back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τέλος εποχής στην Ιαπωνία: παραιτείται ο αυτοκράτορας Ακιχίτο

Διαβάστε επίσης

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο παραιτείται σήμερα από τον θρόνο και γίνεται ο πρώτος ιάπωνας μονάρχης που αποποιείται τη θέση του εδώ και 200 χρόνια.

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με τελετουργικά στο Αυτοκρατορικό Παλάτι στο Τόκιο. Στο πλαίσιό τους, ο απερχόμενος αυτοκράτορας δήλωσε: “Εύχομαι στην Ιαπωνία και σε όλο τον κόσμο ειρήνη και ευημερία”, ενώ ευχαρίστησε τον ιαπωνικό λαό για την αποδοχή και την υποστήριξή του.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ιάπωνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία συμμερίζονταν την επιθυμία του Ακιχίτο να αποχωρήσει.

Στον 85χρονο δόθηκε μέσω νομικής διαδικασίας η άδεια να παραιτηθεί, καθώς ο ίδιος είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν αισθάνεται ικανός να εκπληρώσει τον ρόλο του λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Η εποχή Reiwa

Στον Θρόνο των Χρυσανθέμων θα ανέλθει ο γιος του, πρίγκιπας Ναρουχίτο. Η σημερινή ανάληψη καθηκόντων από εκείνον σημαίνει την απαρχή μίας νέας εποχής, την οποία οι Ιάπωνες αποκαλούν Reiwa.

Ο αυτοκράτορας στην Ιαπωνία δεν έχει πολιτική ισχύ, είναι, ωστόσο, εθνικό σύμβολο.

Ένα προοδευτικό αυτοκρατορικό ζεύγος

Στα τριάντα χρόνια της παραμονής τους στον θρόνο των Χρυσανθέμων, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και η αυτοκράτειρα Μιτσίκο κατάφεραν να μεταμορφώσουν το άκαμπτο αυτοκρατορικό σύστημα της Ιαπωνίας, προσεγγίζοντας τον λαό και διαχέοντας ένα μήνυμα ειρήνης. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο αυτοκράτορας επισκεπτόταν ανθρώπους που έπασχαν από ασθένειες ή που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ενώ δεν είχε διστάσει να ζητήσει συγγνώμη και να προσκυνήσει στους τόπους των θηριωδιών του αυτοκρατορικού στρατού στην Ασία κατά το πρώτο μέρος του 20ού αιώνα.

Ακόμη και οι επιλογές στην προσωπική του ζωή του καθιστούν τον Ακιχίτο διαφορετικό από τους προκατόχους του. Η σύζυγός του δεν ήταν ευγενικής καταγωγής. Γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν, ενώ έπαιζαν τένις.  

Ο Ακιχίτο είναι ο πρώτος αυτοκράτορας στην Ιαπωνία που παραιτείται από το 1817.

Ο πρίγκιπας Ναρουχίτο θα είναι ο 126ος αυτοκράτορας της που θα οδηγήσει επισήμως την χώρα στην εποχή Reiwa. Η ανάληψη των καθηκόντων του σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Heisei, η οποία ξεκίνησε το 1989, όταν ανέλαβε ο Ακιχίτο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα