισμός εξουσίας. Υπήρξαν πολλές διώξεις στους κόλπους του στρατού, όχι μόνο από τις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας αλλά και της Κούβας. Eίναι προφανές ότι η πλειοψηφία του λαού, η διεθνής κοινότητα και οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο».

Γκουαϊδό: Η αντιπολίτευση δρα ειρηνικά και βάσει του Συντάγματος

Σε ερώτηση της DW σχετικά με το τι απαντά ο ίδιος σε όσους υποστηρίζουν ότι ο Γκουαϊδό ηγείται μιας «απόπειρας πραξικοπήματος», δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μαδούρο είναι αυτή που «υπέσκαψε το κράτος δικαίου, αγνόησε το Σύνταγμα της χώρας και απέτυχε στη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών». «Άρπαξαν την εξουσία», ανέφερε ο Χ. Γκουαϊδό χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του.

Στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση Μαδούρο να απαντά στο κάλεσμα Γκουαϊδό επίσης με στρατιωτικά μέσα αυξάνοντας τον κίνδυνο αιματοκυλίσματος, απάντησε ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η αντιπολίτευση «κυλά ειρηνικά και εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα ορίων» και πρόσθετε ότι και στο μέλλον προτίθεται να πορευθεί με τον ίδιο τρόπο.

Τι ακριβώς όμως ζητά ο Χουάν Γκουαϊδό από τη διεθνή κοινότητα; Σε αυτή την ερώτηση ο ίδιος απαντά: «Διεθνή αναγνώριση, όπως ήδη έχει συμβεί. Ζητάμε μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές». Ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε επίσης στη DW: «Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο Μαδούρο δεν απολαμβάνει πλέον της στήριξης του στρατού, αν και έχει σπείρει παντού τον φόβο, την αναστάτωση, την ανασφάλεια. Ό,τι κι αν γίνει, εμείς θα συνεχίσουμε».

Κρίσιμες στιγμές για τη Βενεζουέλα

Στο μεταξύ ο Χουάν Γκουαϊδό στο επίμαχο τρίλεπτο βίντεο κάνει λόγο για την «τελική φάση» της επιχείρησης που στόχο έχει να θέσει τέλος στην «καταστρατήγηση» του Συντάγματος της Βενεζουέλας. Από την αεροπορική βάση La Carlota, όπου είχε βρεθεί το πρωί, δήλωσε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη σωστή απόφαση και θα συνεχίσουν να έχουν την υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του με ανάρτηση επίσης στα social media και συγκεκριμένα στο twitter o Νικολάς Μαδούρο απάντησε ότι τοπικές ομάδες του στρατού της Βενεζουέλας του έχουν «δηλώσει την απόλυτη πίστη τους» ενώ κάλεσε επίσης τον λαό «στην ύψιστη κινητοποίηση». Στο μεταξύ ο υπ. Άμυνας Βλαντιμίρ Παδρίνο έγραψε στο twitter ότι «οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση της νόμιμης κυβέρνησης Μαδούρο και ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες τελούσαν υπό τις κανονικές στρατιωτικές προσταγές». Όπως επίσης έγραψε ο Βλ. Παδρίνο: «Απορρίπτουμε αυτή την πραξικοπηματική κίνηση, που στόχο έχει να γεμίσει με βία τη χώρα».

Την ίδια ώρα μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται αύριο στη Βενεζουέλα, ημέρα του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ ο Γκουαϊδό έχει ήδη καλέσει τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για τη «μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της Βενεζουέλας».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα